Преди няколко дни Google представи своята концепция за един от компютрите на бъдещето - кодовото му име е Project Glass. Както вероятно сте прочели, става въпрос за очила с прозрачен дисплей, които прожектират своеобразен добавен интерфейс към реалността. Видеото, което Google публикува, изглежда повече от футуристично и няма как в съзнанието ви да не остава усещане за "Нямам търпение да дойде този момент и да мога да притежавам това". Всичко това е напълно разбираемо и ние се чувстваме по идентичен начин. Не бива обаче да мислим, че всички идеи зад Google Project Glass може да бъдат реализирани в наши дни. Колкото и магическа да изглежда идеята зад Project Glass, ще се наложи да почакаме още доста време, докато я видим реализирана и използваема. 

Какво обаче можем да очакваме от Google Project Glass? В този материал ще споделим нашите прогнози за това, как ще работи устройството и с каква функционалност ще разполага.

С какво разполагаме в момента? 

По време на официална благотворителна вечеря новият главен изпълнителен директор и съосновател на Google, Лари Пейдж, носеше изключително ранен прототип на Google Project Glass. Той бе сравнително сходен с визуализациите, които момчетата от Маунтин Вю показват в промоцоналното видео. Самият Пейдж споделя, че устройството и неговата платформа все още са твърде далече дори от алфа версия. Не бива да забравяме още, че те са част от Google X Labs - подразделение на Google, което се занимава с разработката на крайно концептуални продукти. 

Робърт Скобъл, един от най-популярните и уважавани технологични анализатори на нашето време, е имал шанс да използва устройството за малко и твърди, че единственото, което то може да прави към момента, е да се включва и изключва - то не разполага с никакъв софтуер. Все пак Лари Пейдж направи твърдение, че в рамките на Google X Labs има няколко десетки произведени модела, някои от които са на по-високо ниво. 

Технологии

Интересно е как точно ще функционира Project Glass. Макар Google да не споделя подробности около техническата страна на концепцията, можем да предположим, че тя ще се базира на технология за гъвкави полупрозрачни дисплеи или на обикновена полупрозрачна плака и миниатюрен пикопроектор. В очилата обаче трябва да има и камера, за да може те да се ориентират във физическата среда, в която се намират, както и с модули за безжична комуникация и, разбира се, батерия. Предполагаме, че Google ще успее да измисли и как да се възползва от сензор за движение и жироскоп. 

Как ще се управлява? 

Предположенията са няколко, макар да сме почти напълно сигурни, че камера с ниска резолюция ще следи зениците на потребителя и ще ги използва като курсор. Все пак не бива да забравяме, че става въпрос за интерфейс, който не включва парадигмата за посочващо устройство или софтуерен компонент, който индикира къде се намирате. Опциите на интерфейса ще бъдат автоматично наложени върху средата, която виждате около себе си, и просто ще трябва да изберете някой от тях. Със сигурност ще бъдем свидетели и на възможности за гласов контрол - все пак Project Glass ще разполага с вграден мобилен телефон и модул за видеоразговори. 

Някои от другите предположения включват наличието на миниатюрен безжичен тракпад, който държите в джоба си например, както и докосвания на различните части на рамките. Според нас обаче нито една от тези идеи не е толкова добра и напредничава, колкото тази за следене на зениците. 

Какво ще можем да правим с Project Glass?

Project Glass е революция на ниво интеракция, но не предполагаме, че операциите, които може да извършвате с устройството, ще бъдат много по-различни от тези, с които се справят съвременните ни компютри. Начинът, по който всичко се случва, разбира се, ще бъде доста по-различен. 

Голяма част от работата ви ще бъде спестена, тъй като микрокомпютърът в очилата се ориентира сам в средата, в която се намира. По този начин преобладаващата част от операциите, които извършвате, са контекстуално ориентирани. 

Примери - отивате в супермаркет и очилата налагат информация за храните около техните опаковки. Когато се разхождате из града, пък ще може да видите къде са приятелите ви с означение над главите им. Може да звучи като комбинация от Sims и "Терминатор", но възползвайки се от GPS, услуга като Foursquare и добре написан софтуер, прозрачният дисплей може да направи всичко това. 

Обобщено казано, идеята на Project Glass е да наслагва допълнителни елементи към вече съществуващия свят - окончателната връзка между аналогово и дигитално. 

Кога?

Ще се ангажираме със смела прогноза с точна стойност и тя е минимум три години. Въпреки някои слухове, според които продуктова версия на Project Glass ще може да бъде закупена до края годината, но ние смятаме, че тези предположения са напълно неоснователни. 


 

Тагове: