Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Чакащите с нетърпение поредните световни международни годишни награди за дизайн A' Design Award вече могат да се насладят на новите топ предложения. Огромният брой страхотно изглеждащи добри дизайни, добре проектирани продукти и вдъхновяващи проекти вече имат своите нови победители. След малко ще разгледате някои от тях, но нека първо ви припомним защо тези награди са толкова вълнуващи.

Добрият дизайн заслужава голямо признание

A' Design Award & Competition designaward.com, една от най-големите и най-разпространени международни награди за дизайн в света, обяви резултатите от конкурса за дизайн за 2023/2024 г. Това са цели 1642 победители от 114 държави в 151 различни категории! Заявките бяха внимателно оценени от международно влиятелно жури, съставено от утвърдени учени, видни представители на пресата, творчески професионалисти в областта на дизайна и опитни предприемачи, които отделиха голямо внимание на детайлите при гласуването на всяка заявка. Почитателите на добрия дизайн по целия свят още сега могат да открият най-новите тенденции в изкуствата, архитектурата и технологиите, като посетят онлайн галерията на победителите на адрес http://www.designmag.org, в която са представени всички най-добри проекти от Международния конкурс за дизайн A' 2023/2024, както и наградени преди това творби от минали години. Редакторите и любителите на дизайна ще се насладят и на интервютата с наградените дизайнери на адрес http://www.design-interviews.com.

Въпреки че изданието за 2023-2024 г. приключи, участието в конкурса за 2024-2025 г. вече е отворено, заинтересованите дизайнери, художници, архитекти и компании могат да се регистрират и да изпратят своите творби на адрес https://competition.adesignaward.com, където могат да получат допълнителна информация относно конкурса за дизайн, като например критерии за оценка, основни дати, списък на членовете на журито, формуляри за участие и насоки за представяне. Регистрацията в A' Design Award е безплатна, качването на вашия дизайн е безплатно, а получаването на предварителна оценка, преди да номинирате работата си за разглеждане в A' Design Award, е безплатно, анонимно, поверително и без задължения.

Лауреатите са поканени да присъстват на бляскава галавечер и церемония по награждаването в Италия, където ще бъдат извикани на сцената, за да получат своите трофеи, сертификати и годишници. На лауреатите се предоставя и ексклузивно място за участие в изложбата "Най-добрите проекти на годината", за да покажат творбите си в Италия. Лауреатите имат право да получат и наградата A' Design Prize.

 

Някои от най-интересните победители в тазгодишния конкурс

Наградата A' Design Prize е изключително престижен и изчерпателен комплект за победителите, който се дава на лауреатите на наградата и конкурса, за да се подпомогне разпространението на техните новости сред по-широка и по-широка международна аудитория. Ето няколко от най-интересните предложения за годината

 

Bipro Smart Fitness Device
 

Bipro е интелигентно фитнес устройство, използващо оригинален начин за двупосочно прожектиране на видео. В днешно време все повече хора избират да тренират вкъщи, а bipro може да прожектира едновременно както на стената, така и на земята. Разширяването на пространството за взаимодействие дава възможност за създаване на по-завладяващи и приобщаващи фитнес преживявания на закрито за различни възрастови групи - от деца до възрастни хора. Bipro може да разпознава движенията на ръцете и краката на потребителя, като контролира дисплея на стената чрез ръце и жестове и да движи краката си за взаимодействие на земята.

by Hongyu Wu

 

Sunglider Public Transport System

Sunglider е автономна обществена транспортна система за градски райони, захранвана от фотоволтаици. Тя се състои от автономни превозни средства за превоз на хора и товари и малки автономни автобуси на земята. Релсовият път има фотоволтаичен покрив, който генерира 117% от енергията, необходима за цялата система. Контролира се от изкуствен интелект, като не се налага да чакате повече от 3 минути. Всички превозни средства са отпечатани на 3D принтер. Инвестиционните и експлоатационните разходи са драстично намалени, което прави пътуването почти безплатно.

 
by Peter Kuczia

 

Lhov Hob, Hood and Oven

Lhov е плот, аспиратор и фурна в един уред. Този продукт създава нова категория домакински уреди. Истинска революция, която използва по най-добрия начин пространството в дома, продукт, който ще промени начина на готвене. Името Lhov напомня за трите основни кухненски елемента (котлон, фурна, вентилация), но и за любовта, вложена в съчетаването им в един продукт, невиждан досега, надхвърлящ мечтите и на най-взискателния клиент.

 
by Fabrizio Crisa

 

Nanbu Eye Gymnasium

Разположена на брега на река Дзялин, тази гимназия постига хармония, откритост и взаимодействие с природата. Проектът е разработен въз основа на трите основни концепции - земна среда, интеграция и откритост. Цялостният проект е замислен като земен пейзаж, точно както картината се превърта с един замах покрай река Дзялин. Градът и природата се сливат, архитектурата и ландшафтът са интегрирани, по крайбрежието се оформя непрекъсната пространствена последователност.

 
by Li Yang and Xu Haifeng


 

 
Bluepure Rc800 Drinking Water System

RC800 е интелигентен домакински уред, предназначен да доставя висококачествена и безопасна студена или топла вода за домашна употреба. Той въвежда интегрирания дизайн на смесителя и водната верига и осигурява множество възможности за извеждане на водата, което е едновременно практично и естетично. Благодарение на интелигентната технология IoT продуктът се отличава с добро взаимодействие между човека и машината и удобно интелигентно управление, като се откроява като ефективно решение за управление на водните ресурси.

 
by Chunhong Ding

 

Touchnav Navigation Cane

Традиционните помощни средства за хора със зрителни увреждания се фокусират върху откриването на препятствия, но не осигуряват осъзнаване на пространството и разстоянието. Touchnav превръща невидимите навигационни пътеки във физическа тактилна обратна връзка, позволявайки на потребителите интуитивно да усещат оставащите разстояния, като по този начин преодолява този пропуск. Освен това функцията му за вибрация за идентифициране на познати места повишава увереността в навигацията, като значително намалява тревожността в непознати райони.

 
by Jifeng Shen, Tianhao Liu and Guanghui Huang

 

Roboangio Interventional Robotic System

Roboangio е нова роботизирана система, предназначена за дистанционно доставяне и манипулиране на тръби и катетри по време на съдови операции. Благодарение на конструкцията на решението за управление "главен-подчинен" тя позволява на лекарите да останат далеч от работната среда, като същевременно запазват пълен контрол. Дизайнът осигурява лекота на лекарите и безопасност на пациентите чрез комбинация от интуитивно взаимодействие и роботизирана прецизност.

 
by Wenyong Ren and Weinan Yang - Abrobo

 

Yang Wang Micro Hyperbaric Oxygen Chamber

Тази микро барокамера представлява миниатюрно, интелигентно решение за улесняване на хипербарна кислородна терапия в уюта на дома. Този метод е разработен с цел подобряване на достъпността и удобството на лечението, което го превръща в идеален вариант за помощно медицинско лечение. Продуктът не се ограничава до медицинско лечение, тъй като може да се прилага в разнообразни области, включително спортна рехабилитация и грижа за красотата, за да отговори на изискванията за удобно, безопасно и персонализирано лечение.

 
by Zhejiang Lianxiang Smart Home Co., Ltd

 

Geely Galaxy E8 Electric Vehicle

Geely Galaxy E8 е чисто електрически флагмански седан, изграден на базата на по-интегрирана архитектура Sustainable Experience Architecture с висока пропускателна способност и ефективност. Той може да се похвали с първата в света масово произвеждана светеща предна част от едно парче, с 8K широк екран с размер 45 инча и с ниско съпротивление. Той улавя класическата, изискана естетика в китайската култура и интегрира технологичните постижения на марката. Тук високата стойност се среща с автомобила от сегмент С.

 
by Geely Design

 

Rt9000 Massage Chair

RT9000, първият професионален масажен стол в индустрията, който може да се използва за космически разходки, е приложим за всички възрастови групи. Благодарение на динамичната си система за облекчаване на натиска с разделение и многофункционалните ножични врати продуктът позволява пълно разтягане на крайниците и цялостна релаксация на тялото, чиято комбинация с усъвършенстваната технология за взаимодействие гарантира комфортно и интересно преживяване.

 
by Shanghai Rongtai Health Tech Co., Ltd.

 

Formation 01 Bathroom Faucet

Поразителните ъгли на продукта и индустриалният смел цвят Haptic Orange се противопоставят на традиционните очаквания за смесител за баня. Сътрудничеството Kohler x SR_A включва авангардния артистичен подход на Самюел, като същевременно почита 150-годишното наследство на Kohler в областта на иновациите и майсторството при разработването на нов дизайнерски език за решения за вода. Тази нова лимитирана серия смесители предизвиква начина, по който ежедневно се ангажираме с формата и функцията на един предмет от ежедневието, като разширява границите на материалите, формите и цветовете.


 
by Samuel Ross

 

Transparent Turntable Wireless Vinyl Record Player

Прозрачният грамофон е внимателно изработен от алуминий и закалено стъкло. Това е система с ремъчно задвижване с вградено фоно стъпало и предварително монтирана касета от датската компания Ortofon. Подобно на всички продукти на Transparent, той има напълно модулен дизайн. С мисъл за бъдещето, той е направен за гъвкавост, възможност за надграждане и ремонт. Съвместим е както с високоговорители на Transparent, така и с други марки и предлага възможности за свързване, като например Bluetooth предаване с ниска латентност.


 
by Per Brickstad

 

Freeway Loud 3D Product Animation

Визуална анимация използвана в онлайн сайтове като уебсайта на продукта, Instagram и Facebook. Основният фокус е да се привлече вниманието към продукта, като се включат композиционни елементи, които създават необходимите усещания, без да са необходими обяснителни текстове. Вижте цялото видео на този адрес:
www.behance.net

 
by Mateus Morgan

 

Spirito Table Lamp

Стилизираният силует на класическата настолна лампа наподобява магическа топка или отливка. Благодарение на светлинните изчисления на светлинния поток и разсейващия ъгъл на стъклото, светлинният поток отдолу прави тавана светъл. Той е покрит с градиентно оцветяване, а в долната част на лампата с помощни средства. Лампата се усеща ефирна и фантастична благодарение на модерната LED технология. И напомня за магията на миналото.


 
by Alexey Danilin

 

Midnight Evtol

Арчър проектира и разработва безопасни електрически самолети с вертикално излитане и кацане с цел да промени градското пътуване, като замени 60 - 90-минутните пътувания с автомобил с приблизително 10 - 20-минутни полети с електрически въздушни таксита, които са безопасни, устойчиви, с ниско ниво на шум и с цена, конкурентна на наземния транспорт, и с обхват до сто мили. Midnight на Арчър е пилотиран самолет за четирима пътници, предназначен за извършване на бързи полети "гръб в гръб" с минимално време за зареждане между полетите.


 
by Archer Aviation

 

Automatic Harvester Robot

До 2050 г. населението на света ще надхвърли 10 милиарда души, което ще доведе до повишено търсене на храна. Недостигът на храна вероятно ще се засили в местата с нарастващо население като Азия и Африка, тъй като някои райони не са подходящи за земеделие. Япония и други развити страни са изправени пред проблеми като намаляване на броя на селскостопанските работници поради застаряващото и намаляващо население и широко разпространеното разхищение на храна. Чрез решаването на тези проблеми целта на DENSO е да реформира цялата верига за създаване на стойност на храните към устойчиво общество.


 
by Denso Corporation

 

Hinemosu 30 Computer Display

Hinemosu 30 е компютърен дисплей, който показва часа и датата чрез завъртане на пет бели ластични ленти. Петте дебели линии се контролират от тридесет задвижващи механизма и показват зашеметяваща кинетична типография и графики на движението. Движещото се изображение, генерирано от компютърния софтуер, свързан с устройството, напомня за текстилни шарки, океански вълни, планински бури и падащ сняг. Механичните звуци, издавани от задвижващите механизми, напомнят за звуците на водата и вятъра в природата.


 
by Yuichiro Katsumoto

 

Drift Antibacterial Ceramic Wall Cladding

Керамичните стенни панели могат да стоят самостоятелно, но също така развиват модели на визуална приемственост чрез модулация - процес с отворен край, който препраща към ислямските мотиви, разширяващи се до безкрайност. Тяхната комбинация генерира геометрични модели чрез просто завъртане на плочата, за да се постигне максимална степен на персонализация с минимално използване на строителни елементи. Модулът балансира между геометричното и абстрактното, за да пасне на различни среди и атмосфера, като приложенията варират от малък до голям мащаб.


 
by Nikolaos Karintzaidis

 

Yinchuang Zhong Shu Ge Book Store

Голямото стълбище и атриумът на книжарницата надхвърлят основните си функции, превръщайки се в ключова забележителност и емблема на изящно архитектурно и дизайнерско майсторство. Те използват взаимодействието на светлината и сянката, за да разкрият еволюираща красота, подсилена от вливането на естествена светлина, която създава спокойна, но ободряваща атмосфера за посетителите.


 
by Masato Kure and Masashi Ota

 

Meland Club Indoor Playground

На основата на архитектурната логическа естетика Ли Сян новаторски интегрира механичната естетика в интериорното строителство и художествената декорация, като се опитва да деконструира твърдите структури на механичното движение и да пресъздаде динамична ритмична красота чрез кондензирана статична красота.


 
by Li Xiang

 

 
Hen Olive Oil Dispenser

Диспенсърът за гурме зехтин представлява компактна и емблематична продуктова концепция, която безпроблемно допълва другите предложения на Soso. Той е замислен като издръжлив контейнер за многократна употреба с характерен интегриран механизъм за отваряне и затваряне. Изработен от керамика и доставен от местни производители в Андалусия и испанския Левант, той въплъщава испанските корени чрез своето тактилно усещане и естетическа чистота. Иновативната запушалка позволява херметично затваряне и наливане без усилие с едно завъртане, като елиминира необходимостта от изваждане.

 
by Bernardo Diaz Lopez

 

Не чакайте нито миг, запишете се за участие!

Сигурни сме, че обичате всичко, свързано със света на дизайна. Затова, ако вече сте решили да се включите във вече започващата надпревара и новия сезон на наградите, не се колебайте! Ранните регистрации за наградата A' Design Award вече са отворени на адрес https://competition.adesignaward.com/registration.php

Участвайте и вие - с вашите любими творби! За да спечелите слава, престиж и международна публичност. Успех!