Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Едва ли някой вече се съмнява, че в наши дни всеки нов и модерен дом може да се закичи с гордото определение „умен“. Стига да не сте убеден традиционалист или да живеете в някой паметник на културата, чиито стени не може да пипате, то аз вярвам, че всеки от нас би искал да се докосне до екстрите на съвремието ни – управляемите IoT уреди и системи (Internet of Things).

Кой и как обаче ги управлява? Дали всички са достатъчно „умни“, за да станат част от общата мрежа у дома и да намерят място на екрана на телефона ви? Какво да направите, за да се възползвате от всичките им супер удобни екстри? Въпросите са наистина много и затова ще побързам да ви разкажа и да ви дам идеи за това, как да получите по-висок комфорт и… по-ниска сметка за електроенергия!

 

Умните „релета“

Съвременният умен дом се нуждае от нещо, което може да управлява и синхронизира работата на непрекъснато увеличаващия се брой от умни устройства. Такива са и продуктите на българската компания Allterco, които предлагат супермодерна автоматизация, разчитаща на Wi-Fi мрежата и интернет. Те са обединени в екосистемата Shelly и са базирани на Shelly Cloud, за когото сме ви разказвали и преди.

Съвременното Next-Gen изживяване не е просто някакво си включване и изключване на осветителни тела. Вече можете да правите с тях не само това, но и да регулирате силата им на светене, цветовете, да следите консумацията им, да ги контролирате отдалечено от всяка точка на света през интернет чрез екрана на вашия телефон или таблет. Дори да ги командвате с гласа си – посредством поддръжката на умните асистенти Amazon Alexa и Google Assistant. Комбинирайки различните устройства на Shelly, можете да се превърнете в истински „магьосник“ – да наблюдавате и контролирате потреблението си на енергия отдалечено, да подготвяте дома си за вашето завръщане или пък той сам да се „грижи за себе си“, докато ви няма. Можете да създавате цели сцени от действия, които да улесняват ежедневието ви – сутрин завесите на прозорците да се отварят сами с настъпването на изгрева, вечер лампите да се включват заедно със залеза и да потъмняват в момента, в който гледате някой филм, радиаторите ви сами да настройват перфектната температура в дома ви, а всичко да притихва, когато спите. Животът – това е една сцена. А вие можете да получите ролята на драматурга в нея.

Освен да ви доставят удоволствието да контролирате светлините си, релетата всъщност представляват една доста разумна инвестиция за управление на осветлението, защото е факт, че стандартните смарт крушки, предлагани на пазара (които също може да включвате/изключвате и наблюдавате през приложение), са доста скъпи. Когато едно такова осветително тяло изгори, ще трябва да купите ново и да се разделите с нова голяма сума пари. Докато релетата на Shelly ви предоставят по-интелигентно решение – еднократно извършвате автоматизацията на всичките си осветителни тела, а след това просто купувате обикновени крушки. Shelly превключвателят ще се грижи за тях и ще ги управлява, досущ като техните по-умни и далеч по-скъпи събратя.

 

Управлявайте осветлението с лекота

Помня дните преди много години, когато намаляването и усилването на светлината на лампите беше екстра само за най-добрите киносалони. Да я притежаваш вкъщи бе рядкост или най-малкото беше свързано с инсталирането на огромен по размерите си димер-ключ с въртящ се бутон, който можеше да контролира, разбира се, само една „крушка“.

Днес нещата са коренно различни. Дори при вече напълно изградена домашна електроинсталация няма проблем да добавяте умни релета. Това може да направите с компактния и малък Shelly Dimmer 2, който буквално може да скриете зад някой от ключовете за осветление на стената. Свързва се само за 5-10 минути с ел. мрежата в дома ви (по различни схеми според желанието ви) и вече разполагате с нов член на вашия „умен дом“, който осигурява пълен набор от функции за димиране. Освен че може да се ползва в инсталации из целия свят (поддържа всякакви видове напрежения, както и липса на неутрална линия), той може да контролира широка гама халогенни осветителни тела, димируеми LED крушки и феромагнитни трансформатори.

Така че, ако ми позволите отново за миг да се върна в далечните години, си спомням, че тогава бе нужно вечерта да станеш, да отидеш до стената и да щракнеш ключовете за светлините в стаята, за да гледаш на по-тъмничко единственият тв канал, който имахме. Днес това не се налага, а изборът на забавления е огромен. Можете да си лежите удобно на канапето и просто да плъзгате слайдера за управление на яркостта на определен светлинен източник директно от приложението на Shelly за смартфони с Android или iOS. Затъмняването на светлините по време на филмова вечер пък никога не е било по-лесно! Нещо повече – можете да сторите това дори само с гласа си благодарение на съвместимостта с Amazon Alexa и Google Assistant. Когато четете любимата си книга вечер, изборът на по-силна светлина ще облекчава напрягането на очите ви.

