Apple проведе своето годишно Worldwide Developer Conference събитие и както се очакваше, анонсите бяха наистина интересни начело с шлема за добавена реалност Vision Pro.

Ето по-важните акценти от пресконференцията.

Vision Pro е дългоочакваният AR/VR шлем на Apple

Шлемът на Apple бе един от най-очакваните продукти на компанията, като изтичането на информация и слуховете датират още от 2017 г. Но след години на спекулации сега на WWDC 2023 Apple най-накрая ни даде реален поглед към устройството, което сега се нарича Vision Pro.

Създаден да поддържа приложения за AR и VR, Vision Pro е самостоятелно устройство с иновативен дизайн, без да е необходим специален контролер. Вместо това благодарение на използването на множество външни камери Apple планира да разчита изцяло на гласови входове и жестове с ръце. Освен това Apple е създала нова функция, наречена EyeSight, която използва външен дисплей и вътрешните камери на шлема, така че потребителите да могат да виждат реакциите на хората, докато някой носи джаджата.

Освен това можете да използвате познати приложения като Safari и други, като същевременно можете да взаимодействате с обекти или хора в реалния свят. И въпреки че Vision Pro е проектиран за използване у дома, Apple твърди, че благодарение на новите версии на познати приложения като FaceTime шлемът е чудесен инструмент за съвместна работа и за тези, които са на път.

Друга функция на Vision Pro е включването на първата 3D камера на Apple. Тя ще може да се използва за заснемане на специални моменти с добавена информация за дълбочината, като същевременно ясно показва кога човек записва или не записва кадри. Освен това, ако искате да използвате шлема само като модерен начин за гледане на телевизия или филми, има специален режим за гледане на видеоклипове, който ви позволява да променяте размера на съдържанието при поискване.

iOS 17 добавя Live Voicemail, StandBy и Journal

Apple представи iOS 17 и някои от най-важните промени в нея са свързани с основните приложения. Входящите повиквания вече могат да включват персонализирани етикети за определени контакти, а за гласовата поща ще получавате транскрипции на живо. Съобщенията пък предлагат по-лесни отговори, транскрипции на аудиосъобщения и "чекиране", което автоматично уведомява хората, ако сте пристигнали или сте се забавили. FaceTime ви позволява да оставяте съобщения. Има обновен интерфейс за стикери, който ви позволява да превръщате предмети от снимки и емотикони в стикери, да добавяте ефекти и дори да добавяте стикери към приложения на трети страни.

Siri вече е малко по-интелигентна. Можете просто да кажете Siri, за да извикате команда, и гласовият асистент ще приема обратни команди, без да изисква всеки път да казвате ключовата дума. Това не е новаторска концепция, ако сте използвали Google Assistant, но се оценява, ако искате да зададете последващи въпроси или да изпълните няколко задачи в бърза последователност.

Споделянето също е по-лесно. Функцията NameDrop ви позволява да споделяте данни за контакт само като доближите своя iPhone до чуждото устройство. Можете да споделяте снимки по този начин и да оставите AirDrop да прехвърля съдържание, дори когато трябва да се отдалечите. Рамката за разработчици ще разшири достъпа до споделяне в други приложения. Можете също така да стартирате AirPlay сесия и чрез Siri.

Дори писането е по-добро. Новото взаимодействие с изкуствен интелект подобрява автокорекцията на клавиатурата и ще виждате предвиждания в реда за това, което пишете. Корекцията на ниво изречение може да поправи граматическите грешки. Ако има непозната дума, iOS 17 ще я разпознава с течение на времето. Гласовото диктуване е по-точно.

И да, слуховете за приложение за водене на дневник на житейските ви събития са верни. Новото приложение Journal позволява да документирате как се чувствате, допълнено с предложения за подкани за писане въз основа на дейности като пътувания, тренировки и снимки. Разработчиците могат да се възползват от тези предложения за собствените си приложения.

Можете също така да превърнете своя iPhone в импровизиран интелигентен дисплей с помощта на StandBy. Поставете телефона си настрани и ще получите автоматично изплуваща информация чрез уиджети, като например информация от календара, музика и спортни резултати. Той дори автоматично се настройва за нощно време с лице, което няма да навреди на очите ви. Функцията ще запомни предпочитания от вас изглед, ако зареждате с MagSafe, а собствениците на iPhone 14 Pro могат да го виждат по всяко време, използвайки винаги включения дисплей.

