Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Няма какво да се лъжем, смартфон фотографията превзема света с бързи темпове. Най-популярната социална мрежа за споделяне на снимки – Instagram, е съставена основно от фотографии, заснети с мобилен телефон.

Виж още: Страхотен ъпдейт за телевизорите на Samsung

Източник на публикуваните фотографии: Samsung / Красимир Матаров

Към днешна дата високите модели на множество смартфон производители разполагат с изключително качествени камери. И по-важното – камери, които са винаги с нас. Нещо повече – в световен мащаб съществуват не един и двама професионални фотографи, които използват предимно смартфони за създаването на тяхното творчество. Българинът Красимир Матаров е един от тях, а с използвани от него през годините Galaxy смартфони на корейския гигант Samsung той създава пейзажни фотографии, за които доскоро бе невъзможно да предположим, че са заснети със смартфон. Прочее част от тях можете да откриете по-надолу в текста. Друг творец, който дори снима ексклузивно мобилни фотографии, е иранецът Ако Салеми. Резултатите, които постига той, са изключителни, а любопитен за отбелязване факт е, че той не вижда себе си като професионален фотограф и това е основната причина да снима с мобилно устройство.

В следващите редове ще ви запознаем с няколко трика при заснемането на снимки с телефон, които най-вероятно няма да ви превърнат в споменатите майстори на обектива Красимир Матаров и Ако Салеми, но от друга страна могат да подобрят осезаемо моментния ви изходен снимков материал.

Телефон като Galaxy S20 Ultra, с който в момента снима Красимир Матаров, би бил изключителен плюс за желаещите да снимат качествено в мобилен формат, но споделените съвети би следвало да са от полза и на потребители с по-скромни като технически параметри модели.

Необходимо е да подчертаем, че триковете тук са насочени към по-непретенциозните мобилни фотографи и не претендират за техническа изящност. За всеки, който желае да научи в респектиращ детайл за постигането на отлични резултати с мобилен телефон, препоръчваме безплатния мастърклас на Красимир Матаров на тема „Основи на мобилната фотография“. Последният е част от кампанията „Остани вкъщи със Samsung” и дава изпитани в годините съвети как да снимаме с мобилен телефон професионално. Там, трябва да признаем, нивото е коренно различно. Можете да го гледате на следния адрес.

1. Модел с доказано добра камера

Инвестирайте в качествен смартфон, който е известен с високите резултати на своята камера. Камерите при модерните смартфони получават константни подобрения всяка година и ако използвате телефон на 4-5 години, то всякакви фотографски еквилибристики може да не успеят да доведат до търсеното от вас качество.

2. Използвайте портретен режим

Моделите смартфони от среден и висок клас от последните две години разполагат вече с доста качествени портретни режими. В този режим повечето телефони добавят успешно замазване зад основните компоненти (известният DOF (Depth of field) – ефект, който доскоро беше запазена марка за самосиндикалните камери. Резултатите при новите модели смартфони от висок клас са отлични, макар и все още да не могат да достигнат тези, характерни за традиционните фотоапарати. Трябва да уточним, разбира се, че портретният режим невинаги е удачен за кадъра, който търсите.

3. Не използвайте функцията за приближение (zoom), а отидете по-близо до обекта, който искате да снимате

В зависимост от модела телефон, с който разполагате, е по-добра идея да се приближите до даден обект, отколкото да използвате zoom функцията. Причината е, че тя може потенциално да влоши качеството на изходния кадър. Разбира се, и тук трябва да отворим задължителна скоба – флагманите на 2020 година притежават камери с голям брой мегапиксели и впечатляваща функция за приближение. Съответно правилата при тях са различни – например Galaxy S20 Ultra разполага с четворна камера комбинация 108МР+48МР+12МР+TOF. Тя позволява приближение (х100), което е немислимо дори за множество самостоятелни камери от последните няколко години.

4. Поставете вие фокуса на вашата снимка

Този трик е изключително елементарен – просто посочете с пръст на екрана върху кой елемент желаете да се насочи фокусът на снимката. По този начин можете да имате по-добър контрол върху елементите, които трябва да са извън фокуса, и тези, които да са на фокус.

5. Внимавайте със светкавицата

Светкавицата прави всяка снимка по-добра? Всъщност, не. Особено при по-далечни обекти светкавицата по-скоро пречи, отколкото помага. Все пак при по-близки обекти и при липса на добра светлина светкавицата може и да ви бъде от помощ за постигане на по-качествен кадър. С други думи изключете автоматичния режим и я използвайте според ситуацията.

6. Използвайте режима за бързо заснемане (burst)

При заснемането на бързо движещите се обекти burst режимът определено може да ви помогне. На почти всеки смартфон можете просто да задържите бутона за снимане, за да получите серия от снимки, измежду които да изберете тази, която ви е допаднала най-много.

7. Правете по повече от една снимка

Редки са случаите, в които можете да успеете да уловите търсената от вас визуална магия чрез един-единствен кадър. Направете два, три и повече опита да заснемете любопитните за вас обекти. И още нещо – добра идея е съвсем леко да изменяте позицията на камерата при всяка следваща снимка – тоест търсете минимална промяна в гледната точка, разстоянието, експозицията и композицията. Шансът да получите по-качествен краен резултат от снимката, с която сте започнали, е значителен.

8. Променяйте посоката и ъгъла, търсете по-добрата композиция

С други думи – експериментирайте. Истината е, че ежедневната гледна точка вероятно е и най-скучната такава при търсенето на наистина запомнящ се кадър. Клякайте, облягайте се и дори лягайте, за да откриете по-добрата композиция, и не забравяйте за композиционните правила – те са там, за да ви помогнат в подходящата ситуация.

9. Решетката, която дава свобода

Използвайте тъй наречената решетка, която е част от всеки смартфон, за да композирате по-добре вашите кадри. Въпросната опция е много полезна за непретенциозните потребители и начинаещи фотографи – тя разделя екрана на девет равни части, а когато камерата е насочена към ключовите за композицията елементи, те трябва да съвпадат с точките на пресичане на линиите или да са разположени по протежението им. Решетката може да бъде полезна и за фокуса на съответната снимка.

10. Снимайте в черно и бяло

Освен че почти винаги изглежда стилизирано, класическата цветова симбиоза може да опрости вашите снимки, съответно на преден план да изпъкне важен за вас детайл. Въобще, ако снимате снимки с богата цветова гама и не сте доволни от резултатите, просто щракнете няколко кадъра в класическо черно и бяло.

За финал няколко думи за кампанията „Остани вкъщи със Samsung”, чиято цел е да ви помогне да развивате различни умения, да научите полезни неща и най-важното – да се чувствате добре. Като част от прекрасната инициатива са серия от ценни уроци и мастъркласове за фотография. Включително полезни съвети за това как да постигате специфични фотографски резултати в домашна среда. Отново – напълно безплатно и в детайл, за който настоящият текст определено не може да претендира.