Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Спомняте ли си времената, когато компютрите се помещаваха в огромни, тромави и често доста грозни кутии от мръснобяла пластмаса? Слава богу, днес всичко това е в историята. И макар все още доста хора да свързват термина „настолно РС“ с нещо голямо и обемисто, това отдавна не отговаря на фактите.

Вижте още: Топ 10: Най-странните компютри

Един от основните „виновници“ за това са Intel и тяхната изключително впечатляваща NUC серия. Появила се за пръв път на пазара през 2012 година заедно с най-авангардната тогава Sandy Bridge технология за ултраефикасни чипове на компанията, тя беше призвана веднъж завинаги да разбие мита, че скромно по-обем РС означава непременно компромис с неговата производителност.

През годините NUC серията се справи отлично с тази задача и днес повече от всякога предлага изключително широк спектър от впечатляващо бързи РС системи, които в същото време са с размерите на стандартен компактдиск и с откровено минимално тегло.

 

Защо NUC?

Сигурно се питате: „Защо някой би заложил на подобен вид мини РС, при условие че повечето комерсиални лаптопи изпълняват отлично изискването за компактност и преносимост?“.

Специфичните предимства, които серията NUC предлага, ѝ позволяват да се вмести в една много особена, уникална ниша на пазара, насочена към хора с по-тясноспециализиран комплекс от изисквания, които типичен лаптоп трудно може да покрие.

Много хора например не намират за особено комфортна работата върху често доста скромния (а и рядко с особено високо качество и ергономични характеристики) дисплей на типичен ноутбук. Една сериозна, мащабна Excel таблица например изглежда, меко казано, неудобно върху 10- или дори 13-инчовия дисплей на лаптопа.

Мощните NUC системи позволяват свързване към екран с произволен диагонал, тъй като разполагат с пълен набор видео изходи. В същото време са толкова компактни, че могат да се прикрепят лесно към гърба на монитора – Intel предлагат специална планка за целта в комплекта с всеки NUC. Така получавате пълноценно, мощно РС, което обаче заема изключително малко пространство, което е огромен плюс в тези home office времена, в които много хора работят от къщи и не разполагат с много място за разполагане на пълноформатна десктоп система.

За разлика от лаптопа също така всеки NUC има солиден набор от интерфейсни опции – като се започне от вградени модули за безжично свързване (Wi-Fi и Bluetooth), мине се през вход за Ethernet кабелна мрежа и се стигне до вграден четец за флаш памет карти, бързи USB 3.0 и Thunderbolt портове.

Голям плюс в сравнение с типичен преносим компютър са и лесните възможности за ъпгрейд на оперативната памет и наличното дисково пространство. Всъщност днес много лаптопи (особено от бюджетния клас) изобщо не предлагат подобна опция.

В същото време типична NUC система притежава всички плюсове на лаптопите – изключително ниско ниво на енергийна консумация (и съответно ниско ниво на работен шум дори при сериозно натоварване), лесна преносимост и безкомпромисно качество на изработка.

Освен това повечето NUC модели са достатъчно гъвкави, за да могат да се конфигурират според индивидуалните нужди на потребителя – едно такова микро РС можете да оборудвате както с бърз, но ефикасен Core i3-10110U процесор, така и с истински CPU звяр като Intel Xeon E-2286M, предлагащ цели 8 ядра и 16 нишки за ултимативна производителност.

Специалните сервизни инструменти на Intel пък ще ви помогнат по-лесно да поддържате вашата NUC система винаги актуална, тъй като автоматично следят и при нужда обновяват необходимите за безпроблемната ѝ работа драйвери и системен BIOS.

 

За кого е подходящ NUC?

Intel са се погрижили максимално да улеснят потребителите си в избора на най-удачната за техните специфични нужди и работни задачи NUC конфигурации. За целта голямата NUC фамилия е разделена на три основни продуктови категории: Home (За дома), Business (За бизнеса) и Creators (За създателите на мултимедийно съдържание). Всяка от тях си има уникални предимства, които правят включените в съответната категория NUC системи идеалните инструменти за съответния спектър задачи.

 

NUC Home

Тук ще откриете цял куп отлични предложения, екипирани с високоефективни, но бързи Intel процесори от десета генерация от Core i3, през Core i5 до Core i7. Всеки един NUC от тази серия е незаменим помощник за всеки, който иска да разполага с бърза, ефикасна домашна десктоп система за home office задачи, дистанционно обучение, а защо не и мултимедийни забавления след работа или училище. Още веднъж ще споменем факта, че тук става дума за изключително компактни, но мощни РС машини – прикрепени към гърба на традиционен компютърен монитор или дори телевизор, те практически не заемат никакво излишно място.

 

NUC Business

Отлични предложения за малки и средни офиси, фронт деск или рецепции, където дискретността и икономията на пространство са от съществено значение, но не и с цената на жертва по отношение на производителността. Супер компактният размер на тези системи ги прави и изключително икономични – не само от гледна точка на необходима офис площ, но и като разходи за инсталация, конфигуриране и поддръжка. Една подобна система е значително по-лесна за администриране, а в същото време е много по-малко вероятно да бъде открадната, изпусната или случайно повредена, отколкото едно традиционно настолно РС.

 

NUC Creators

Тази серия предлага ултрамощни мини РС системи в ултракомпактен формат. Те са екипирани със светкавично бързи Intel чипове от най-нова генерация, които превръщат боравенето с тежки мултимедийни пакети като Adobe Photoshop или Adobe Premiere Pro в удоволствие. В същото време високата производителност на процесорите, с които са екипирани NUC системите от тази серия, пестят време, тъй като съкращават значително времето за редакция и рендериране. Тези модели са екипирани и с бързи SSD дискове в комбинация с високоскоростни Thunderbolt портове за бърз обмен на големи обеми от файлове и данни.

Те също така разполагат и с многоканален (7.1) аудио изход, така че са подходящи дори и в ролята на самостоятелен медиен сървър.

 

В заключение

В лицето на NUC серията си Intel предлагат нещо наистина впечатляващо – гъвкави, мощни, ултракомпактни и високоефективни микро РС системи, които не жертват производителност в името на скромни размери.

Широкото разнообразие от различни конфигурации и екстри ги правят подходящи за изключително голям кръг потребители от студенти и ученици, през офис потребители (в това число и хора, работещи от дома си) до създатели на мултимедия, боравещи с тежки пакети за фото- и видеоредакция.

Накратко – отлична мощна алтернатива на класическите десктоп системи, но в ултраскромен формат.

Повече информация можете да откриете на страницата на официалния дистрибутор на Intel – АСБИС България

Снимки: Intel

Виж още: АСБИС става официален дистрибутор на Bang & Olufsen