Няма да ви занимавам с технически подробности и схеми, защото всички те са приложени в упътванията за всеки един продукт на компанията. Но е добре да знаете, че освен различни варианти за свързване и възможността да се побере в повечето стандартни ел. кутии и превключватели, Shelly Dimmer 2 притежава вътрешен температурен сензор за защита от прегряване и е толкова интелигентен, че може да стане част от вашата лична домашна автоматизация, свързвайки го лесно към сървъри, използващи MQTT, CoAP и REST API.

 

Комбинирайте задачите на устройствата в умния си дом

Какво се случва, когато искате да управлявате все повече електрически захранвани „членове“ на вашия умен дом? Вероятно търсите начин за комбиниране и опростяване на цялата все по-сложна схема от уреди и превключватели? Е, в такъв случай устройства като Shelly Plus 2PM значително ще облекчат живота ви. Създаденото именно за такива случаи „умно реле“ може например да управлява две различни вериги на осветление и да следи консумацията на всяка от тях отделно или пък да контролира текущата позиция на движещи се сложни елементи: ролетни щори, завеси, сенници, порти, електрически плъзгащи се врати, покривала за басейни и всякакви двупосочни променливотокови двигатели.

Както всяко друго умно устройство на Shelly и това работи успешно в общата умна екосистема, свързвайки се чрез Wi-Fi към вашата мрежа. Въпреки това можете да го добавите бързо и лесно само чрез Bluetooth връзка, използвайки приложението Shelly Cloud.

Представете си само колко ще е яко вашето умно устройство да може да контролира автоматично разтварянето на щорите или завесите у дома ви според график (да речем в 7:00 всяка сутрин) или още по-готиното – според изгрева и залеза на слънцето? Вече няма да има нужда да ставате и да ги премествате на ръка, а когато те се разтворят автоматично и утринната светлина навлезе в дома ви, ще знаете подсъзнателно че новият ден започва. На всичко отгоре използването на това малко умно устройство позволява прецизен контрол на положението на завесите (колко са се придвижили) буквално в проценти! Ако няма нужда да са разтворени напълно, просто ги програмирате да се отворят само на 40% например. Умно, нали? На същия принцип, чрез гъвкаво програмиране можете например да зададете логическо условие за свързаната с умния си дом тента, която автоматично да се затвори, получавайки информация, че навън времето се влошава, а вятърът се усилва и може да я счупи.

В същото време, успоредно с преместването на завесите Shelly Plus 2PM ще угаси напълно или пък вечер ще включи светлините в стаята, така че синхронът между тях да е пълен, а вие по всяко време да разполагате с нужната светлина. До момента, в който решите да спите и изречете гласовата си команда към Google или Amazon асистента: „Угаси светлините!“.

 

Нека животът ви бъде по-весел и цветен

Знам, това изречение звучи малко като реклама по телевизията, но е точно така. Замислете се в колко много случаи бихте искали да разнообразите вашия дом не само отвътре, но дори отвън? Празници, Нова година, Коледа, всякакви събития или купони… възможните сценарии са много и точно тук се вписва умно устройство като Shelly RGBW2.

Отново, както името говори, ще се досетите, че чрез него може да се контролират светлините у дома ви, така че да съвпадат с вашето настроение или лудо парти – в цвят! Вариантите са много – можете да използвате голям обхват от различни осветителни тела и да ги контролирате заедно чак до 288 вата обединена мощност (а това са доста крушки!). Най-якото е обаче, че с него можете да контролирате дори LED ленти с цветни диоди и така да създадете наистина персонализирани сетове за всякакви събития. Мини размерите му позволяват да се монтира почти навсякъде – голям е буквално колкото две бисквитки „Орео“. А в същото време, свързвайки се с вашата домашна безжична мрежа и екосистемата от умни устройства, ще можете да управлявате цветната феерия само с докосване на екрана на телефона или таблета си.

Не забравяйте, че всички тези устройства можете да управлявате директно с гласови команди – отново благодарение на поддръжката на гласовите асистенти Amazon Alexa и Google Assistant. Представяте ли си колко ще бъде забавно по време на купона да кажете пред вашите гости: OK Google, set the lamp to red, и стаята да се освети в червено?

