Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

От време на време се появяват иновативни продукти, които не сме си представяли че може да съществуват дори в най-смелите ни мечти. Лично на мен, никога не ми беше хрумвало, че в един лаптоп може да бъде поместен втори екран между основния и клавиатурата. Ето че дойде ден, в който имам точно такава машина пред себе си в лицето на Asus ZenBook Pro 14 Duo OLED. Всъщност, Asus произвеждат такива лаптопи от години, просто аз съм закъснял за партито, но по-добре късно, отколкото никога!

Въпросът е, имаме ли нужда от това? Ще се окаже ли хит този дизайн, или ще е едно от онези устройства, за които си спомняме с умиление след време? Всяка прогноза по тази тема е само спекула на този етап, но все пак ще опитам да предложа гледна точка, която да даде поне частичен отговор.

 

Дизайн

Обикновено в този раздел включвам и дисплея, но предвид че имаме специален случай, за двата екрана ще поговоря малко по-късно. Със своите 1.75 килограма и недотам тънък корпус, това не е от най-компактните 14-инчови лаптопи, но това е напълно разбираемо предвид втория екран. Тази допълнителна тежест придава чувство на сигурност и качествена изработка.

На капака има семпло, футуристично лого, което не се осветява, все пак говорим за бизнес лаптоп, както и малък надпис Asus ZenBook разположен в централната долна част, който е забележим само при директно излагане на светлина.

Отдолу се намират всички стикери, които по традиция виждаме под клавиатурата (в този случай не съществува място под клавиатурата), както и озвучителната система. Звукът е настроен от harmon/kardon и е наличен както Dolby Atmos, така и Dolby Vision. Вече имам чувството, че го казвам за всеки лаптоп, който тествам, но аудиото е по-добро отколкото очаквах. Дори ниските честоти са изненадващо плътни, особено като се вземе предвид размера на компютъра.

От лявата страна има само един мини жак, в който може да се включват както слушалки, така и микрофон. Вместо портове, до него се помещават три въздухопровода.

Отдясно са налични два USB Type-C 3.2 порта, поддържащи Thunderbolt 4 и един USB-A 3.2 gen2 порт. Това е единственият USB-A порт в цялата конфигурация, което за мен не е оптимално, защото използвам мишка и освен ако не е свързана чрез Bluetooth, тя ни оставя без свободни портове за флаш памет и всякакви други устройства.

Може би се чудите, защо не споменах порт за зареждане. Е, това не е безжично зареждащ се лаптоп, нито техническа грешка от моя страна. Портът за зареждане се намира отзад, заедно HDMI 2.1, четец за microSD карти и още три въздухопровода. Нестандартно решение, което не позволява лаптопа да седи плътно до стена, но не смятам че е такъв проблем.

Клавиатурата е една от големите теми тук, защото мястото за нея е ограничено. Не е компрометиран размерът на клавишите, а мястото между тях, за което съм благодарен. Усещат се добре при продължителна употреба, но липсата на място където да почиват ръцете, определено се усеща, особено ако не използвате лаптопа на бюро.

Има подсветка, което винаги е добре дошло, а тъчпада се намира отдясно на клавиатурата. Размерът му със сигурност не е оптимален, но позиционирането компенсира донякъде за това.

 

Дисплеи

Основният дисплей е 14.5 инча OLED панел в съотношение 16:10. Резолюцията е 2.8К (2880х1800) и се опреснява с до 120 Hz. Вторият екран се нарича ScreenPad, размерът му се явява 12.7 инча в съотношение 32:10. Резолюцията му е 2880х864, също се опреснява със 120 Hz, но за разлика от основния, е матов.

И двата екрана предлагат тъчскрийн функционалност, като в комплекта е включен стилус, за да не използвате пръстите си и да остават следи по екрана. Asus Pen 2.0 се зарежда чрез хитро скрит USB Type-C порт и има два бутона (ако не броим този за установяване на Bluetooth връзка) съответстващи на ляв и десен клавиш на мишка.

Включването му като бонус аксесоар е голяма червена точка за Asus, но все пак няма пълно щастие, защото не е предвиден док за него на лаптопа. Тоест, трябва да го носите отделно и липсва безжично зареждане.

Основният дисплей сам по себе си е феноменален. Рамките са много тънки, което го прави да изглежда по-голям, отколкото е. Високата резолюция и OLED технологията, го правят подходящ и за гледане на сериали, филми, YouTube, каквото си изберете. Цветовете са наситени и яркостта е добра.

ScreenPad-а е това, което различава Asus ZenBook Pro 14 Duo OLED от останалите лаптопи. Истината е, че това е инструмент, който има за цел да улесни работата на хора обработващи снимки и видеа, илюстратори и всякакви други креативни професионалисти. Не че всеки не може да извлече полза от него, просто функционалността му е ограничена. Например, всеки раздел в браузъра може да бъде преместен на него, но заради съотношението, се вижда много малка част от страницата.

През повечето време го използвах за Spotify и работеше перфектно. Добрата новина е, че когато не ви трябва, има специален бутон с който може бързо да го изключите. Намира се над тъчпада, между клавишите за включване/изключване на лаптопа и преместването на работния файл от единия на другия екран.

 

Представяне

Процесорът в тестовата бройка е 12-то поколение Intel Core i9, подпомаган от 32 GB RAM и ако не се лъжа, това е оптималната конфигурация. Наличното пространство за вътрешно съхранение е 2 TB SSD, което е максималното възможно количество. Базовата версия е с 512 GB SSD, ако не ви е нужен толкова голям капацитет. Видеокартата е NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti.

Скоростта на Asus ZenBook Pro 14 Duo OLED е осезаема, дори по време на небрежно браузване в Интернет и отговаряне на имейли. Това се дължи до голяма степен на процесора и дори Google Chrome, известен още като унищожителят на RAM памет, не може да се опре на лаптопа. Ако търсите бърза машина за офиса, това е един добър избор.

Видеокартата е способна да се справя със стандартни операции във Photoshop и Premiere Pro, но може да срещнете известни затруднения при по-тежки задания като създаване на 3D анимации. Работата е, че който се занимава с такива проекти, обикновено работи на настолна машина. В света на преносимите компютри, представянето (отвъд гейминг) на ZenBook Pro 14 Duo OLED, е безупречно.

Държа да отбележа и че не се натъкнах на проблеми с прегряване или некомфортно високи температури. Освен 85-ватовото охлаждане с два вентилатора, роля за това играе и втория екран, който се надига от корпуса, когато отворите лаптопа и под него ще откриете още един въздухопровод.

Батерията е 76 Wh и не е впечатляваща, ако я сравним с бизнес лаптопи, които издържат над 10 часа самостойно. Тук трябва да вземем предвид ScreenPad-а, който я изтощава значително сам по себе си. Това е като да имате екран и половина. Ако го изключите, ще усетите подобрение от около 2 часа в издръжливостта. Когато работи, успях да изкарам между 4 и 4 часа и половина. Самото зарядно е 180W.

 

Заключение

Време е да дадем отговор на въпроса, който поставих в началото. Ще дойде ли ден, в който всички преносими компютри ще изглеждат по този начин? По-скоро не. Естетиката наистина е готина и много хора ще бъдат впечатлени от нея, но и прави лаптопа неудобен за използване в скута или на всякакви неравни повърхности.

Asus ZenBook Pro 14 Duo OLED е насочен към много специфична група хора. Графични дизайнери, монтажисти, фотографи, общо взето всички занимаващи се с дигитално изкуство. Ако дизайнът наистина ви привлича и смятате, че може да оползотворите вторият екран, то тогава би могъл да бъде и способен бизнес лаптоп.

Може да прочетете повече на: https://www.asusplus.bg/zenbook-pro-14-duo-oled-ux8402-bg

Вижте още: ASUS ROG STRIX SCAR 18 (2023) – Горещ ъпгрейд (РЕВЮ)