Илон Мъск винаги е имал големи мечти и този път той наистина демонстрира визия в мащаби - и преносно, и буквално.

Първият напълно електрически камион на Tesla е факт. Грамаден, футуристичен и почти напълно автономен, той трябва да бъде по шосетата през 2019 г., пише Wired.

Максималният пробег на камиона е 805 км, и то при максимално натоварване от 36 тона, което е максимално допустимият в САЩ товар. При подобен товар и движение с максимално разрешената за щатските магистрали скорост камионът изглежда изненадващо разумен вариант. Мъск отбелязва, че повечето товарни курсове в САЩ са в рамките на до 250 мили, което ще рече, че неговият камион ще може да прави отиване и връщане, без да се налага зареждане.

Що се отнася до батерията, зарядното за около 30 минути осигурява достатъчно батерия за пробег от почти 650 километра. Капацитетът на батерията засега не е известен.

Интериорът е минималистичен за подобно возило и изглежда като поне 20 години напред във времето. Днешните камиони са претъпкани с контролери и бутони, докато водачът на Tesla ще разчита само на два големи дисплея.

Мъск предлага и 1 000 000 мили гаранция за повреда и е убеден, че дори и два от моторите му да се повредят, камионът няма да остане блокиран някъде по пътищата.