По принцип, когато нов софтуер излиза, за него казваме, че е "по-добър" от стария. И макар това невинаги да е така (пример Windows 8), всички очакваме новообявеният Android 8.0 Oreo да е по-добър от Android 7.0 Nougat.

Въпросните подобрения идват в две категории: нови функции и промени в съществуващи такива. И в двете има някои големи нововъведения, както и други, които са по-дребни, но не по-малко важни. Затова нека заедно "вкусим" от новия сладък Android и да видим с какво наистина той е по-добър и ефективен от предшественика си.

1. Малки, но приветствани подобрения

Оставяйки настрана чисто козметични промени като Quick Settings и Settings менютата, по интерфейса на Android 8.0 са направени доста подобрения, които често не се набиват на очи.

Да вземем например Picture-in-Picture режима. Android 8.0 позволява да го активирате, за да отворите няколко прозореца едновременно, така че например да гледате видео, докато сърфирате в интернет. Тази функция вече бе налична за Android TV, но сега най-сетне е достъпна и за мобилни устройства.

Autofill Framework пък е нова опция, създадена да улесни иначе досадното боравене с пароли, форми, регистрации и други формуляри, които изискват въвеждане на данни. Всички приложения могат да се възползват от нея, след като я активирате от ettings > System > Languages & input > Advanced > Input assistance > Autofill service.
Android 8.0 ще ви предлага и действия, свързани със споделянето на информация, на базата на вашите потребителски навици. Например, ако направите селфи снимка, системата ще ви подаде опция да я споделите през социални мрежи, докато, ако снимате разписка или бележка, подсказването ще е за друг тип приложение, което може да е по-подходящо.

2. Оптимизиране на фоновите приложения за по-дълъг живот на батерията

Ах, батерията - тази вечна прокоба за всяко мобилно устройство. За щастие на онези, които не дават почивка на телефоните си, Android 8.0 ще извлече още мъничко от живота на батерията. Това става благодарение на оптимизацията на начина, по който работят приложенията.

Най-общо казано, едно Android приложение може да бъде активно (например игра, която играете) или да работи на заден фон. Именно вторият тип приложения са тихите убийци на батерията, защото потребителят получава минимална информация за това, колко точно ѝ тежат те. За да поправи това, Android 8.0 въвежда нов механизъм за таван на работата във фонов режим, който ограничава някои приложения и им пречи да се разпростират прекалено. При желание от списъка с приложения на устройството може да активирате това ограничение за всяка една програма.

3. Известията стават по-интуитивни и ненатрапчиви

Известията получават значително обновление в Android 8.0. Някои от промените са визуални, например при медийния панел, който има нова окраска. Преди там се виждаше снимка с обложката на албума, докато сега фонът се променя според нея и цветовете се преливат в самото изображение.

Когато плъзнете иконката с дадено известие настрани, получавате опция да блокирате същото известие за определен период от 15 минути до два часа, така че да не ви дразни пак.

Накрая Android 8.0 въвежда и нова възможност за разработчиците, които да избират начините, по които работят известията. Те могат да ги приоритизират и програмират така, че в някои случаи да има само вибрация, друг път звук или светлинен сигнал да се показват на началния екран и т.н.

4. Аудио

Ако сте разработчик, Android 8.0 ви дава повече и по-творчески опции за аудио качеството на приложенията. Става въпрос за широк набор от функции, свързани с това, как звучат музиката и звуковите ефекти, поддръжка на повече аудио кодеци и др.

Например LDAC кодекът на Sony за Bluetooth аудио е вграден в Android 8.0 и всички производители на мобилни устройства вече могат да го използват.

За крайните потребители всичко това означава, че ще имат повече аудио опции за висококачествен звук и връзка.

5. Bluetooth 5 стандартът е тук

Ако някога сте свързвали телефона си към безжични колонки, хендсфрий система в кола, слушалки или фитнес гривна, значи сте ползвали Bluetooth. Най-новият Bluetooth 5 стандарт бе обявен миналата година, но истинските му възможности започват да се разкриват едва с Android 8.0.

Какво означава той? Ами, подобрения във всяко едно отношение на това, как ползваме тази безжична връзка. Bluetooth 5 има по-голям обхват, както и по-бърза връзка за пренос на данни. Android 7.x не поддържа Bluetooth 5, така че дори да имате телефон като Samsung Galaxy S8, не може да създадете Bluetooth 5 връзка с друга джаджа, която поддържа стандарта. Android 8.0 променя това и носи пълната съвместимост, а функционалността ще се разраства още повече с появата на смартфони, които имат едновременно хардуер за Bluetooth 5 и Android 8.0 като софтуер.

6. Адаптивни икони

Адаптивните икони позволяват много по-голяма гъвкавост при оформлението и дизайна на иконите и интерфейса в системата. Например производителят на телефона може да предпочете кръгла форма за иконката на едно устройство, а тя да се визуализира като квадрат на друго. Разработчиците могат да контролират начина, по който се показват техните иконки, правейки ги по-стилни и функционални. Android 8.0 вече ще има анимации, когато натиснете дадена иконка. В ръцете на творчески настроени дизайнери и програмисти това ще доведе до още по-стилни приложения, интерфейси, къстъм ROM-ове и др.

7. Умно търсене в текста

Терминът "машинно обучение" стана доста модерен напоследък, но знаете ли всъщност къде може да се приложи този метод? Е, Android 8.0 ще ви покаже как системата непрекъснато се грижи за вас и се учи от поведението и предпочитанията ви. Новата версия на операционната система носи възможността да изберете даден текст и да оставите на машината да го анализира и осмисли, след което да ви даде най-доброто предложение и съвет за него. Представете си например, че маркирате адрес - Android ще ви предложи веднага да го отбележи на картата и да открие най-удобния маршрут. Ако маркирате имейл или телефонен номер, ще ви покаже съответните опции. Контекстното търсене и предложения звучат като дребно, но всъщност са адски удобно нещо.

8. Повече личен почерк

Въпреки че Android може да се модифицира визуално в много по-голяма степен от iOS, голяма част от тези възможности остават заключени за потребителите на телефони, които не са руутнати. Къстъм ROM-овете позволяват по-различна визия и отделни теми, но за целта трябва да руутнете устройството си, което невинаги е лесно и води до падане на гаранцията.

За щастие Android 8.0 ще ви даде възможност да инсталирате различни теми, без да сте руутнали телефона си. Това става чрез енджина Substratum, който инсталира различни теми на отключени устройства. В най-новата версия на операционната система тези теми работят на всяко едно устройство. Най-напред ще бъде пусната версия на Substratum за Google Pixel и Pixel XL, Nexus 5X и Nexus 6P, така че в момента, в който тези телефони работят с Android 8.0, собствениците им ще могат да свалят и инсталират теми.

Тагове: