Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Open-ear дизайнът е за всички, които искат удобството и практичността на малките слушалки, но не могат да търпят гумените тапи в ушите си. Е, Huawei FreeClip предлагат изцяло нов прочит на това какво могат да представляват true wireless слушалките в бъдеще. Те са иновативни, удобни и най-важното - универсални, буквално. Какво точно имам предвид, ще разберете по-надолу в ревюто. 

 

Мост между поколенията

Тази интересна конструкция се нарича C-bridge Design и е изработена от високоефективна Ni-Ti сплав с мемори форма. Закрепя се за ухото по-здраво, отколкото изглежда. Бързам да го отбележа, защото навярно това би било първата мисъл, когато видите слушалките, поне за мен беше. И да, първия ден е възможно да изпробвате няколко различни позиции на носене, но когато успеете да уловите правилната - няма помръдване. Сериозно, пробвах тичане, интензивни тренировки, дори скачане на въже и нищо не успя да събори слушалките.

Името на сегмента не е случайно - наистина мисля, че този дизайн има потенциал да бъде така нужният и крайно закъснял ъпгрейд на open-ear слушалките, понеже много от тях все още изглеждат по същия начин като тези на Walkman. Huawei FreeClip, освен че предлагат глътка свеж въздух откъм визия, са и много практични и удобни. Това до голяма степен се дължи на теглото им (само 5.6 грама на слушалка) и факта, че всяка една от тях пасва и на двете уши, понеже са напълно идентични. Това решава и проблема с прибирането в кейса, защото няма значение коя в кой слот ще сложите. Във видеото можете да вид

Както виждате, тествах черния вариант, но има и лилав, който определено изглежда по-нежно и вярвам, че е насочен повече към дамите. Налични са стандартни тъч контроли за паузиране, прескачане, връщане на песни, както и за отговор/прекратяване на обаждания, които работят, независимо коя част на слушалката докосвате. Добре дошъл е и IP54 сертификатът, който гарантира безпроблемното използване по време на тренировки, дори при изпотяване.

 

Социализиране със слушалки

Когато използвате Huawei FreeClip, чувате музиката ясно, но също и долавяте звука от околната среда. Изтъквам този факт, защото, ако търсите слушалки, които да блокират шума във фитнеса, градския транспорт или в самолета, това не са те. Мисля, че идеята тук е да не се изолираме в нашия си собствен свят, а да останем свързани с реалния и хората в него. Най-добрият начин, по който мога да опиша изживяването - представете си, че държите мини Bluetooth колонка до ухото си. Чувате музика през цялото време, но тя не заглушава всичко останало, а най-впечатляващото е, че никой друг не я чува.

Традиционна слабост на open-ear дизайна е, че пропуска звук и ако някой е близо до нас в относително тиха среда, има вероятност да долови поне нотки от това, което слушаме. Изрично носих слушалките около хора и питах дали дочуват нещо. Не получих нито един положителен отговор и отдавам това на системата за обратни звукови вълни. Тя е нещо като активното шумопотискане, но наобратно - вместо да използва звуковите вълни, за да блокира идващите отвън звуци, ги използва, за да спре излизащото аудио от слушалките.

Още един важен аспект са разговорите. В микрофоновата система фигурира защита от вятър, както и алгоритъм на многоканална дълбока невронна мрежа. Тази комбинация позволи безупречно осъществяване на връзка между мен и събеседниците ми. И след като споменах връзка, може би тук е моментът да отбележа една друга такава, а именно опциите за свързване с две устройства едновременно, дори да не са с марката Huawei и да бъдат задвижвани от iOS или Android. Както винаги, мобилното приложение AI Life не е задължително, но би предоставило по-голям контрол над всички функции на слушалките.

 

Един работен ден

Толкова е издръжливостта на Huawei FreeClip с едно пълно зареждане - 8 часа. Ако прибавим и кейса, стойността нараства до 36 часа, което би трябвало да се равнява на около две седмици за хора, които ги ползват само на път за работа и след това при прибиране, а дори за потребители с интензивна употреба би следвало да изкарат поне седмица.

Самите слушалки се зареждат за около 40 минути от 0 до 100% в кейса, който сам по себе си има нужда от 1 час да си възвърне пълния заряд. Налично е и безжично зареждане, но то е само за когато не бързате, защото е със скорост от около 2 W и са му необходими около два часа и половина да зареди устройствата.

Във видео класацията ни, посветена на топ 5 продуктите за 2023 година на компанията, можете да видите красивият им дизайн и възможностите им  в действие:

Лесни за препоръчване

Честно казано, бих насърчил всеки, който предпочита open-ear слушалки, да пробва този модел. Дизайнът е по-интересен и удобен спрямо стандартните модели от този вид и същевременно ненатрапчив и по-компактен от този на спортните, които са с кукички. Звукът е изненадващо добър, като се има предвид, че говорителите не са в ушния канал, а пропускането на външен шум ги прави перфектни за офиса, където може някой да ви извика, или за пешеходците, които искат да имат слухова представа за околната среда.

 

Вижте още: Huawei обявява Месец на здравето с три предизвикателства и 15 награди