Рядко говорим за проблема, който се поражда от непрестанното ни вглеждане в екрана на смартфона и произлизащото от това асоциално поведение. А може би избягваме темата умишлено - от неудобство да признаем, че сме фъбери? Да, много е вероятно да не сте чували за думата фъбинг (Phubbing), но това не бива да ви притеснява, не сте изостанали в терминологията.

Всъщност думата е създадена през май 2012 година от група лексикографи, автори и поети, които чрез нея описват "нелогичния акт на поглъщане на вниманието на някого, намиращ се в социална среда, когато той погледне в смартфона си, вместо да обърне внимание на околните". Написано така, изглежда сложно разбираемо, но по-просто казано, това е асоциалното поведение на човек, който е предпочел смартфона си пред вас.

Терминът phubbing се появява в медиите по целия свят и е популяризиран от кампанията Stop Phubbing, която пък е създадена от 23-годишния Алекс Хей от Мелбърн, Австралия. Той каза, че идеята му е хрумнала, когато: "Една група от приятели и аз бяхме в чата и някой повдигна въпроса, колко е досадно да игнорираш хората чрез мобилния си телефон." Тази кампания има за цел да ви помогне да спрете да бъдете фъбери и да помогнете на други да направят същото. Нека промяната започне сега!

 

Аз, фъберът


с

 

Може би си казвате "Не, аз не съм фъбер!" и дано сте прави, но ако не е така, по-добре да го признаете и просто да промените навиците си към по-добро.

За да не обидя някого неволно с обобщаващи фрази като "всички притежатели на смартфони са фъбери", ще кажа само, че по мои наблюдения бройката е стряскащо голяма. Не изключвам себе си от тази бройка, разбира се, но се опитвам да променя този неприятен навик. Обичам да наблюдавам околните и да изучавам поведението им - чисто психологически, разбира се, и няма как да не забележа, че 90 на 100 от приятелите ми (и не само те) изпитват "непреодолимата" нужда да се взират в смартфона си 24/7, пропускайки шанса да общуват реално с човека, с когото са в момента. Това се отнася и за влюбените двойки, където гледката да видиш мъж и жена в заведение, на пейката... или просто някъде сами и всеки гледащ като хипнотизиран в смартфона си, е особено нелицеприятно. Нали?!

За да онагледя с факти това, което казвам, ще ви дам и няколко притеснителни статистически данни от сайта Stop Phubbing:

 

  • Знаете ли, че в един нормален ресторант ще станете свидетели на средно 36 случая на фъбинг само докато вечеряте.
  • 97% от хората, станали жертва на фъбинг, твърдят, че храната, която са консумирали по това време, е имала по-лош вкус.
  • 87% от тийнейджърите предпочитат да общуват помежду си чрез чат приложения вместо лице в лице.

 

Като цяло мнозинството от фъберите използват своя телефон за няколко основни цели: да актуализират своя статус в социалните мрежи; да чатят с някой, който им е по-интересен от вас; да консумират мултимедийно съдържание (снимки, видео, музика); да използват Google; да играят игри; да се смеят на шеги, които не са ваши.

Никой не обича да бъде пренебрегван и да се чувства сам в компанията на реални хора, но като че ли умишлено правим така, че да се получава именно това.

Фил Рийд, професор по психология в Университета Суонси, Великобритания, който е изучавал интернет пристрастяването, казва, че много фъбери показват симптоми на пристрастяване към мобилния си телефон. Той казва също, че: "Наричаме смартфоните социални устройства, но те всъщност не са!"

 

Помогни си сам

 

с


В сайта Stop Phubbing ще намерите някои много полезни и оригинални идеи и материали, с които ще може да намалите пагубния ефект на фъбинга над социалния ви живот. Можете съвсем безплатно да изтеглите плакати с окуражаващи послания, с които да провокирате себе си и приятелите си да направят правилната крачка към промяна. Можете дори да свалите антифъбинг картички за сватбени тържества, които ще подканят присъстващите на щастливото събитие да оставят смартфона си в джоба и да споделят щастливите моменти с празнуващите.

Има и други начини, които не изискват нищо друго освен воля. Преди време една моя приятелка даде страхотната идея да си организираме "ден без смартфони" - т.е. за един ден се изключваме от мрежата и оставяме слушалките си вкъщи, а след това си организираме среща някъде навън. Това определено оказа положителен ефект върху нашето общуване и ни припомни какво е усещането да си офлайн и да даваш и получаваш внимание на сто процента. Горещо препоръчвам тази практика!

 

Да бъдеш фъбер или да не бъдеш? Това е въпросът

 

s

 

Сигурен съм, че сте се видели и от двете страни на фъбинга - т.е. и като фъбер, и като жертва на фъбер. И не смятам, че имате приятни спомени, когато сте имали нещастието да сте били от страната на жертвата. Макар този нов термин да звучи странно и непознато, той оприличава нещо, което ви засяга пряко - тук и сега. Затова е важно да обърнете внимание и да промените себе си, а чрез себе си и околните. Аз спрях да бъда фъбер! А ти?

 

Изображения: StopPhubbing.com

*Текстът отразява личното мнение на автора и не задължително това на HiСomm