Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Преди около месец имах удоволствието на посетя семинар на Huawei в Истанбул, където бяха представени гама нови продукти. Един от тях ме развълнува една идея повече от останалите и това беше втората генерация на високия клас безжични слушалки – Huawei FreeBuds Pro 2. Дори да не сте аудиофили, мисля, че тези тапи имат потенциала да развълнуват и вас. Ето всичко, което ми направи впечатление по време на тестването.


Дизайн и удобство

Разполагам със Silver Frost варианта (сиво), като съществуват и още две цветови вариации – Silver Blue (бледосиньо) и Ceramic White (бяло). Кейсът е оптимално съразмерен според слушалките. Не бих казал, че е от най-компактните, но в същото време спокойно може да го сложите в джоба при ключовете си и няма да създаде дискомфорт. Капачето седи затворено посредством магнити, а от задната страна на кутийката откриваме логото на Huawei, но също и това на DEVIALET, за което ще поговорим малко по-късно. От долната страна се намира Type-C портът за зареждане, точно до него има светлинен индикатор за нивото на батерията, а горе вдясно е разположен бутон за сдвояване.

Самите слушалки са леко обемни, но достатъчно леки (6.1 грама всяка), така че да не са натрапчиви. Звуковият канал е с овална форма, която пасва много по-добре в ухото, отколкото стандартната кръгла. Самите тапи са направени от много мека гума и има няколко различни размера в комплекта. Доволен съм от удобството, което предоставят FreeBuds Pro 2. Макар че нямат кукички, нито за момент не съм се притеснил, че може да паднат дори по време на тренировка, когато движенията са по-интензивни. Докато сме на темата, разполагат със сертификат IP54, което значи, че са устойчиви на пот и дъжд, но не и на пълно потапяне във вода.


Звук и тъч контроли

Хората възприемаме звуци в диапазона от 20 Hz до 20 kHz, но FreeBuds Pro 2 възпроизвеждат аудио с честота от 14 Hz до 48 kHz. Просто казано, това значи, че произвеждат по-богат звук. В повечето случаи няма да установите разлика, но това е като да имате кола с 600 конски сили – дори никога да не ги използвате, знаете, че потенциалът е там. 11-милиметровите драйвери се задвижват от 4 магнита, което увеличава мощността с 30% в сравнение с предходната генерация. UHF плоската диафрагма увеличава шесторно задвижваната площ, което подобрява преходната реакция. Вграден е кодек с висока резолюция – LDAC, и са налични сертификати HWA и Hi-Res Audio Wireless. Всичко това позволява бързо предаване на музика с до 990 kbps, при това с висока точност. Френската акустична компания DEVIALET допринася със специален звуков профил, който може да откриете в мобилната апликация AI Life, за която също ще поговорим, но малко по-късно.

Любимата ми част от FreeBuds 2 Pro безспорно е шумопотискането, като цяло вече не ползвам какъвто и да било тип слушалки, ако тази опция не е налична. Накратко, това е технология, при която се използват вградени микрофони, които улавят шума около вас и го неутрализират със същата стойност изходящи децибели. В случая имаме 4 микрофона – колкото са повече, толкова по-добре. Налично е и интелигентно разпознаване на околната среда, което автоматично регулира нивото на шумопотискане. Опцията си върши работата, но лично аз предпочитам да използвам най-високата степен на шумопотискане по всяко време. Ето някои неща, които мога да потвърдя, че не се чуват по никакъв начин със слушалките: уличното движение, шумът в метрото и градския транспорт като цяло, шумът в офиса, шумът във фитнеса и така нататък. Може би някои ще кажат, че е опасно да не чуваш както се случва около теб в дадени ситуации, и ще са напълно прави, което ме навежда към следващата точка от това ревю.

„Ощипване“ и леко задържане след това сменя звуковия профил. Освен Noise Canceling съществува и Awareness режим, който използва споменатите микрофони в противоположна посока – тоест, вече допускат външния шум в много голяма степен. Обикновено тази опция се използва, когато искате набързо да уточните нещо с някого, да си купите нещо от магазина, всякакви такива кратки интеракции, заради които не искате да сваляте слушалките. Когато все пак се наложи да ги махнете за кратко, музиката автоматично се паузира. Имайте предвид, че за да разберат слушалките кога не са в ушите ви, използват сензори за близост и това значи, че ако ги сложите в джоба си, има голяма вероятност тези сензори да бъдат покрити и музиката ще продължи да си звучи. Наличен е и трети режим, който просто изключва и двете опции и превръща FreeBuds 2 Pro в стандартен чифт слушалки. Единственият случай, в който виждам приложение за това, е, когато нямат много батерия и искате да я съхраните максимално.

Останалите контроли с жестове са както следва: едно ощипване – пауза/пускане на музика или отговор/приключване на обаждане, когато ви звънят; двойно ощипване – следваща песен или отхвърляне на обаждане; тройно ощипване – връщане на предишна песен. Когато „ощипвате“ външната част на слушалките, се чува лек клик, който е индикация, че операцията е успешна. Плъзване нагоре служи за усилване на звука, а плъзването надолу е намаляване.

 

Мобилно приложение и батерия

FreeBuds Pro 2 работят както с Android, така и с iOS. Дори могат да се свързват с две устройства едновременно. За да отключите пълния им потенциал, съветът ми е да си изтеглите приложението AI Life. От него може да регулирате жестовете, за които говорих досега, да получите информация относно оставащата батерия както на слушалките, така и на кейса, да сменяте звукови профили, както и да инсталирате най-новите ъпдейти. Fine Earphones функцията, както предполага името, кара слушалките да издават нискочестотен звук, по който да се ориентирате за местоположението им, стига да са в същото помещение. Друга полезна функция е Tip fit test, която също е красноречива относно предназначението си. Слагате FreeBuds Pro 2 в ушите, стартирате теста и посредством серия от звуци и AI изчисления получавате семпъл отговор дали слушалките ви пасват добре, или е препоръчително да пробвате някой от другите размери тапи в комплекта.

Huawei оценява издръжливостта на батерията на 6 часа и половина за слушалките и 30 часа общо с кейса, когато не използвате активното шумопотискане. Включите ли опцията, тези стойности падат до 4 часа на самите слушалки и общо 18 часа със заряда от кейса, което отново си е уважителна издръжливост. Първото си зареждане направих след около седмица, като имайте предвид, че не съм изключвал ANC и за момент. Естествено, тези стойности са относителни за всеки според личната употреба.

Зареждането с кабел отнема около 1 час за зареждане на кейса от 0 до 100%. Този показател се покачва двойно, ако използвате безжичното зареждане, което е със скорост от едва 2 W. Това е опция, която влиза в употреба на път, понеже може да заредите слушалките от телефона си, стига той да поддържа Reverse wireless charging. Когато сте си вкъщи или в офиса, се придържайте към добрия стар кабел. Ако изтощите слушалките докрай, ще им бъде необходим престой от около 40 минути в кейса, за да възвърнат пълния си заряд. Естествено, може да ги извадите и по-рано, ако ви трябват на момента.

Huawei FreeBuds 2 Pro в никакъв случай не са евтини слушалки, препоръчителната им цена е 399 лева. Ако обаче сте склонни да отделите такъв бюджет за безжични тапи, с тези ще получите много стойност за инвестицията си. Добре балансиран звук и плътни баси, феноменално шумопотискане, полезни тъч контроли и всичко това, без да ви създават дискомфорт.

 

Вижте още: Новите HUAWEI FreeBuds Pro 2 са изкушаващата награда в играта „Лятото е музика“