Самоходните превозни средства са полезни за пренос както на хора, така и на товари, но обикновено можете да зададете само една от тези задачи, освен ако не можете да си позволите да купите отделни превозни средства. Mercedes-Benz може да има решение на проблема: да изгради машина, която да промени ролята си при поискване.

Днес лекотоварното подразделение на Mercedes-Benz, наречено Mercedes-Benz Vans, разкри подробности за нова концепция за автономна мобилност Vision URBANETIC, която елиминира разделението между пътнически и лекотоварен автомобил и според създателите си би могъл да намали натоварването по пътищата, трафика в градовете и да допринесе за подобряването на качеството на живот в населените места.

Mercedes не каза как работи сменянето на каросериите, но отбелязва, че можете да преминавате между тях автоматично или ръчно и автоматизираният процес да отнеме няколко минути. При пътнически модул дисплеите и светлините около автомобила позволяват на другите да знаят, че машината е наясно с тяхното присъствие.

С футуристична модулна конструкция автономният и с изцяло електрическо задвижване Mercedes-Benz Vision URBANETIC е в състояние да превозва до 12 пътници, а в товарна конфигурация предлага под с дължина от 3.7 метра при обща такава на купето от 5.14 метра.