През следващите 12 месеца електрическият Jaguar I-Pace, оборудван с картографската технология на Google Streetview, ще обикаля улиците на Дъблин. Колите не само ще събират снимки за актуализация на Google Streetview, но и ще наблюдават нивото на замърсяване на въздуха. Благодарение на новото партньорство между Google Jaguar I-Pace ще стане първата изцяло електрическа кола за нуждите на Google Streetview.

Освен че на покрива на колите ще има монтирани камери, инженерите на Jaguar са инсталирали сензори за качеството на въздуха, така че колите да извършват две функции, както правят това колите на Google Streetview в Лондон.

Въздушният сензор ще измерва нивото на въглероден диоксид, както и на фини прахови частици улица по улица. След това Google ще предостави данните на своите научни партньори, които да разработят карти за нивото на замърсяване на въздуха над улиците.

Google и градските власти на Дъблин наричат проекта AirView Dublin. Той е част от усилията на гиганта да събере информация за качеството на въздуха на локално ниво, която да позволи на местните власти да научат повече за проблемите, свързани с климата и замърсяването в техните градове.

Това не е първият път, когато компания под шапката на Alphabet използва I-Pace за свой проект. Waymo добави модела на Jaguar към своя автопарк от самоуправляващи се коли отпреди няколко години и в момента използва колите за тестове на технологията си за автономно шофиране.

Снимка: Google

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега