Започването на първа работа в живота на всеки човек е специално събитие. За някои то може да се превърне в кошмар, за други - определено нещата не са така, както са си ги представяли. Но има и хора, които от първия опит успяват да намерят работа, която ги вдъхновява, а не просто защото „трябва нещо да се работи“.

Как обаче да откриеш точно онова, което ти приляга? Професията, за която си мечтал, онази, за която „ставаш“? И още по-важното: коя от всички налични възможности трябва да приемеш, така че новата, или „първа“ работа да не се превръща в кошмар, а напротив – да те изстреля директно по пътя на високия професионализъм и славната кариера? Сложно, нали?

Опитът доказва, че за младите специалисти е най-важно да се запознаят и проучат евентуалната си бъдеща компания, позициите, които предлага, атмосферата в нея, историята, екипа, мениджмънта. И, разбира се, да се опитат да разберат колкото може повече за нея, за да се мотивират и настроят, да знаят какво да очакват и да се подготвят за първия работен ден.

 

 

Защо си струва да работиш в голяма компания с традиции и история?

 

 

Разбира се, не само за да се хвалиш с името ѝ! Макар че със сигурност няма българин, който да не знае кои са А1 - огромна компания с повече от 25 години опит в България, водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения. Навремето тя стартира с първата GSM мрежа у нас, предложи първа SMS услугата, стартира първата истинска мрежа от пето поколение в България. Но през годините се разви толкова много, че отдавна вече не е само „мобилен оператор“. Днес компанията предоставя мобилни и фиксирани телефонни услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, облачни и IoT бизнес решения. Има налични два ултрамодерни центъра за данни, онлайн платформа за дигитални решения и дори 4 спортни канала с марката MAX Sport. От няколко години дори навлезе активно в пазара на платежните услуги! Всички тези, плюс още много услуги са достъпни за… над 4.8 милиона клиенти, за които работят почти 4000 служители. Сериозни числа, нали?

За любителите на статистиката и кръглите числа ето още малко интересни факти: А1 разполага от години насам със супер добре развита, собствена оптична мрежа с дължина над 19 000 км, а комуникационната инфраструктура покрива 72 града и 133 по-малки населени места. 4G мрежата на А1 има 99.43% покритие на населението, а да не забравяме, че още през миналата 2020 година компанията стартира първата мрежа от пето поколение в страната с 5G оборудване и на 5G честоти.

Освен това A1 е известна с последователната си политика за корпоративна социална отговорност. Потвърден факт е, че компанията е сред най-големите дарители в страната - подкрепя редица социални каузи с обществено значение, както и проекти в областта на културата, образованието и спорта. Но най-важното е, че вътре в нея най-високо се ценят доверието и лоялността - основа на всеки успех и добрите бизнес отношения.

 

 

Работата в екип е ключова за всеки специалист

 

 

Няма как да не се съгласим, че в днешния динамичен технологичен свят всеки един служител или колега е важен, нуждае се от стимулираща възможностите му среда, както и от множество възможности за бързо развитие и израстване. Че кой не желае да стане добър и високоплатен професионалист?

Само че един от ключовите фактори по пътя на всяко персонално израстване е именно добрият екип. Сплотеният и задружен колектив за А1 е в основата на всичко. Макар че той нямаше как да съществува без сериозната подкрепа и ангажираност от мениджмънта. Знаете пословицата за рибата и главата, нали? Когато лидерите са добри, всичко върви в правилната посока. И точно това удовлетворява очакванията и изискванията на онези близо 5 милиона частни и корпоративни клиенти, за които споменах по-горе. Те са реални и броят им нараства, защото служителите на компанията успяват да дадат най-доброто от себе си и да се чувстват чудесно на мястото си. Точно в стила на най-добрите работодатели.

Сигурен съм, че много от вас и в момента учат и се развиват именно в сферата на IT технологиите. Затова ще ви „подразня“ с още малко информация за това, какви IT специалисти работят в А1 и от какви още се нуждае компанията, за да просперирате заедно.

Близо 250 човека към днешна дата работят само в екип „ИТ и дигитална трансформация“. А тук се включват може би най-интересните и търсени съвременни професии – програмисти на различни езици, спецове по бази данни, системни администратори, софтуерни инженери и архитекти, DevOps инженери, системни дизайнери и разработчици за Data Warehouse (Big Data база данни). В екипа ще се натъкнете и на още по-интересни специалности като SAP Developer (разработващи допълнителни функционалности за ERP решенията) и инженери, отговарящи за управление и съхранение на софтуерните доставки, разработени вътрешно или от партньори. Има дори специалисти, отговарящи за управлението на софтуерните лицензи на компанията (Microsoft, SAP, Oracle, VMware, IBM, Red Hat и др.), както и отговарящи за управление на сертифицирането на компанията според световните стандарти (ISO, SOX, ISAE и т.н.). Не е зле, нали?

