Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

По презумпция смартфоните вече са умни, оттам идва и името им. Само че тази година Samsung са си поставили за цел да създадат истински гений, който да изпъква дори сред способната конкуренция. Galaxy S24 Ultra безспорно е най-напредналият откъм изкуствен интелект телефон на бранда досега. Нека видим какво точно ни предлага.

 

Дизайн

Ако дизайнът ви се стори познат, това е, защото няма големи разлики спрямо S23 Ultra. Това, по което може да различите новия модел, е новият Titanium нюанс, който се прилага за всички налични цветове и придава един по-изискан вид на устройството.

Качеството на изработка, очаквано, не подлежи на въпрос. Имаме IP68 сертификат за водо- и прахоустойчивост, рамки от титан и закалено стъкло Corning Gorilla Glass Armor, което не може да откриете в други смартфони за момента. То увеличава с 50% издръжливостта на счупване и повишава четирикратно устойчивостта спрямо надрасквания.

Сензорът за разпознаване се намира под екрана и е ултразвуков, което значи, че работи, без да се налага да осветява пръста ви, и би могъл да ви разпознае, дори когато ръката ви е мокра.

 

Дисплей

Поне за мен дисплеят винаги е коронното бижу в смартфоните на Samsung. Galaxy S24 Ultra разполага с 6.8-инчов Dynamic LTPO AMOLED 2X екран, който се опреснява с до 120 Hz и предлага HDR10+. Независимо дали използвате телефона си за работа или развлечение, няма да останете разочаровани от яркостта, цветовете и цялостното изживяване.

Има и Always-On функция, която не бих казал, че се отразява драматично на живота на батерията, затова препоръчвам използването ѝ. С нея получавате достъп до най-важната информация (ден, дата, час, време, известия) непрестанно.

Вграденият в корпуса S Pen отваря вратите към куп нови възможности за използване на устройството. Той позволява по-прецизна работа, особено ако рисувате или си водите бележки. Може да го използвате като дистанционно управление за камерата или просто за ежедневна интеракция с телефона, ако искате да избегнете оставянето на пръстови отпечатъци по екрана.

Намирам за много удобно, че смартфонът ви напомня за него всеки път когато изключите екрана и не сте го прибрали в слота му, така шансът да го изгубите е минимален.

 

Хардуер

Samsung Galaxy S24 Ultra пристига с флагманския Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 и 12 GB RAM. Потребителите могат да изберат измежду 256 GB, 512 GB и 1 TB пространство за съхранение според съответните си нужди. Няма слот за карта памет, затова добре помислете колко голямо хранилище ви е необходимо, особено ако не използвате облачни услуги.

По време на тестването, независимо дали играех, обработвах снимки и видеа или мултитасквах, нищо не успя да затрудни телефона дотолкова, че да се наблюдава спад в представянето или прегряване. За да онагледя това, за което говоря, ето резултатите от няколко бенчмарк теста:

Geekbench 6 ни дава резултата за отделното представяне на едно ядро (въпросният процесор разполага с осем), както и комбинираната работа на всички, взети заедно. Колкото по-високи са числата, толкова по-добре. Може да свалите приложението на личния ви смартфон, за да сравните представянето му спрямо Samsung Galaxy S23 Ultra.

При 3D Mark предприех малко по-различен подход. Стандартният им графичен тест би показал Maxed out резултат, това вече е често срещано сред съвременните флагмани. Вместо това накарах смартфона да изпълни съответният тест 20 поредни пъти, за да получим по-добра представа за справянето му с продължително натоварване.

Стрес тестът показва, че най-добрият резултат е постигнат на първото повторение, което е напълно очаквано. С всяко следващо числото се понижава и това е в реда на нещата, защото телефонът загрява. Имайте предвид, че това е симулация на обстоятелства, които трудно може да постигнете извън този тест, дори ако играете някоя по-взискателна игра. Идеята е да се проследи стабилността и издръжливостта на устройството, които се оказва, че са достатъчно добри.

 

Софтуер

Операционната система е Android 14 с One UI 6.1 надстройка. Като визия няма да откриете разлика спрямо останалите досегашни Samsung смартфони, освен когато извадите S Pen, защото това отваря ново меню под формата на кръгче в дясната част на екрана.

