Както обикновено CES е мястото, където телевизорите са кралете на шоуто, като и тази година голям принос за това имат Samsung. Тази нощ компанията представи новата серия телевизори от висок клас QLED, която ще има три модела – Q9, Q8 и Q7. По думите на Samsung това е най-доброто им постижение досега, като ключовите подобрения са в яркостта и цветовете на картината, но е обърнато още внимание на дизайна и софтуера. Също така компанията смело заявява, че подобрената й Quantom Dot технология постига по-добри резултати от OLED екраните на пазара.

Естествено, няма как компанията да каже нещо различно и цифрите подкрепят твърденията й за значителни подобрения спрямо миналогодишните модели. Сред големите новости е значително по-високата яркост в QLED моделите, която е между 1500 и 2000 нита. За сравнение - миналогодишното топ постижение бяха 1000 нита. Другият основен елемент е представянето на цветовете, като новите QLED модели представят DCI-P3 цветовата гама „точно“, в комбинация със „100 процента от цветния обем“. Гордостта на компанията е, че предоставя всички цветове, дори при много висока яркост, като и най-дребните разлики са забележими. Това Samsung постига, като комбинира quantum dot нанокристалите с метален материал. Тук обаче няма революция в дисплей технологиите, тъй като QLED телевизорите все пак работят с подсветка, а кристалите им не излъчват светлина самостоятелно, както при OLED екраните. Дори и в този случай Samsung обещава, че картината от новите QLED телевизори ще е невероятна, без значение какви са светлинните условия в помещението.

Софтуерът продължава да е Tizen с познатия от миналата година интерфейс, но и няколко новости. Така например вече има спортен режим, в който се събират резултати и друго съдържание за любимите ви отбори, както и музикална секция. Тя позволява да използвате Shazam за разпознаването на музика от филм или сериал и веднага да я пуснете в Spotify или друга музикална услуга. Освен ако не искате да догледате филма си.

 

 

Миналата година дизайнът беше сред ключовите гордости на Samsung, като тази година компанията отива крачка напред. От самия телевизор вече излиза само един цветен кабел, който води до външна кутия, събираща всички HDMI портове и други методи за връзка. Това ще е добре дошло за всеки, който иска да махне многото кабели от телевизора, закачен на стената, макар че светещият кабел е странно решение, когато целта е изчистена визия, която да не разсейва. Налични са и две стойки – футуристичната Gravity Stand и „по-артистичната“ Studio Stand.

Засега няма информация както за цените, така и за датата на излизане на телевизорите от QLED серията. Ако съдим по предходни години обаче, вероятно пазарната премиера на моделите ще е през пролетта. Що се отнася до цените, вероятно ще са в порядъка на миналогодишните модели.

Вижте още новини от CES 2017

Тагове: