Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Huawei GT Runner е часовник за професионални атлети, такива, които искат да станат професионалисти, или любители, за които тичането е хоби и го практикуват поне няколко пъти в седмицата. Това е аудиторията, която наистина ще успее да извлече максимума от него. За себе си спокойно мога да кажа, че не попадам в нито една от тези категории. Въпреки това тренировъчните планове и вграденият треньор успяха да ме накарат да харесвам една идея повече тичането, а дизайнът на Huawei GT Runner е любимият ми от всички часовници на бранда, които съм тествал. Нека започнем оттук.


Нещо малко по-различно

Обикновено смарт часовниците на Huawei предлагат премиум усещане на изработката. Корпусите им са от алуминий, неръждаема стомана или титан, но този път имаме здрава полимерна пластмаса. Това прави устройството много по-леко (само 38.5 грама), като понякога може дори да забравите, че е на китката ви. Това удобство не компрометира надеждността, а само прави тренировките и спането с часовника по-удобни.

Може би го прави по-малко гъвкав относно сюжетите, в които би изглеждал на място, но ако му сложите една идея по-елегантна каишка, би седял добре и с риза. Приложената силиконова верижка, е достатъчно еластична и мека, така че да не причинява неудобство, и се радвам, че е запазена въртящата се коронка, чрез която може да скролвате из различните менюта. Точно под нея се намира бутон, който може да бъде конфигуриран да изпълнява желана от вас функция.

Комбинацията от тези материали, лекотата, тънкият профил, добавете и водоустойчивостта до 50 метра придават на този часовник чувство за надеждност и спортна естетика, която досега не бяхме виждали в предишните GT модели. Надявам се, че това е само първото от много подобни предложения от бранда.

Дисплеят е 1.43-инчов AMOLED панел с резолюция 466х466. Екранът, пространството за вътрешно съхранение, операционната система, всички тези аспекти са идентични с тези на GT 3, затова ще оставя линк към онова ревю тук, с цел да избегна повторението. Накратко, няма да имате проблеми нито с видимостта на екрана под директна слънчева светлина, нито със събирането на всичките си любими песни на едно място, нито с привикването към HarmonyOS 2.0. И да, има NFC.

Все пак държа да отбележа, че макар капацитетът на батерията да е еднакъв за двата модела, GT Runner се представи по-добре в този аспект. Подозирам, че това се дължи на софтуерни подобрения, но този часовник просто отказваше да се предаде, а този път дори използвах и always-on (винаги включен) опцията на дисплея, както и GPS-a много по-често. От Huawei оценяват живота на батерията на 14 дни "обичайна употреба" и 7 дни "интензивна употреба". Моята спада по-скоро към интензивната и успях да извлека дори малко повече от една седмица ползване. 

Зареждането се извършва с приложеното в комплекта зарядно, което е стандартното за всички смарт часовници на компанията. Като се има предвид, че самото зарядно не разчита на метални пинчета за контактни точки, ще е готино, ако в бъдеще часовниците на Huawei могат да се зареждат от всяко безжично зарядно. Когато поставя GT Runner на такова, излиза съобщение, че връзката не е стабилна и има нужда да се нагласи позицията. С други думи още малко му трябва и ще стане.


Просто тичай

Бягането е чудесен начин да повдигнете тонуса си, да изгорите нежелани мазнини и като цяло да подобрите формата си. Всички сме наясно с тези неща, но едно е да искаш да спортуваш, друго е наистина да започнеш да го правиш. Признавам си, че тичането не е любимата ми форма на трениране, но с помощта на GT Runner за първи път успях да видя защо толкова много хора го харесват.

Когато си изберете тренировъчния план, който най-добре ви приляга, от апликацията Huawei Health, отбелязвате в кои дни от седмицата ще тренирате и часовникът ще се погрижи да ви напомня. Не се притеснявайте, ако първоначалната ви преценка се окаже неточна, винаги може да смените плана.

Още след първата си тренировка ще получите RAI (running ability index), което в рамките на едно число ще събере метрики, като колко бързо сте се справили с трасето и колко сте се изморили на база пиковете и средния ви сърдечен пулс. Колкото повече прогресирате, толкова повече ще се покачва тази стойност и всъщност това е един добър начин да следите развитието си и да не губите мотивация.

По време на самите тренировки вграденият асистент ви напътства с аудио инструкции, директно идващи от високоговорителя на часовника или ще ги чувате от слушалките си, ако слушате музика. В случай че ви дразни постоянното прекъсване на любимите ви песни, може да спрете звуковите инструкции и да следите екрана, където същите неща са представени визуално.

Ако започнете плана за начинаещи (като мен), той стартира с 30-минутни сесии, като първите 5 вървите, следващите 20 редувате тичане с вървене на всяка минута и завършвате с още 5 минути вървене. За първи път използвам този метод на трениране и мога да потвърдя, че е много по-приятен за изпълнение от „тичай, докато не можеш повече да тичаш“.

Ето и нагледно разликите при проследяване на тренировките. Първите два скрийншота са от лека сесия във фитнеса. Използван е режимът Other, който може да бъде приложен за всеки вид упражнения, ако тези данни са ви достатъчни, или за спортове/дейности, които не фигурират в списъка. С други думи това е базовата информация, която може да сте сигурни, че винаги ще получите.

Следващите скрийншоти са от разходка в парка, проследена и разчертана с помощта на 5-те налични GPS системи. Умишлено леко смених маршрута на втората обиколка, за да видя дали ще бъде отчетена промяната и отговорът е да. Направих и кратка пауза, отново с цел да видя дали ще бъде регистрирана в статистиката, като отново отговорът е положителен.

На финалната права

По време на всички тренировки, които направих в компанията на Huawei GT Runner, намерих за изключително полезни известията, които получавах, за да мога да преценя дали да посегна към телефона. Опцията за разговор (без eSIM) е също толкова полезна, особено ако сте със слушалки.

Това е един часовник, насочен към спортните натури. Ако попадате под това определение, може би това е най-подходящият за вас модел на компанията. Дали може да замени личен треньор (човек)? Трудно. Но определено може да ви даде нужния старт за един по-добър начин на живот.

 

Вижте още: Huawei GT Runner - професионална подготовка за следващия маратон (ВИДЕО РЕВЮ)