Слязох от самолета и се насочих към спирката на автобуса, който щеше да ме отведе от летището до хотела. За първи път бях в Антверпен, Белгия, както и за първи път лично щях да съм част от един дълъг, но много интересен процес - определянето на най-добрите технологични продукти на годината на EISA (Европейската асоциация за образ и звук, която обаче преминава през интересна трансформация, но за това след малко).

Пристигнах с бодра крачка на спирката, където беше пълно с хора, формирали малки групички. Разговаряха приповдигнато помежду си и очевидно се радваха да се видят. Направи ми впечатление, че част от тях имаха страхотни слушалки, други - новите смартфони, комбинирани с умни часовници, трети - професионални фотоапарати… намирах се на точното място. Съвсем явно това бяха част от колегите от чуждите медии, които бяха в Антверпен със същата задача - да говорим за технологични продукти, да се срещнем с компаниите и да чуем какво имат да кажат те, както и да видим с очите си някои от продуктите. HiComm сме единствената медия от България, част от EISA, и сме членове в Мобилната експертна група.

 

В следващите няколко дни щях да имам възможност да се видя с хора от Honor, Nokia, хърватите от Hangar 18, Harman, iFi, а заради късния ми полет - дори с някои далечни от мен компании, създатели на изключително качествени и скъпи аудио решения за дома, като Focal, KEF, Technics и други. Признавам си, че тези презентации ми бяха интересни, но са далеч от компетенцията ми. Все пак беше толкова интересно да слушаш хора, които ценят качествения звук и говорят с огромен плам за него. След това пускат приятно акустично парче, а експертите от Hi-Fi групата притварят очи и поклащат одобрително глава. Интересна сцена.

Подобно на миналата година, и тази EISA Press Convention се намираше в пределите на един от най-приятните паркове, в които съм бил. В единият му край е замъкът Ден Бранд с прилежащите му по-малки, но също толкова красиви сгради. Именно разпръснати из тях бяха и срещите ни с производителите. Самият замък отдавна се е превърнал в приятно място за събития - от конференции, през сватби и дори джаз концерти.

Да се върна обаче на по-важното - EISA. Въпреки че всяка експертна група има възможност да тества продуктите (нямаме право да гласуваме за продукти, които не сме тествали реално), конвенцията ни дава възможност да се видим със самите производители и да им зададем въпросите, които имаме. Това е и една от първите официални стъпки към избора на победителите. Казвам официална, тъй като голяма част от устройствата вече са тествани и всеки член на експертните групи има своите фаворити, отличили се спрямо останалите. Разговорите обаче са интересни.

Първо се срещнахме с Hangar 18, хърватската компания зад телефоните Noa. Миналата година EISA отличи техния Noa Element H10le в категорията Best Buy Smartphone. Не можех да не ги запитам дали това доведе до повече продажби на модела. Въпреки че нямаха точните данни, представителите на компанията споделиха, че продажбите са били в размер на около 5000 бройки, но наградата е повлияла много добре на разпознаваемостта на бранда. Тази година видяхме два модела от серията Elements - N7 и N10, чиито ревюта ще можете съвсем скоро да прочетете на сайта.

Интересно е, че от Hangar 18 са наблегнали на много приятен дизайн с керамичен гръб и вярват във възможностите на камерата на новите си телефони. С вълнение ни демонстрираха технологията oversampling, която наслагва снимки, за да постигне един кадър в 80 MP резолюция. Не останах убеден в практичността, но тестовете ще покажат дали има смисъл.

В момента смартфоните Noa могат да бъдат поръчани от сайта на компанията, а в 12 страни се предлагат и от доставчици. Попитах ги за България. Вече са имали срещи с А1 и Виваком, но са в най-напреднали разговори с Теленор.

По-интересното за компанията е, че не просто брандират телефони, изработени в Китай. Hangar 18 имат свой офис в Шънджън и всички модели се изработват по техен дизайн.

След кратка пауза дойде и презентацията на HMD Global - производителите на телефони с марка Nokia. “Наричаме нашата компания “домът на телефони Nokia”, обяви представителят на HMD. “Повечето от нас са бивши кадри на Nokia и Microsoft. Спомням си, че преди имахме огромен екип. Днес маркетинг отделът ни е от шест човека”, добави той с усмивка. След презентацията си поговорихме за очакванията и как се развива компанията. “Беше вълнуващо”, обясни той. “Преди презентацията миналата година на Мобилния конгрес в Барселона имахме очаквания за положително развитие, но никога не знаеш какво точно ще се случи”, продължи той и си припомни тълпите от хора около щанда им. Те били там до последния ден!

