Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

По презумпция смартфоните се делят на три основни вида според цената им: бюджетни, среден клас и флагмани. Прави ми впечатление, че открай време в тези класове се образуват подкласове и един от тях е така нареченият премиум среден клас. С него се дефинират устройства, в които фигурират флагмански черти, но им липсва основният компонент, с който се характеризират върховите модели – свръхмощният процесор.

Това не значи, че техните чипсети са на светлинни години от най-високият ешелон. Бих казал, че един средностатистически потребител, който използва телефона си за разговори, чатене, сърфиране в социалните мрежи и интернет и така нататък, дори няма да усети разлика. Естествено, има причини флагманите да са двойно по-скъпи, но днес искам да поговоря за приликите между тях и този новообразуван сегмент.

Най-добрият пример, за който мога да се сетя, са Galaxy S и Galaxy A сериите на Samsung. С първата получавате всички екстри, за които може да се сетите и повече, а другата се опитва да достави колкото може повече премиум аспекти на достъпна цена. Ето някои от тях, които сме свикнали да виждаме във флагманския клас.

 

Дизайнът

Тук нямам предвид толкова самия външен вид, колкото цялостното качество на сглобката и използваните материали. Gorilla Glass закалено стъкло за стъкления заден панел, Gorilla Glass Victus+ защита за екрана и алуминиева рамка са все компоненти на най-високия клас устройства.

Добавете към това и IP67 сертификата за прахо- и водоустойчивост. Той гарантира, че Samsung Galaxy A55 5G и Samsung Galaxy A35 5G могат да бъдат изцяло потопени в сладка вода за период от 30 минути и на дълбочина до метър и половина, без това да им се отрази негативно.

Допреди няколко години това бяха нечувани характеристики за телефони от средния клас, но Galaxy A серията ги превърна в свой собствен стандарт. Към тях може да прибавим и функцията Always-On Display, която, макар да е софтуерна, все пак може да бъде отнесена към дизайна и спада към списъка с екстри, които често се пазят само за най-скъпите устройства.

 

Nightography

Samsung Galaxy A55 5G и Galaxy A35 5G предлагат функции като оптична стабилизация на изображението (OIS) и видео стабилизация на цифровото изображение (VDIS), които запазват снимките и видеоклиповете ясни дори при снимане в движение.

Знаете ли кога друг път тази стабилизация е много полезна? Когато трябва да задържите смартфона неподвижен за по-дълго време, понеже около вас няма достатъчно светлина, която сензора да използва. Това са най-сложните сценарии не само за смартфоните, но и за професионалните фотоапарати.

Nightography използва усъвършенствана Galaxy AI обработка на сигнала за изображения (ISP) и така създава зашеметяващи изображения при слаба светлина. Ето и три кадъра, заснети със Samsung Galaxy A55 5G в екстремно тъмни условия и само с един насочен светлинен източник.

 

Samsung Knox Vault

Тази година Samsung предостави една от най-иновативните си функции за сигурност, Samsung Knox Vault, на Galaxy A серията за първи път. Тя представлява хардуерно базирано и устойчиво на подправяне решение за сигурност. Функцията предлага цялостна защита срещу хардуерни и софтуерни атаки чрез изграждане на защитена среда за изпълнение, която е физически изолирана от главния процесор и паметта на системата. Полезна е за защитата на важни данни на устройство като ПИН кодове и пароли.

Samsung Knox Vault криптира и съхраняваните в устройството лични данни на собственика. Само потребител, който разполага с правилните идентификационни пароли, може да получи достъп до своите данни, дори ако устройството е изгубено или откраднато. Galaxy A55 5G и Galaxy A35 5G са защитени и от Samsung Knox - многослойната платформа за сигурност на Galaxy. Тя е проектирана да защитава критична информация посредством сигурен хардуер и откриване на заплахи в реално време.

 

Заключение

Всички тези мерки за сигурност, подобрени фотографски възможности и висококачествени материали, използвани при дизайна, са похвална инициатива от Samsung. Изглежда, че брандът се опитва да направи тези премиум функции достъпни за повече хора. За да отговоря на въпроса, поставен в заглавието – Samsung Galaxy A55 5G. Ето така изглежда един „премиум среден клас“ смартфон.

 

Вижте още: Samsung Galaxy Ring идва с много функции и една особеност