Патентната война предимно между Apple и Samsung продължава толкова дълго, че потребителите и анализаторите започват да се уморяват от нея. Смятате, че това не е така? Дори съдия Люси Ко, която ръководи някои от най-важните дела в конфликта, сподели, че е невероятно уморена и се надява скоро процесите да приключат. 

Останахме повече от изненадани, когато съдебните заседатели взеха решение само няколко часа след представянето на последните доводи на Samsung. Чувството за тези, които следят основното дело отблизо, бе сякаш скучен и повтарящ се сапунен сериал приключи толкова рязко и неочаквано, че дори отегчените му зрители останаха разочаровани. 

Нито един юридически експерт не се нагърби със сигурна прогноза, но повечето хора в технологичната индустрия, включително ние, бяхме почти убедени, че Apple ще спечели. Никой обаче не предполагаше, че победата ще бъде толкова убедителна. 


Кои са патентите

Apple обвинява Samsung в нарушаване на десетки патенти в десетки различни смартфони и таблети, огромна част от които са американски версии на Galaxy S и Galaxy S II. Сигурни сме, че няма да изтърпите подробно описание на всички тях. 

Най-важните са свързани с интерфейса на iOS и хардуерния дизайн на iPhone. Ето и няколко важни примера:

- отскачане при достигане на края на списък при скролване

- интелигентно приближаване и преформатиране на съдържание чрез бързо докосване на дисплея

- цялостен външен вид на операционната система, копиране на дизайнерска концепция на икони и подредба

- решетка от иконки на черен фон

- дизайн и конкретна форма (включително точното заобляне на ъглите) на iPhone

- дизайн и конкретна форма на iPad

Един от малкото патенти, чието нарушаване не бе доказано от адвокатите на Apple, е свързано със Samsung Galaxy Tab. Съдът не смята, че потребителите могат да объркат таблетите на двете компании, макар според информация на голямата верига магазини BestBuy основната причина за връщане на Galaxy Tab е объркването с iPad.

Samsung също обвини Apple в нарушаване на няколко патента, но не доказа нито едно тях. Става въпрос за UMTS (3G) патенти, възможност за слушане на музика по време на работа с останалата функционалност на телефона и др. 

 


1.049 милиарда долара

Това е сумата, която Samsung трябва да плати на Apple за всички нанесени материални щети. До последно Купертино държеше тя да бъде поне 2.5 милиарда долара, но по изчисления на съда и съдебните заседатели това не би било коректно. 

Голяма част от юридическите и технологичните анализатори (които бяха длъжни да се запознаят взаимно с работата си) твърдят, че съдът просто не е имал търпение да се отнесе с еднакво количество внимание към всички обвинения. В противен случай сумата би била именно около 2.5 милиарда долара – изглежда изчисленията на Apple все пак биха били верни

Какво се случва в момента? Apple е в процес на забрана на продажбите на всички нарушаващи патенти устройства. Някои от тях са:

- Captivate

- Continuum

- Droid Charge

- Epic 4G

- Exhibit 4G

- Fascinate

- Galaxy Indulge

- Galaxy Prevail

- Galaxy S

- Galaxy S 4G

- Galaxy S II (AT&T)

- Galaxy Tab

- Galaxy Tab 10.1

- Gem

- Infuse 4G

- Mesmerize

- Nexus S 4G

- Transform

- Vibrant

При плащане на съответната сума продажбите ще бъдат подновени, макар голяма част от устройствата да са сравнително морални остарели и да не отбелязват големи продажби в САЩ, а друга част вече дори не са на пазара

Припомняме, че всички ефекти от делото важат само на територията на САЩ.

Статията продължава на следващата страница.  

Какво печели Apple?

 

Сумата от 1.049 милиарда долара всъщност е най-малката печалба за Купертино. Имайки предвид, че към момента Apple е най-скъпата компания в историята, с пазарна капитализация от над 621 милиарда долара, 1 милиард долара е, меко казано, нищо. 

Конкретните устройства, които засягат патентните, също не са особено важни за Тим Кук и компания. 