 

Най-разумната автоматизация за уредите у дома

Ако вече достатъчно много сте се запалили по идеята за един по-умен съвременен дом, в който всяко електрическо устройство може да бъде управлявано, ето и още една топ идея, чрез която можете да проследявате различни уреди у дома ви – осветителни тела, отоплителни уреди, бойлери, системи за сигурност, системи за напояване на градината, гаражни врати и др. Това са част от възможностите на модела Shelly Plus 1PM, наследник на по-старата гама продукти (Shelly 1), като разликата е в двойно по-бързия процесор, двойно по-големия обем памет и т.н.

Автоматизация на осветлението, гаражна врата, поливна система, вентилатор за баня, всякакви стари електроуреди... каквото и да е! Shelly Plus 1PM има множество приложения, осигуряващи подобрен интелигентен контрол на дома. Достатъчно е малък, за да пасне зад всеки стенен ключ или контакт и може да се монтира за по-малко от 10 минути. Свързва се с домашната Wi-Fi мрежа и не е задължително да имате хъб за управление.

Всъщност можете да направите всеки превключвател за осветление интелигентен – ползвайки Shelly Plus 1PM и управлявайки го през телефона си или с гласов асистент. Отделно може да ползвате приложението на Shelly, за да зададете автоматизирани сцени въз основа на час или залез/изгрев. Така се настройват светлините на верандата да се включват около времето, когато се прибирате от работа, или светлините в коридора се изключват, след като дойде часът за лягане. И не се притеснявайте – ключовете за осветление все още могат да се използват и ръчно, ако трябва да отговарят на нуждите на всеки у дома.

 

Безброй сценарии за управление на умния ви дом

Shelly Plus 1PM също е „ъпгрейдната версия“ спрямо по-старото поколение Shelly 1PM, а новият малък и пасващ зад всеки стенен ключ или контакт умен приятел има два пъти повече памет и процесорна мощ. Неговата идея е не само да помага за автоматизацията на осветлението и управлението на електрически уреди, но и да гарантира прецизно измерване на мощността, която харчите, за да може по желание да я анализирате и дори да съхранявате данните в облака. Консумацията на електроенергия днес е все по-важен въпрос и не пропускайте възможността да следите вашите електроуреди и да спестявате пари от сметки за ток.

Що се отнася до контрола – Shelly Plus 1PM може да автоматизира всеки електрически уред във вашия дом и да го управлява дистанционно – разбира се, под вашите команди от телефон, таблет или с глас. За разлика от предишните си братя обаче този може да управлява уреди с по-голямо натоварване, което го прави идеален за наблюдение и контрол на кухненски уреди (например готварски печки и фурни). Така ще разберете дали уредът, който сте си купили, е наистина толкова пестящ енергия, колкото производителят е обещал. Или пък няма да се притеснявате, когато излезете, дали сте спрели котлона – ще видите печката на екрана на телефона си, независимо къде се намирате, и може веднага да я спрете.

И още няколко интересни сценария за управление с Shelly Plus 1 PM. Колкото и да е горещо днес навън, то зимата неминуемо ще дойде. Ако се отоплявате с електроенергия и разумно я пестите, то електрическата печка у дома ви може да почива по цял ден, докато ви няма, но да се включи автоматично 1 час преди да се приберете – или пък да й „заповядате“ да стори това през приложението. Така ще се приберете в приятно затоплен дом, вместо тепърва да се събличате на студено и да чакате да се стопли.

Сценариите са най-различни, разбира се. Комбинацията на Shelly Plus 1PM с други устройства от мрежата позволява да активирате персонализирани сцени въз основа на час, светлина или различни събития. Например можете да настроите сензора Shelly Door/Window да съобщава за отваряне на вратата на верандата или пък да активирате Shelly Plus 1PM да сработва в определен час (например след 8 вечерта) и да включва нагревателите на ваната, за да може да се цопнете с удоволствие в нея. Възможностите са наистина безброй, затова оставям всички тях на вашата фантазия!

Предполагам вече е станало ясно, че всички тези (а и още много други) модели умни устройства ще можете да разгледате директно от сайта на Shelly. Разгледайте всички техни продукти, защото наистина си струват и съм сигурен, че ще ви хрумнат още много идеи как да ги използвате. Но запомнете най-хубавото: специалистите инсталатори от Shelly винаги са насреща, за да ви помогнат със съвети как най-правилно да реализирате плановете си за преобразяване на вашия дом в умен и модерен. Разчитайте на тях и няма да сгрешите!