Водещата компания за споделено пътуване Uber се готви да разшири значително присъствието си на пазара, като придобие и бизнес със споделяне на градски скутери. За целта Uber води разговори за придобиването на двете най-големи имена в тази ниша.

Според The Information, Uber е готова да плати "много милиарди" долара, за да вземе Bird и Lime. Твърди се, че всички страни са заинтересовани от сделката.

Uber иска да стъпи здраво в бизнеса със скутерите като модерен начин за придвижване, а двете млади компании са готови да сграбчат възможността за солидна финансова инжекция, която да засили експанзията им. Bird и/или Lime би трябвало да бъдат закупени още преди края на годината, което подсказва, че преговорите са в напреднала фаза.

Засега шефът на Bird Травис Вандерзанден отрича компанията му да се продава, но това може да бъде просто преговорна тактика. Разбира се, винаги съществува вариант споразумение да не може да бъде постигнато, но по всичко личи, че Uber ще навлезе в 2019 г. с водеща позиция в младия и изгоден пазар за споделяне на скутери.