Apple най-накрая обяви 15-инчовия MacBook Air за 1299 долара

Дългоочакваният 15-инчов MacBook Air на Apple най-накрая е факт. Както се очакваше, новият лаптоп е изключително подобен на обновената 13-инчова версия, която Apple обяви на WWDC преди една година - само че малко по-голям. Това е първият случай, в който Apple пуска лаптоп с такъв размер на екрана, който не е част от нейната "професионална" линия устройства, независимо дали става дума за MacBook Pro или за неговия предшественик PowerBook.

Отново според очакванията 15-инчовият MacBook Air използва същия чип M2 като по-малкия модел - процесор, който също беше представен преди около година. Въпреки възрастта му нямаме непосредствени опасения относно избора, като се има предвид колко добре се представя в 13-инчовият MacBook Air.

От гледна точка на дизайна, той не е изненадващо подобен на всички останали лаптопи, които Apple пусна наскоро, а не със старата визия, с която Air беше известен преди. Той има и същия спорен прорез в дисплея за 1080p уебкамерата.

Apple твърди, че MacBook Air осигурява 18-часов живот на батерията и е с тегло само около 3.3 кг. Подобно на 13-инчовия модел, той не разполага с вентилатор. Той има и същото леко скромно количество портове: два порта Thunderbolt 4, жак за слушалки и порт за зареждане MagSafe.

Обновеният Mac Studio на Apple включва чип M2 Max или M2 Ultra

Apple представи второто поколение Mac Studio на своята презентация WWDC 2023. Работната станция от професионално ниво работи с новите чипове M2 Max или M2 Ultra и започва от 1999 долара.

Новият Mac Studio все още прилича на Mac mini Pro, позициониран като по-голяма и значително по-мощна версия на бюджетния настолен компютър на Apple. Но актуализираната версия вече разполага с допълнителната мощност на M2 Max или M2 Ultra, за да се справя още по-добре с взискателни задачи като редактиране на 8K видео, 3D моделиране или музикална продукция.

Apple твърди, че версията M2 Ultra на обновената машина е с 20% по-бърза и с 30% по-бърз графичен процесор - в сравнение с варианта M1 Ultra на първото поколение Mac Studio. Освен това нейният 32-ядрен Neural Engine е с 40 процента по-бърз. И накрая, Mac Studio от второ поколение поддържа до 192 GB RAM.

Време е и за новия Mac Pro, оборудван с чип M2 Ultra 

На сцената стана ясно, че най-големият и най-мощният настолен компютър ще получи няколко подобрения, включително M2 Ultra. Въпреки че е преминал през няколко естетически варианта през през годините, новият Mac Pro ще изглежда идентичен с приличащия на ренде негов предшественик от 2019 г. Apple твърди, че че нейният собствен чип може да работи до три пъти по-бързо от предишните модели на Intel. Както се говореше обаче, решението да се разработи специализираният чип M2 Extreme беше отложено поради разходи и технически трудности. Сега Mac Pro ще се предлага с 24-ядрен процесор и до 76-ядрен графичен процесор. Той поддържа до 192 GB памет и седем карти Afterburner. Компанията твърди, че тази комбинирана мощност може да възпроизвежда 22 8K ProRes видеофайла или да поглъща до 24 4K камери "и да ги кодира в ProRes в реално време".

Освен това новият Mac Pro ще се предлага със седем PCIe слота за разширение, осем Thunderbolt 4 порта, поддръжка на Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3, два 10Gb Ethernet порта, три USB-A портове и два HDMI порта, които ще могат да извеждат данни с резолюция 8k с честота до 240 Hz. Има и жак за слушалки, ако ви липсват. Mac Pro отново ще струва цяло състояние: 6999 долара като начало, а горната граница на напълно оборудвания Pro остава неизвестна.

Apple Watch отново включва уиджети в watchOS 10

В близко бъдеще вашият Apple Watch ще изглежда по съвсем различен начин. Сред многото съобщения, които Apple направи по време на своята WWDC, беше и едно, свързано с watchOS 10. Както се очакваше, компанията преработва потребителския интерфейс на смарт часовника като част от може би най-голямата актуализация на фърмуера досега.

Вероятно си спомняте, че първоначалният потребителски интерфейс на Apple Watch беше проектиран отчасти около Glances - въртележка от уиджети за различни приложения и функции. В крайна сметка Apple се отказа от Glances, за да постави по-голям акцент върху приложенията, но сега компанията иска отново да превърне уиджетите в по-голям акцент в интерфейса на часовника.

Снимки: Apple

Тагове: