Технологиите са в сърцето на PokerStars, а в ежедневната им работа можем да открием множество интересни и предизвикателни проекти, често съчетаващи добре изпитани технологии и иновации. Една от основните философии на компанията е „Бъдете любопитни и не спирайте да учите“, а подобно мислене, вярваме, е заложено в културата на компании с поглед в бъдещето. За да разберем повече за PokerStars, се срещнахме с Йордан Иванов, Development manager, с когото разговаряхме за умението да намериш баланс между нуждите на бизнеса, качественото и правилно развитие на продукта и удовлетвореността на потребителите, какво е да си development мениджър, какви next-gen технологии и иновации се използват в компанията, както и за възможностите за кариерно развитие.

 

Разкажете ни с няколко думи кои са PokerStars?

PokerStars поддържа и развива една от най-големите платформи за онлайн покер в света. Освен покер компанията предлага и продукти за спортни залагания, както и казино игри. След придобиването на Sky Betting and Gaming през 2018 г. и сливането с Flutter Entertainment през 2019 г. портфолиото от спортни продукти на компанията нарасна значително, включвайки брандове като SkyBet, FOX Bet, PokerStars Sports, Betfair, Paddy Power. Като част от International Sports дивизията на Flutter International екипът в София, от който аз съм част, се грижи за поддръжката и развитието на централизирана трейдинг и спортсбук платформа на компанията.

 

Работите като Development Manager. В какво се изразява тази професия?

Като „дев“ мениджър отговарям за развитието на софтуерните инженери в ИТ екипа в София. Грижа се за налагането на най-добрите практики при разработка на софтуер. Помагам в планирането на текущата работа на екипите, а понякога дори и в изпълнението ѝ. Ежедневно участвам в разрешаването на сложни проблеми и казуси – било то технически или чисто човешки. Отговорен съм за наемането на нови хора в екипа и правилното им въвеждане в работата. Въпреки определено организационното естество на задълженията ми се налага да пиша и код, което смятам за голям плюс, защото ми помага да имам пряк поглед върху софтуера, който разработваме, и неговите възможности.

 

Какви са next-gen технологиите и продуктите, които използвате в екипите?

Конкретно в нашия екип поддържаме и развиваме глобалната трейдинг платформа на компанията. Използваме JVM-базирани езици за програмиране (Java, Kotlin) за разработка на back-end частта на платформата. Отделните компоненти (microservices) комуникират помежду си с gRPC, Kafka, JMS. Front-end услугите ни ползват JavaScript, React, като се свързват с backend услугите чрез REST. Използваме и Websocket комуникация, която осигурява бърз и непрекъснат пренос на големи количества данни в почти реално време. Платформата ни оперира върху публични облачни услуги (AWS/k8s), където е възможно. Но, разбира се, ползваме и on-premise решения за виртуализация (VMWare). Сложната ѝ архитектура се обуславя основно от функционалните изисквания, както и от различните регулаторни изисквания на всеки пазар, на който оперираме.

 

 

Какво трябва да знае бъдещото поколение девелопъри, за да са „в крак с времето“?

Един от основните съвети, които бих дал на стартиращите своята кариера софтуерни инженери, е да бъдат любопитни и никога да не спират да се учат и развиват. Винаги да мислят на първо място за „клиентите“, или потребителите, които ще използват създадения от тях софтуер. И най-вече да се забавляват в процеса на създаването му. Когато работиш със сложни софтуерни системи, ползвани от милиони потребители, каквато е и нашата платформа, дори най-малката промяна може да има незабавен негативен ефект върху тях. Затова, ако трябва да използвам известната българска поговорка, ще кажа: „Десет пъти мери, един път режи!“.

 

Кое прави работата ви интересна и кое е най-голямото предизвикателство?

Може би най-интересни са сложните казуси, с които се сблъсквам в ежедневната си работа. Нашата индустрия е много интересна и свръхконкурентна – трябва постоянно да се развиваш и подобряваш, за да си в крак с конкуренцията и да можеш да се задържиш на пазара. Натискът се увеличава дори още повече, когато си сред пазарните лидери като PokerStars.

Всяко продуктово или технологично решение, което вземаме, има незабавен ефект върху нашите потребители и бизнеса ни като цяло. Затова трябва да подхождаме много внимателно към всяка промяна или нова функционалност, която разработваме, но същевременно да не позволяваме това да забави развитието ни. Бих казал, че най-голямото предизвикателство е да намериш баланса между нуждите на бизнеса, качественото и правилно развитие на продукта и удовлетвореността на хората, които работят по него.

 

Какви са възможностите за кариерно развитие в екипа ви?

Софтуерните инженери в компанията имат пред себе си много различни възможности за кариерно развитие. В зависимост от интересите на самия човек той може да избере да следва чисто технически път, преминавайки по класическите стъпки за една технологична компания – старши програмист, лидер на екип, принсипал инженер. Ако пък има повече интерес в мениджмънт частта, може да се развие в посока инженеринг мениджър. Разбира се, има и други перспективи – например архитект на софтуерни решения. Амбициозният ни план за разрастване на екипа в София през 2021 г. също предполага разнообразни възможности за напредък в кариерата за нашите колеги.

Снимки: PokerStars

Виж още: 10-те най-очаквани игри на 2021 г.