Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Успях да посетя щанда (по-скоро си беше цял кът) на TCL по време на Световния мобилен конгрес в Барселона и разгледах отблизо смартфоните, които съвсем скоро ще се появят на българския пазар. С тях те ще атакуват бюджетния сегмент и от първите ми впечатления мога да кажа, че по нищо не отстъпват на конкуренцията. Дори имат качества, които ги карат да изпъкват.

Новата серия TCL 40 се допълва от пускането на TCL 406 и TCL 403, които допълват вече обявените TCL 40 R 5G, TCL 40SE, TCL 408 и TCL 405. Подкрепен от партньорствата на TCL с операторите, TCL 40 R 5G продължава мисията на бранда да предоставя 5G на достъпни цени.

Ако 5G не е абсолютно задължителна функция за вас, то TCL 406 е най-достъпният модел с Android 13 на компанията. Той може да се похвали още с голяма 5000mAh батерия и 6.6-инчов HD+ NXTVISION дисплей. Черешката на тортата се явяват стерео говорителите, които предоставят едно по-добро аудио изживяване. Цената му преди преобразуване в лева възлиза на 149 евро. Още по-бюджетни варианти са TCL 405 и TCL 403, които работят с Android 12 Go Edition. Цените им са съответно 125 и 93 евро.

От друга страна за тези, които искат 5G смартфон, но и да е на разумна цена, това може да бъде TCL 40R 5G. Отново става дума за 6.6-инчов HD+ екран с честота на опресняване 90 Hz. Основната камера е 50Mp, част от тройна конфигурация, а процесорът е MediaTek Dimensity 700 5G. Комплектът е завършен от 5000mAh батерия, разполагаща с интелигентно зареждане, което позволява да включите телефона си в зарядното за цяла нощ, без това да влоши състоянието на батерията. Цената му е 204 евро и вече е наличен в България.

Бе представен и таблетът TCL NXTPAPER 11. Той може да се похвали с 11-инчов 2K дисплей, 8MP предна широкоъгълна камера, допълнителен T-pen и огромна 8000mAh батерия. Цената му е 259 евро. TCL TAB 11 е по-бюджетната версия на цена от 229 евро. Също предлага 11-инчов 2K TCL NXTVISION дисплей и четири високоговорителя. С тегло само 462 г и 6.9 мм дебелина на корпуса едва ли ще предизвика неудобство при разнасяне.

TCL MOVEAUDIO Neo разполагат с двоен микрофон за потискане на шума при повикване (ENC) и активното потискане на шума (ANC). Те идват на изключително примамливата цена от 69 евро, което ги прави една от най-достъпните опции на пазара, инкорпориращи активно шумопотискане.

Искам да отлича и очилата за добавена реалност на TCL – RayNeo X2. Успях да ги тествам на медийно събитие, провело се един ден преди MWC, и останах приятно изненадан от добрата им работа и най-вече превеждането на реч в реално време. Това премахва поне половината езикова бариера, когато сте в друга страна, понеже получавате субтитри на английски точно пред вас, докато човек отсреща говори на съвсем различен език. Останалите функции включват вградено приложение за навигация, правене на снимки, възпроизвеждане на аудио и други полезни екстри.

Може би някой ще си каже: "Имаме достъп до всичко това през телефона си, защо са ни очила?". Това е абсолютен факт, а причината да преминем към очила за тези дейности е много проста – удобство. Освен че ще спестим от батерията на смартфона си (RayNeo X2 могат да работят напълно самостоятелно), поучаваме цялата информация триизмерно пред погледа си. Само че ще се наложи да почакаме още малко за споменатото удобство, понеже този първи вариант е осезаемо по-обемен от стандартни очила. Може би след по-продължително носене ще причини дискомфорт, а и изглеждаме леко нелепо, когато си ги сложим (поне аз).

Въпреки това се вълнувам да видя следващите поколения на този продукт от TCL, както и на останалите им eyewear аксесоари, защото определено залагат на този тип технология. Едва ли ще навлязат масово на българския пазар скоро, така че ако някъде някога ви се отвори възможност да ги тествате, препоръчвам го с две ръце.

Вижте още: Този нов телефон има сменяема батерия и microSD слот, сякаш е от 2013 г.