Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

 

"Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко."

Тези думи на Платон звучат изключително точно в момент, когато светът е скован от притеснения за бъдещето на човечеството и повечето жители на планетата предпочитат да търсят алтернативни форми на забавление в топлия уют на дома си. А смея да твърдя, че много от нас се чувстват чудесно в компанията на любимия филм или игра. Стрийминг услугите на развлекателно съдържание се развиват с изключително бързи темпове през последната година и постепенно изместват класическите ефирни и кабелни телевизии. Този процес е сериозно подпомогнат и от широкото навлизане на 4К телевизорите в потребителските домове, които за сравнително скромна цена предлагат безкомпромисно визуално пиршество, обогатено от високия цветови динамичен диапазон (HDR). Тук идва моментът да споменем, че доста хора подценяват звуковото възпроизвеждане. За съжаление голяма част от новите модели не разполагат с достатъчно качествено аудио, отговарящо на феноменалната картина, която предоставят – главно заради тънката рамка и липсата на достатъчно пространство в корпуса им, което възпрепятства вградените говорители да пресъздават достатъчно качествен и плътен звук. Разбира се, не всеки потребител има финансовата възможност и свободното пространство, за да изгради наистина качествена 5.1 или Dolby Atmos домашна аудиосистема, която да се грижи за доброто звучене на любимото съдържание – било то филм, игра или музикален албум. Какви варианти остават тогава пред нас, за да се радваме на добро аудио изживяване?

Тук на помощ идват новите предложения на Philips –  саундбар системите TAB5305, TAB6305 и TAB7305, които са едни от най-добре балансираните аудио решения по отношение на модерен дизайн, качество на звука и цена. Те се вписват съвършено във философията на компанията, известна със смелите си дизайнерски решения. Тяхната наклонена геометрична форма пасва чудесно в интериора на всеки модерен дом, допълвайки визуално и функционално телевизора, под който са поставени. Благодарение на всичко това те успяват да пресъздадат реалистично кинематографичното усещане за голямо кино в домашна среда. 

Безжично удоволствие

Тук е моментът да спомена нещо много важно – основното тяло и при трите модела се свързва с басовата тонколона напълно безжично. Това изключително много опростява инсталацията на устройствата, осигурявайки тотална липса на висящи кабели и чинчове. Благодарение на това можете да скриете субуфера на удобно за вас място. Дизайнерите на Philips са подходили доста находчиво към формата на устройствата, защото тънкото и дизайнерско шаси на саундбаровете позволява голяма гъвкавост при монтажа – ваш е изборът дали да го монтирате на стената, или да го сложите под телевизора. По този начин избягвате сериозни намеси в интериора, без да жертвате пълноценното изживяване на домашното кино. И въпреки иновативния дизайн и при трите саундбар тонколони няма да откриете компромис със звука. Дори ако решите да слушате нещо старо и златно като култовия албум Abbey Road на The Beatles от 69-а.

И трите аудиосистеми са 2.1, като основното им тяло разполага с две мембрани за средни честоти и два високоговорителя за високи честоти, които се комбинират отлично, за да предоставят чудесно балансиран звук и ясен диалог. От Philips предвидливо са оборудвали системите със стабилната и енергоефективна Bluetooth свързаност, която ви позволява да стриймвате любимата музика само с един клик на екрана на смарт устройството  – било то смартфон, таблет или лаптоп.

Мога да гарантирам, че трите системи предоставят наистина реалистично кино изживяване, главно заради така наречения виртуален съраунд. От Philips гарантират, че процесорът в новите саундбар системи използва силно усъвършенствани пространствени алгоритми, които възпроизвеждат изключително точно звуковите характеристики на идеалната 5.1 аудио среда.

Друга много полезна функция, налична и при TAB7305, TAB6305 и TAB5305, е HDMI ARC, която ви позволява да свържете новата си аудио придобивка с телевизора и да я управлявате с дистанционното му. Това е доста полезно и ви помага да забравите за обемната кошница с дистанционни управления, толкова присъща за модерните жилища. Ако случайно аудиосистемата закрива IR сензора на телевизора – изобщо не се притеснявайте, защото Philips предоставя IR усилвател, който елиминира този досаден проблем.