Разбира се, аз също се върнах назад и си спомних точно за кой модел имаше най-много хора - за възродения Nokia 3310. Тази година пък видяхме новия 8110. Дали тези телефони не са просто маркетинг и опъване на струната на носталгията? Попитах. “Не, не бих казал… но със сигурност ни помагат да развием бранда и хората да обърнат внимание и на смартфоните ни. И да, ако първата година имаше много хора именно заради 3310, тази нещата се изравниха и интересът към новите модели смартфони като Nokia 8 Sirocco беше истински”, обясни той.

С тези два кратки примера исках да покажа именно защо EISA Press Convention е интересно събитие - възможността да се срещна отблизо с компаниите и да разбера техните мотиви, да поговорим за продуктите им в откровен разговор и в по-приятелска обстановка - нещо различно от големите събития като споменатия по-горе Мобилен конгрес.

Вечерта пък случайно попаднах на една маса с интересен господин, който разпалено говореше за висококачествено аудио, за това, как като малък е сглобявал първите си говорители, какви аудио системи е видял в Япония и още много разкази, които плениха дори и мен. Името му беше Андрю Джоунс - един от най-известните дизайнери на тонколони. Той започва кариерата си като инженер в KEF през 1983 година, след това работи в Infinity и Pioneer, където разработва линията говорители TAD Reference. Някои модели струват над 80 000 долара. През 2015 година се измества в ELAC. За него дизайнът на говорителя е интересен процес в търсене на баланс, в който всяко решение променя звука и може да те отведе към различна ситуация.

Може би вече се чудите защо ви разказвам всичко това? Причината е, че наистина искам да открехна малко вратата на EISA, защото за мен като технологичен редактор беше интересно изживяване.

Следващите дни предстояха още срещи, а когато си тръгнах от Антверпен, имах важна задача - с екипа на HiComm трябваше да определим номинациите си за наградите на EISA 2018-2019 за нашата експертна група. В рамките на седмица всички членове на EISA трябваше да определят най-добрите продукти според тях в категориите, които са част от експертните им групи. След като се съберат всички предложения, идваше най-интересната част - обсъждането и определянето на победителите. Това щеше да стане месец по-късно в Сърбия на общото събрание на EISA.

Макар в корените си EISA да е европейска асоциация, днес тя е повече от това. През последните две години тя се разшири и напусна пределите на Стария континент, което ни дава възможност вече да общуваме с колеги от Австралия, Индия, Канада, Азия и САЩ. В EISA членуват вече 55 специализирани списания и уебсайтове от 27 страни.

В края на юни дойде време и за финалното обсъждане. В нашата група членуват общо 11 технологични медии. 11 човека се намирахме в малка конферентна стая и обсъждахме номинациите си, говорихме какво ни е впечатлило в дадените модели и защо смятаме, че трябва да са победители. Гласувахме. Макар невинаги фаворитът на някой да беше отличен, доводите винаги бяха достатъчно силни. За мен беше интересно виждането на представителите от различни пазари - например някои марки не бяха толкова силно застъпени у тях, колкото у нас. Така след няколко часа определихме и победителите - решение, което трябваше да пазим в тайна повече от месец! По традиция всички резултати щяха да бъдат обявени на 15 август (ето го и резултата).

HiComm, като единствен представител на България в EISA, има и друга важна задача - да преведе всички текстове за победителите, публикувани на официалния сайт на асоциацията. Върховата точка е галацеремонията в Берлин, която се провежда по време на технологичното събитие IFA. На нея компаниите победители получават наградите си.

Наградите на EISA са важен процес и се радвам, че имах възможност да съм част от него тази година. Причината е именно срещата с хората и с колеги от различни региони. Но не забързаните разговори и официалните интервюта, които имаме на големите събития, а възможността за истински разговор. Обмяната на опит и гледната точка за всеки продукт, но пречупена през локалния пазар - общата картина. Именно това прави и членуването ни в EISA толкова важно за нас и се радваме, че имаме възможност да сме в онази малка конферентна стая с още 10 човека и да отличим качествените продукти.