Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Традиционно предпочитаният от геймърите монитор за игри е с плосък панел, но ако сте сериозен играч и разполагате с много място на бюрото, трябва да знаете, че е по-добре да заложите на отличен ултраширок монитор. Той може да ви помогне да виждате повече от действието и да ви накара да се чувствате така, сякаш сте герой вътре в любимата ви игра. Освен това тези монитори са добри и за продуктивността, тъй като можете да поставите повече прозорци и приложения на екрана си едновременно. Най-добрият ултраширокоекранен монитор е този, който отговаря и на двете изисквания.

Така стигаме до Lenovo Legion R45W-30, който е огромен, впечатляващ 44.5-инчов монитор и който определено заслужава да бъде вашият първи ултраширок монитор. Той притежава сериозна разделителна способност от 5120x1440 пиксела, бърза честота на опресняване 170 Hz, време за реакция 1 ms, както и множество опции за свързване, които ще го превърнат във вашия доверен партньор, който ще ви помогне за всяка поставена задача. Разбира се, размерът и издължената стойка са впечатляващи, но всъщност не пречат по никакъв начин, а напротив - помагат да можете да се наслаждавате на любимите си игри по-добре от преди.

В момента, в който пристигна мониторът Legion R45w-30, разбрах, че това е солиден монитор, подобно на останалите модели в този клас. Хубаво е да имате помощник при настройването, защото, освен че е голям, той тежи почти 26 килограма. Изваждането на пластмасовата основа и закрепването на рамото и монитора не изисква допълнителни инструменти, но ще ви трябва допълнителна помощ, за да го застопорите на мястото на VESA стойката.

Мониторът определено има изтънчен външен вид, който може да се впише във всеки интериор. Хубаво е да се отбележи, че вероятно няма да разберете, че това е геймърски монитор. Той е изцяло черен, с малки рамки отстрани и тънка долна "бленда". Поставката е доста широка и стабилна, като дори има гума на крачетата, за да я поддържа стабилна. Интересно е обаче, че Lenovo използва пространството, тъй като в стойката има място, където можете да поставите телефона си. В миналото съм виждал това и при други монитори на Lenovo, така че това е приятна подробност.

Мониторът предлага настройки по вкуса ви, но има малко свобода на действие. Поради размера му няма да можете да го завъртите напълно вертикално, но за сметка на това, подобно на традиционните дисплеи, той може да се накланя напред и назад и да се завърта. По точно - може да се върти наляво и надясно на максимум 30 градуса и да се накланя напред и назад на 5 до 22 градуса. Ако искате, можете също така да го повдигнете нагоре и надолу с около 12 сантиметра.

Мониторът Legion R45w-30 е изключително добре обезпечен с опции за свързване. Можете да го използвате за всичко, което искате, въпреки че не всички устройства ще поддържат максималната му разделителна способност. На стилното му тяло ще намерите много портове, всички от които са в задната част: два HDMI 2.0 порта, DisplayPort 1.4, USB-C upstream, USB-B upstream, RJ45 жак, три USB-A downstream порта и аудио изход.

Важно е да се отбележи, че този монитор дори поддържа KVM функционалност, а именно използването му с две устройства с една мишка и клавиатура беше страхотно. Можете също така да разделите два източника един до друг чрез USB-C или Display Port (аз например разделих моя PC с моя Mac) благодарение на страхотните режими "Картина в картина".

Заедно със захранващия конектор Lenovo включва в кутията само DisplayPort кабел и кабел от USB-A към USB-B. Мониторът разполага с два 3W високоговорителя и те наистина стават доста силни - достатъчно, за да не се налага да свързвате настолните си високоговорители.

Висококачествените геймърски монитори като този са снабдени с джойстик за управление, което улеснява навигацията в екранното меню. Натискането нагоре променя силата на звука на високоговорителя; натискането наляво и надясно променя яркостта, а натискането надолу ще ви отведе до главното меню. Има и специален бутон за влизане в режим на игра и бутон за превключване на източниците. С ръка на сърцето мога да заявя, че използването му е наистина лесно.

Екранното меню също е доста просто. Представлява вертикално меню с настройки за игра, екран, цвят, порт и меню. Менюто има и три колони, като всяка от тях показва предварителен преглед на това, което предстои да се случи след това. Получавате много хитри функции за игри, а мониторът дори поддържа софтуера Lenovo Aretery, ако искате да настройвате нещата, без да докосвате бутони.

Някои от примерите включват възможността за OverDrive на времето за реакция, активиране на MPRT и Adaptive Sync, преглед на честотата на опресняване и дори овърклок на дисплея. Можете също така да регулирате настройките на HDR, да се насладите на четири нива на Dark Boost и да активирате DCR. Има дори различни режими на игра, като Стандартен, FPS, Състезателен и Персонализирана опция. Всички тези опции гарантират, че независимо от начина, по който играете, мониторът ви ще има подходящите за вас настройки.

Използвах този монитор и за работа. Успях да сложа един до друг три пълноразмерни прозореца Microsoft Edge. Текстът на уеб страниците беше доста ясен, а повечето видеоклипове се възпроизвеждаха много ясно, дори без да променяте основните настройки.

Моят ежедневен монитор е стандартен 1080р 120Hz геймърски монитор, но Lenovo Legion R45w-30 ме превърна в почитател на идеята за ултраширокоъгълен дизайн. Той има наистина ясна разделителна способност и е снабден с функции, полезни за игри и работа. Освен това мониторът изглежда страхотно, а управлението с джойстик прави работата с него доста забавна. Ако този страхотен монитор е в списъка ви с желания или смятате да навлезете в света на ултраширокоъгълните монитори, той е задължителна покупка.

Снимки: Lenovo