 

Нека сега да видим и основните разлики между трите модела

Първият модел, който ще разгледаме, е TAB7305/10 от серията 7000 – едно от най-добрите предложения в този клас. Саундбарът разполага с основно тяло с дължина 800 мм и височина 64 мм, което се побира с лекота на всеки тв шкаф. То е оборудвано с 4 високоговорителя с изходна мощност 160 W, както и с безжична басова тонколона с 6.5“ говорител, разполагаща с внушителните 140 W. Признавам си с ръка на сърцето, че бягството на Годзила от изследователския център беше много впечатляващо – стъпките на чудовището разтърсваха цялото помещение, докато гласовете на хората и звуците от падащи предмети даваха чудесна представа за дълбочината на сцената.

Като всяко модерно устройство и TAB7305/10 разполага с широк набор от конектори. В дискретния отвор в задната страна на основното тяло са разположени цифров оптичен вход, HDMI 1.4 ARC изход и аудио вход за 3.5 мм жак. Пак там е ситуиран USB порт, чрез който  вграденият мултимедиен плейър просвирва MP3, WAV, FLAC, WMA и OGG файлове. Супер удобната функция EasyLink е налична, което с прости думи означава, че ще може да командвате всичките си развлекателни устройства само с едно дистанционно – DVD и Blu-ray плейъри, телевизори и конзоли. Тя използва протокола HDMI-CEC, който позволява различни джаджи да комуникират помежду си чрез HDMI кабел – например при пускане на телевизора саундбарът ще се включи автоматично.

Ако пък разполагате с модерен телевизор, който е поставен на ниска и дизайнерска стойка, за вас инженерите на Philips са създали TAB6305/10. Този саундбар представлява утратънка тонколона с минималистичен дизайн и с рекордната височина от 35 мм! Тя е достатъчно ниска, за да се постави пред всеки красив OLED шедьовър, допълвайки с лекота развлекателния ви ансамбъл. Основното тяло е с дължина от едва 650 мм и също така разполага с цифров оптичен вход, HDMI 1.4 ARC изход, USB порт и аудио вход с 3.5 мм жак. И въпреки тези скромни размери от саундбар системата получавате звук, който е достатъчно плътен, качествен и притегателен, за да вдъхне живот на любимите ви филми, музика и игри. TAB6305 разполага с изходна мощ на високоговорителите от 80 W, а на безжичния субуфер – 60 W.

И двата модела – TAB7305 и TAB6305, поддържат Dolby Audio. Това е водещият дигитален многоканален стандарт, който активно се възползва от начина, по който човешкото ухо обработва звука. Благодарение на това устройствата предлагат реалистична 3D звукова картина, поставяйки всеки звук на правилното място в пространството около вас.

 

Добър избор за игри

Philips TAB5305/10 е саундбар аудио система, прицелена в начинаещите аудиофили любители, които желаят лесна инсталация, красив външен вид и добро качество на звука при гледане на филми или игра на видеоигри. Признавам, че аудио системата успя да ме потопи напълно в бойното поле в хитовата игра Halo, като звукът беше страхотен и плътен. За сравнение, по време на теста превключвах към звук от телевизора ми, модел от 2019 година, като саундбарът на Philips осигуряваше далеч по-голям звуков мащаб и динамичност. Отделните звуци определено бяха чувствително по-отчетливи, докато главният герой се придвижваше из изпълнения с извънземни космически кораб. Дрънкането на метални брони и сандъци беше ясно и отчетливо, докато експлозиите бяха достатъчно дълбоки и се усещаха добре в пространството. TAB5305 се справи чудесно и с тежкия тест за възпроизвеждането на гласове – доста ясно се различаваше кой от персонажите носи скафандър и кой комуникира без защитно облекло. 

Основното тяло на TAB5305 е с дължина 900 мм и височина 65 мм и има два високоговорителя с изходна мощност 30 W и безжична басова тонколона с мощност 40 W. Аудио системата разполага с цифров оптичен вход, HDMI ARC 1.4 изход и аудио вход с 3.5 мм жак. Бутоните за управление са разположени от горната страна на саундбара, което позволява лесна и бърза интеракция.

Ако искате да се подготвите за предстоящите студени месеци и желаете да обогатите преживяванията си в домашния кът за забавление, новите предложения на Philips – TAB7305, TAB6305 и TAB5305, ще ви осигурят прекрасно преживяване благодарение на точния баланс между красив и минималистичен дизайн, добър звук и най-вече достъпна цена.

Снимки: Philips

Виж още: ОЩЕ ПО-ДОБРА ВИЗИЯ И ЗВУК: Какви топ технологии предлагат новите продукти от Philips?