Най-големият успех за "ябълките" със сигурност е даденият пример, който сам по себе си е негласна заплаха към всички останали производители на Android устройства. След като Apple успя да победи в съда най-големия от тях, при това крайно убедително, американската компания не би имала проблем да повтори това с всички останали, може би с изключение на Motorola. 

Надали някога момчетата от Купертино са отправяли към конкурентите си по-ясно съобщение с текст "Ако крадете от нас, очакват ви проблеми".  

 


Какво губи Samsung?

1 милиард долара също не е особено голяма загуба за гигант като Samsung. Компанията обаче загуби много повече в следващите няколко дни. Цената на акциите й спадна с около 8%, което е най-големият спад след този през 2008 г. Какъв е резултатът от това? Пазарната капитализация на Samsung спадна с почти 15 милиарда долара

Имиджовият удар също не е за подценяване. Корейците ще имат нужда от години, за да се отърват от репутацията, която делото им изгради. Технологично грамотните потребители ще са все по-склонни да избират iPhone вместо Galaxy смартфони, тъй като стремежът към "оригинала" е наличен съзнанието на мнозина. 

От друга страна някои анализатори споделят, че делото показва на по-незапознатите потребители, че Samsung е достигнала нивото на Apple и може да предложи същото на по-ниски цени. 

 


Какво печелим/губим ние, потребителите?

Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос. По наше мнение (което, разбира се, е неангажиращо) крайните потребители могат само да спечелят от развоя на делото. 

Samsung и всички останали Android партньори ще се стремят да представят по-иновативни решения от гледна точка на интерфейси и хардуер, т.е. печалбата на Apple е своеобразна инжекция иновация в останалата част от мобилната индустрия. Дизайнът на iPhone не е единственият добър дизайн за смартфон. Същото важи и за иконите на iOS, механизмите на физиката на операционната система и т.н. Компании като Google, HTC и Nokia доказват това вече няколко години поред. 

Като цяло: очаквайте все по-голямо разнообразие от качествен софтуер и хардуер. 

 


Реакциите на други компании

Apple и Samsung реагираха по напълно очаквани начини. Тим Кук твърди, че е доволен от решението на журито и "планината от доказателства" е била невъзможна за подминаване. "В Apple ценим оригиналността и иновацията и отдаваме животите си, за да създаваме най-добрите продукти на света." 

Корейците пък са на мнение, че решението ощетява най-вече потребителите. Какви обаче са становищата на Google и Microsoft?

Google

Създателите на Android, Анди Рубин и компания, останаха сравнително дистанцирани от делото и споделиха, че повечето патенти не засягат функционалност и дизайн на Android, а на продуктите на Samsung и на интерфейса TouchWiz

Google твърди, че всички възможни патентни обвинения, които Apple може да е имала досега, са отстранени в Android 4.1 Jelly Bean. Според нас това е така още от 3.0 Honeycomb. 

Microsoft

Както вече писахме, Редмънд е изключително доволен от развоя на делото. Стив Балмър и компания са на мнение, че той ще подтикне все повече компании да изберат Windows Phone пред Android или да отдадат на платформата по-сериозно внимание. 

 


Бисери

Делото не мина и без известна доза бисери, породени най-вече от изнервената съдия Люси Ко и амбициозните (и добре платени) адвокати на Apple и Google. Ето някои от тях:

Съдия Ко: "Освен ако не пушите крек, трябва да знаете, че тези свидетели няма да бъдат призовани!"

Адвокат Уилям Лий (Apple): "Първо, Ваша чест, не пуша крек. Гарантирам ви това."

Адвокат на Samsung към Фил Шилър от Apple: "Децата наричат (Home бутона) "пъпчето". Вдлъбнато е навътре." 

Съдия Ко преди прочитане на 109 страници с инструкции: "От време на време ще се изправяме, за да сме сигурни, че всички са живи." 

Съдия Ко: "Всеки трябва да е в пълно съзнание, докато прочета тези инструкции – включително аз."

Какво е мнението ви за делото между Apple и Samsung и неговия развой. Не пропускайте да отговорите и на нашата анкета.