Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Годината на изкуствения интелект продължава с пълна сила. Honor е поредният бранд, който залага на AI в своя върхов флагман за 2024. Нека видим кои са някои от най-интересните функции, които Honor Magic6 Pro предлага.

 

AI Magic Portal

Може би най-обширната функционалност, колкото и странно да звучи това. Определям я така, защото за разлика от останалите, за които ще говорим, тя не се отнася до една специфична сфера на действие, а може да бъде полезна в редица сценарии. Преди да ви кажа какво точно прави, нека първо я представя визуално.

Когато задържите върху изображение от галерията ви, от двете страни на екрана се появява синя светлина, към която трябва да плъзнете снимката. След това има редица опции, между които да избирате. В случая съм я поставил върху Facebook News Feed, която автоматично ще я превърне в пост на стената ви, когато я пуснете.

Сигурно ще си кажете: „Какво ще стане, ако пуснем снимката върху Google Maps иконката?“. Отговорът е - нищо, защото това е приложение, което не може да търси по снимка. За сметка на това по същия начин може да копирате името на дадено място и неговото поставяне върху Maps автоматично ще отвори прозорец с апликацията и ще ви покаже как може да стигнете до него.

За съжаление на този етап AI Magic Portal не може да копира и мести снимки от социалните мрежи или поне не така, както е възможно от галерията. Начинът да преодолеете тази своеобразна бариера е, като направите скрийншот на снимката и след това спокойно може да го плъзнете до Google Search например, ако искате да разберете повече.

Истината е, че приложимостта на тази AI функция е почти безгранична и има вероятност да се подобри още с някой и друг ъпдейт. Не е нещо ново като възможности, но ни спестява няколко стъпки, когато контактуваме със съдържанието по екрана.

 

AI eye-tracking

Тук имаме абсолютната противоположност - функция, която няма да използваме всеки ден (поне не засега), но е толкова иновативна, че заслужава собствен материал само за себе си. За съжаление не съм имал възможност да я тествам лично, затова ще се опитам да предам това, което знам.

Всички знаем колко е опасно да използваме смартфоните си, докато шофираме. Макар че през последните години бяха предприети известни стъпки в посока опростяване на интерфейса по време на каране, веднага се сещам за Android Auto - нищо досега не е било толкова голям скок.

AI eye-tracking функцията позволява да отваряте известия, скролвате и дори да превъртате видеа и песни само с поглед. Софтуерът отчита задържането на погледа на едно място по екрана за по-дълго като клик и така може да го управлявате поне частично.

Нещо повече, по този начин може да управлявате колата, макар на този етап "управлението" да се свежда до това да стартирате и изключвате двигателя и да задавате преден и заден ход. Ето и едно видео по темата, за да придобиете визуална представа за това как изглежда процесът.

 

AI Camera

Реално няма функция с такова наименование, а съм използвал името на сегмента като събирателно за най-интересния изкуствен интелект, вграден в камерата. Пропускам стандартни вече режими като разпознаване на сцената и AI разкрасяването.

Една от функционалностите, които ми направиха впечатление, е Motion Sensing Capture. Тя се намира в долния ляв ъгъл на камерата и е под формата на бягащо човече. Когато я активирате, то се затичва (буквално) и променя цвета си на жълто. Вече може да снимате всякакви бързодвижещи се обекти, хора, животни и каквото се сетите, като ще получите минимално размазване - все едно снимате нещо статично.

В настройките (гайката горе вдясно) ще откриете опцията Recommended Filters. Когато тя и AI Photography са включени, ще получавате персонализирани филтри, когато снимате, на база уникалното ви потребление на смартфона. Малко по-надолу се намира и Magic Take. С тази функция по време на видеоклипове с основната камера Honor Magic6 Pro автоматично ще прави и снимки на някои от най-добрите според него моменти.

 

AI Search

Вградените в менюто търсачки определено не са нещо ново, но тази е малко по-развита. С AI Search може да търсите приложения, настройки и дори резултати директно в интернет. Всичко зависи от ключовата дума, която сте въвели.

Ако се питате къде е частта с изкуствения интелект - тя идва след време, когато телефонът вече е опознал навиците ви. Колкото повече го използвате, толкова по-точни предположения ще може да прави за това дали с дадено понятие търсите често използвано приложение, някоя фина настройка или пък любим сайт в мрежата.

 

AI Privacy Call

Ето това е нишова функция - такава, която може дори да не забележите, че съществува, но поне за мен е съществена. Това е така, защото регулярно ми се налага по време на разговор да си махна телефона от ухото, да го погледна и усиля звука през слушалката, за да чувам по-добре събеседника си. Също така навярно сте изпадали в една от онези неловки ситуации, когато сте в стая с някого, чиято слушалка е толкова усилена, че е невъзможно да не чуете какво му казват от другата страна на обаждането.

AI Privacy Call, както предполага името, решава и двата проблема. Той използва сензорите и микрофоните в телефона, за да разбере дали се намирате в шумна или в тиха среда. Така например, ако сте навън, той автоматично ще усили вашия глас и този на събеседника ви, за да се чувате по-лесно. От друга страна, когато сте в офиса, тогава бива намалявана слушалката и така никой няма да чува разговора ви.

 

Това е само началото

Изкуственият интелект все по-усилено ще навлиза в ежедневието ни. Лично смятам, че все още разполагаме само с малка част от възможностите му. Тази нова AI надпревара между производителите на смартфони е ползотворна за бранша и големите победители от нея сме ние, потребителите, които ще получаваме все повече иновативни възможности на върха на пръстите си.

 

Вижте още: HONOR представя Android 15 Beta за разработчици на софтуер за моделите си Magic6 Pro и Magic V2