Нов суперкомпютър в Националната лаборатория в Лос Аламос в Съединените щати, наречен Venado, ще осигури 10 екзафлопа производителност на изкуствен интелект за напредък в работата в области като науката за материалите и възобновяемата енергия. Лабораторията се превърна в първия американски клиент, който получава процесора Nvidia Grace, а технологията ще допринесе за различни симулации като например модел на енергийната мрежа или сценарии за финансови инвестиции. Други възможни приложения са ново поколение 5G връзки и автономни превозни средства с отдалечено управление за използване при природни бедствия. Изследователите от прочутата лаборатория се стремят към 30-кратно ускорение в своите изчислителни приложения с Nvidia GPU, CPU и DPU в системата, кръстена на името на известен връх в северната част на щата Ню Мексико. Тя всъщност е сред най-новите от последната вълна такива инсталации по света, които използват Nvidia BlueField DPU за оптимизирано натоварване и ускоряване на комуникациите и задачите за съхранение от хост процесорите. По подобен начин Texas Advanced Computing Center добавя BlueField-2 DPU към мрежата Nvidia Quantum InfiniBand на своята система Lonestar6. Така това ще се превърне в платформа за разработка на облачни суперкомпютри, хоствайки множество потребители и приложения с производителност на най-базово ниво за максимална оптимизация, като същевременно сигурно изолира работните натоварвания.

„Това е избраната архитектура за суперкомпютри от следващо поколение и HPC облаци“, коментира Иън Бък, генерален мениджър и вицепрезидент на Accelerated Computing в Nvidia.

 

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ОКЕАНА

 

В Европа Nvidia и SiPearl си сътрудничат за разширяване на екосистемата от разработчици, изграждащи изчисления в екзамащаб на Arm процесори. Работата ще помогне на потребителите в региона да пренасят приложения към системи, които използват микропроцесора Rhea на SiPearl и бъдещи процесори, базирани на Arm, заедно с ускорени изчислителни и мрежови технологии на Nvidia. На свой ред японският център за изчислителни науки в Университета на Цукуба комбинира Nvidia H100 Tensor Core GPU и x86 CPU на платформа Nvidia Quantum-2 InfiniBand. Новият суперкомпютър ще се справи със задачи в областта на климатологията, астрофизиката, големите масиви от данни, изкуствения интелект и др. Новата система ще се присъедини към 71% от най-новото издание на класацията TOP 500 на суперкомпютри, които са възприели технологиите на Nvidia. В допълнение 80% от новите системи в списъка също използват графични ускорители на Nvidia, мрежи или и двете, а мрежовата платформа на Nvidia е най-популярната връзка за системите от TOP 500. Потребителите на HPC възприемат технологиите на Nvidia, защото те осигуряват най-високата производителност на приложенията за установени суперкомпютърни натоварвания – симулация, машинно обучение, обработка на данни в реално време, – както и нововъзникващи натоварвания като квантови симулации и т.нар. цифрови близнаци (виртуални модели, пресъздаващи с висока точност физически обекти).

 

AI В ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА

 

 Отделно Бък описва как изследователите са създали библиотека от 100 000 синтетични изображения на човешкия мозък на Nvidia Cambridge-1: суперкомпютър, посветен на напредъка в здравеопазването с AI. Екип от Кралския колеж в Лондон използва AI рамка за медицински изображения MONAI, за да генерира реалистични изображения, които могат да помогнат на изследователите да видят как се развиват болести като Паркинсон. „Това е страхотен пример за сътрудничеството между здравния сектор и AI, който дава реален принос към научната и изследователската общност“, добавя Бък.

 

УСКОРЕНИ КВАНТОВИ СИМУЛАЦИИ

 

В още едно направление на приложението на суперкомпютрите личи бързото приемане на Nvidia cuQuantum: разработката на софтуер за ускоряване на симулации на квантови вериги на GPU. Десетки организации вече го използват в изследвания в много области. Той е интегриран в основните квантови софтуерни рамки, така че потребителите да имат достъп до GPU ускорение без допълнително кодиране. Съвсем наскоро облачната платформа Amazon Web Services обяви наличието на cuQuantum в своята услуга Braket и демонстрира как cuQuantum може да осигури до 900x ускоряване на работните натоварвания на квантово машинно обучение, като същевременно намалява разходите повече от три пъти. „Квантовото изчисление има огромен потенциал и симулирането на квантови компютри на GPU суперкомпютри е от съществено значение, за да ни приближи до ценното квантово изчисление. Наистина сме развълнувани да бъдем в челните редици на тази работа“, завършва Иън Бък, генерален мениджър и вицепрезидент на Accelerated Computing в Nvidia. Всички продукти на Nvidia, както и консултации за тях може да намерите от официалния дистрибутор - Асбис България.

Снимки: Nvidia; Asbis