От Samsung обещават цели седем години Android ъпдейти и поддръжка на сигурността за Galaxy S24 Ultra, което е страхотна новина за всички, които не обичат да сменят телефоните си прекалено често.

Тази година от компанията са заложили на мобилно изживяване, подпомогнато от AI. Имаме Circle to Search with Google, което ни позволява да заградим обект от видео или снимка с S Pen и веднага ще получим резултати за подобни предмети, без да напускаме приложението.

Други интересни функции са преводите на разговори в реално време и чат асистентът. Идеята зад тях е, че ако говорим с чужденец и не можем да се разберем на общ език, тези функции ни помагат, като превеждат речта и дори я записват на избран от нас език. След това нашият отговор също бива преведен на език по избор и така без проблем може да комуникираме с хора от всички краища на света.

 

Камери

Четворната система от камери на гърба включва: 50 MP основна, перископ телефото с петкратно оптично приближаване и оптична стабилизация; 10 MP телефото с трикратна оптична стабилизация, отново оптично стабилизирана; 200 MP широкоъгълна, която също е оптично стабилизирана; 12 MP ултраширокоъгълна, предлага Super Steady видеозаснемане.

Както виждате, думата стабилизация се среща често и нейното влияние е осезаемо при снимките и видеата. Както ще видите по-надолу, има няколко кадъра, които са стократно приближени и ако някога сте пробвали да заснемете подобни с телефон, знаете колко е трудно да насочите и задържите камерата в една точка. За щастие тук няма такива проблеми, защото изкуственият интелект разпознава обекта, който искате да уловите, и сам кадрира спрямо него точно толкова, че да натиснете бутона за снимка.

 *0.6х

 *1х

 *3х

 *5х

 *10х

 *30х

 *100х

Това се отнася и за нощните кадри. Дори десеткратното приближаване улавя детайли като малки надписи, които са съвсем четливи, напук на обстоятелствата.

 *Нощен режим 0.6х

 *Нощен режим 1х

 *Нощен режим 3х

 *Нощен режим 5х

 *Нощен режим 10х

Стабилизацията оказа голям ефект и при портретните снимки, като съм особено впечатлен от петкратно увеличените портрети и по-точно от детайла в тях. Ако някой ми покаже такъв кадър и трябва да позная фокусното разстояние, бих казал че е 2х или 3х - за толкова добра снимка говорим.

 *Портретен режим 5х

Предната камера е 12 MP и предлага стандартен и широк режим на заснемане. Вторият е удобен, ако искате да съберете повече хора в кадъра. Детайлите отново са на страхотно ниво, но отделянето на обекта от фона изпитва известни затруднения с по-къдрава коса като моята.

 *Селфи 1х

 *Селфи широкоъгълен режим

 

Батерия

Батерията е с капацитет от 5000 mAh, което е наложеният индустриален максимум за повечето смартфони. Зарежда се с до 45 W с кабел, с до 15 W безжично и предлага 4.5 W безжично зареждане за други смартфони или периферни устройства.

Издръжливостта е субективна, зависи най-вече от употребата. Стига да не играете игри с часове или да използвате Galaxy S24 Ultra вместо работен компютър, би трябвало без проблем да издържи поне един цял ден за повечето хора.

Самата батерия е изработена от 50% рециклиран кобалт и това е само малка част от екологичния подход на бранда. Кутията, в която пристига устройството, е направена от 100% рециклирана хартия, високоговорителите са изработени от поне 40% рециклирана стомана и има поне 10% рециклиран термопластичен полиуретан (TPU) в бутоните.

 

Заключение

Не е тайна, че визуално Samsung Galaxy S24 Ultra наподобява своя предшественик. Понякога в дизайна се постига пиков момент, който не е лесно да бъде подобрен, особено на ежегодна база. Най-добрите черти на този смартфон са невидими на пръв поглед - като започнем от разнообразните AI функции и стигнем чак до седемте години софтуерна поддръжка.

По традиция Samsung Galaxy S24 Ultra вдига високо летвата за останалите флагмани още в началото на годината. Предстои да видим дали ще се появи модел, който да предложи нещо повече от този, бих казал, много завършен продукт.

 

Вижте още: Spigen иска да ви осигури най-добрата защита на новичкия ви Galaxy S24