Сега вероятно по-лесно се разбира защо такива хора с такива професии се търсят непрекъснато, особено в А1. Защото развитието напред и нагоре няма как да се случи без тях - без софтуерните инженери, облачните и DevOps специалисти и други професии от бъдещето.

Съвет: не губи време и разгледай дали сред търсените позиции няма да намериш своята – тук (нови попълнения за ИТ екипите).

 

 

Всъщност кое привлича новите IT специалисти в А1?

 

 

Заплатата? Е, разбира се и това. Но А1 предлага не само това. В А1 всеки амбициозен млад човек ще намери отлични възможности за развитие, полезни обучения, признание от екипа и мениджмънта, както и редица социални придобивки. Работата в международна среда, в партньорство с колеги от другите компании от A1 Group, част от която е А1 България, също носи много възможности за развитие. Не само за А1, но и за всяка уважавана съвременна компания подкрепата на младите хора от старта на професионалния им път е ключов фактор, който може да ги насърчи да се учат и развиват. И всички да спечелят от това.

Ето и един интересен пример. А1 дори организира специална Лятна академия (вече за трети път), която се провежда в най-приятния и спокоен сезон от годината. Тя е с продължителност 3 месеца, а участниците в нея получават месечно възнаграждение за труда си. Академията дава възможност именно на младите хора (студенти и ученици) да работят по разнообразни реални проекти, придобивайки ценен практически опит. Към момента в Лятната академия са включени 16 човека, работещи по проекти в направленията „Информационни технологии и дигитална трансформация“, „Мрежа и услуги“ и „Финанси“.

Доста добър шанс, нали? Но те със сигурност са го заслужили, защото вече са били отличени в различни образователни инициативи от последната година. Участниците са възпитаници на Техническия университет - София, Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС). Интересното е, че след приключването на предишните две издания към екипа на А1 се присъединяват за постоянно 84% от участниците в академията. Това говори само по себе си за факта, че компанията е много харесвана от младите хора.

Не бъркайте обаче академията със стажа. А1 отдавна (над 15 години) развива и отделна стажантска програма, чрез която дава възможност на стотици младежи да се запознаят на живо с реалната бизнес среда. До момента общо над 1000 млади хора са участвали в нея, а повече от 30% от тях след това стават редовни служители на компанията. Стажантската програма е целогодишна и платена, като дава добър професионален старт на младите и амбициозни хора, които искат да се развиват.

 

 

Има ли бонуси и екстри?

 

 

Ако казаното досега не е достатъчно… ОК, ще добавим още екстри, някои от които едва ли ще намерите в друга компания.

Вече всички са свикнали с бонусите в по-големите компании и дори ги намират за даденост, но само работилите в по-малки фирми знаят, че цялото множество от по-дребни, но конкретни грижи за служителите ги карат да се чувстват много по-добре. Допълнителните придобивки в А1 са част от цялостната политика за създаване на максимално стимулираща среда за работа. Всеки служител разполага със служебен телефон и SIM карта, като компанията редовно предоставя отстъпка за закупуване на нови устройства. Предлага се и допълнително здравно осигуряване, както и преференциални условия за всички членове на семейството. За пътуването до централния офис в София дори е осигурен служебен транспорт и безплатен паркинг за всички.

Ето и няколко уникални екстри, които рядко ще видите в друга компания. В централния офис на ул. „Кукуш“ 1 всички служители имат на разположение лекар, както и възможност за консултация с психолог. Освен специално оборудвания фитнес център в кампуса дори е създадена детска градина за деца на служители, разширена допълнително с яслена група! В нея могат да играят и учат близо 80 деца. На фона на проблемите с детските градини в София това е направо гениална идея, която всички млади родители ще оценят.

Убеден съм, че пропускам още интересни подробности, но ще спра да ги издавам дотук, за да имате за какво да мечтаете допълнително, когато отидете на интервю за работа. Повече информация за вашата нова или първа работна позиция можете да намерите тук, а преди това не забравяйте да се информирате подробно за компанията. Успех!

Снимки: А1