Както писахме в новините от WWDC, бета-версиите на iOS 8 и OS X 10.10 Yosemite вече са налични за тестване от разработчици. Още в първия ден след събитието направих ежегодния риск да ъпдейтна основните си смартфон, таблет и компютър, за да изпробвам новостите в двете операционни системи. С изключение на факта, че голяма част от интересните функции все още не работят, останах приятно изненадан.

 

Дизайн

Промените в дизайна на мобилната платформа на Apple са изключително малко, което е логично, имайки предвид, че iOS 7 бе първият голям визуален ъпдейт от iPhone OS 1.0 насам. Забелязват се някои промени в дебелината на шрифтовете, ускорени анимации (вече наистина са достатъчно бързи) и някои други дребни детайли в иконографията.

Нотификациите вече поддържат добавяне на бутони или текстови полета, благодарение на което лесно може да отговаряте на съобщения например, без да напускате приложението, в което се намирате. Малките подобрения в Mail приложението също са приятни, особено на iPad. Удобно е, че в горната част на екрана за мултитаскинг вече имате бърз достъп до любимите си контакти. Имате възможност да добавяте уиджети от трети страни в панела с нотификации, но все още не са налични такива.

 

Комуникация между приложенията

iOS 8 е най-отворената версия на мобилната платформа на Apple, излизала досега. За пръв път Тим Кук и компания позволяват приложенията да комуникират свободно помежду си и дори да извеждат интерфейсите си в рамките на други приложения. Така например може да добавяте разширения към браузъра и да обработвате снимки с външни редактори, без да напускате вградената галерия.

Apple демонстрира превод на уеб страница в Safari с помощта на Bing Translate – бутон, който приложението на Bing автоматично добавя към лентата с инструменти. За да избегнете километричните списъци с бутони, може да ги подреждате ръчно, поставяйки най-често използваните на първо място.

 

Съобщения

Ако сте използвали WhatsApp и най-вече Snapchat, новите елементи в Messages приложението няма да ви изненадат. Плъзване на пръст върху иконката, която преди се използваше единствено за добавяне на снимка или видео, сега дава възможност да снимате кратко видео или директно да направите селфи, което да изпратите с бързо плъзване нагоре. Същото се отнася за микрофона, който изпраща гласови съобщения. По подразбиране те се изтриват след две минути, но може да натиснете Keep и да ги запазите.

 

Статията продължава на следващата страница.

Клавиатура

Нямах възможност да тествам външни клавиатури, тъй като те ще започнат да се появяват в App Store едва през есента. Вградената вече поддържа автоматично допълване на изреченията, което работи на 20 езика, сред които не е българският.

Останах особено приятно изненадан от работата на системата на английски. В случай че комуникирате на английски, клавиатурата се ориентира в кое приложение сте би дори може да предложи отговори на въпроси. В случай че получите съобщение като "Пица или паста искаш да хапнем за вечеря?", клавиатурата предлага отговори "Пица", "паста" и "Не съм сигурен".

 

Family Sharing

Връзката между Apple профилите на отделните членове на семейството бе дългоочаквано нововъведение, което работи супер. Вече може да отстъпвате игри, приложения, филми, музика и всякакви типове съдържание на членовете на семейството си напълно безплатно, както и да контролирате достъпа на децата си. В случай че те искат да купят дадено приложение например, първо ще трябва да разрешите това чрез нотификация на своя смартфон или таблет. Единственото условие е всички профили да са свързани към един разплащателен метод.

 

Health

Здравната платформа на Apple е една от най-важните новости в iOS 8, тъй като тя поставя основите за софтуерното обезпечение на iWatch. В бъдеще приложението ще приема данни от набор от здравни устройства, като глюкозометри, фитнес тракъри, инхалатори и други свързани аксесоари, обобщавайки показателите им на едно място.

Това е полезно, защото позволява да следите заболяванията, общото си здравно състояние и/или фитнес напредъка си на едно място, а не в разкъсана среда от различни приложения. Към момента Health просто заема място на началния екран, тъй като нито едно приложение в App Store не се интегрира с платформата. Разбира се, до пускането на официалната версия това ще се промени.

 

Spotlight

Вградената на търсачка на iOS е по-добра от всякога. Тя вече открива съдържание не само на паметта на устройството и в Google и Wikipedia, но и в много други източници чрез карти. Така например при написване на Godzilla, веднага ще получите карта с постера на филма и няколко реда информация, която води към Wikipedia. Spotlight търси още в App Store, новинарски сайтове, App Store, iTunes, iBooks, близки места и други източници. Системата работи и в Safari.

 

Siri

Siri вече може да се активира без натискане на Home бутона с израза Hey, Siri, стига устройството ви да се зарежда вкъщи, в офиса или в автомобила. Гласовият асистент звучи по-реалистично, разпознава командите в почти реално време и разполага с вграден Shazam. Достатъчно е да кажете "What's that song?" или сходна команда.

 

Стабилност

Както обикновено не препоръчвам да инсталирате бета-версии на основните си устройства. iOS 8 е по-нестабилна от официалния рилийз на iOS 7.1.1, което е напълно очаквано. На фона на първата бета на iOS 7, която тествах преди около година обаче, софтуерът се усеща много по-добре. С изключение на няколко странни бъга и по-краткия живот на батерията съм напълно доволен от работата на първата бета и вероятно няма да се върна към iOS 7 до есента. Ако все пак сте решили да рискувате и сте инсталирали iOS 8, надяваме се да споделите опита си в коментарите.

Тагове: