Oppo Reno 12 Pro официално дебютира в световен мащаб, като предлага елегантен дизайн и някои забележителни промени в сравнение с китайския си аналог. Представена за първи път в Китай през май, глобалната версия на Reno 12 Pro включва преминаване от мощния процесор Dimensity 9200+ към по-енергийно ефективния Dimensity 7300-Energy. В ход, отразяващ последните тенденции в опаковането на смартфони, глобалната версия включва само USB кабел, без зарядно устройство.

Устройството разполага с 6.7-инчов AMOLED екран с честота на опресняване 120 Hz, двойно Gorilla Glass 7i покритие и максимална яркост 1200 нита. Въпреки това не само дисплеят се отличава; телефонът разполага с четирикратно извити ъгли, които придават луксозно усещане. Въпреки външния вид от висок клас предварително инсталираният пластмасов протектор на екрана се усеща малко груб на допир, но може лесно да бъде отстранен.

Истинската отличителна черта на Reno 12 Pro е неговият заден панел, особено в сребристото покритие Nebula Silver, което демонстрира уникалната текстура Fluid Ripple на Oppo. Този дизайн придава на задния панел на телефона динамичен, сатенен вид, който сякаш тече като завеса при лек бриз.

Комбинацията от извито стъкло отпред и отзад с плоска рамка прави Reno 12 Pro удобен за държане и приятен за използване. Този модел е силен претендент на пазара на премиум смартфони, съчетавайки изискан дизайн с практични подобрения. Нищо повече, предвид големия размер на телефона е почти шокиращо, че Oppo Reno 12 Pro тежи само 180 г. Част от това вероятно се дължи на отсъствието на "истински" метал в рамката, като вместо това е използвана оякчена сплавна рамка на Oppo. Това придава на телефона лек корпус, който намалява натоварването на ръката ви.

Oрро Reno 12 Pro не е съвсем нов, но едва сега си проправя път към световните пазари. Това пътуване обаче изглежда се е отразило на телефона и компанията реши да използва персонализиран MediaTek Dimensity 7300-Energy като чипсет. Този вариант на процесора е насочен към по-ефективно използване на батерията, но все още е базиран на чипсет линия от по-скоро среден клас. За щастие телефонът все още се представя отлично, особено с 12 GB RAM, макар че в по-интензивните игри може да се наблюдава известно зацикляне или падане на кадри. В замяна на това обаче Oрро дава на Reno 12 Pro функция, която почти изчезна от смартфоните в наши дни: слот за microSD карта, който споделя място с втория слот за SIM карта.

Подобно на всеки друг висококачествен смартфон в наши дни, Oрро се гордее със системата за мобилна фотография на Reno 12 Pro и има основателна причина за това. Апаратът разполага с два 50MP сензора - един за основната широка камера и друг за телефото. Тези високоефективни камери създават впечатляващи изображения, дори в облачни дни, като придават богати детайли и точни цветове на всяка снимка. Тези две камери също така работят заедно, за да осигурят красиви ефекти на боке в портретен режим, като създават точно разделение на преден и заден план и придават на последния приятно размазване. За съжаление 8-мегапикселовата ултраширокоъгълна камера едва се сравнява с тези две, но същевременно все още се справя с основните задачи. Още по-впечатляваща обаче е 50МР предна камера, която не само има автофокус, но дори може да прави видеоклипове с 4K UHD качество.

Като се има предвид, че основното предимство на това поколение на фамилията Reno е изкуственият интелект, определено трябва да кажем няколко думи за него. Към момента внедряването на някои от функциите все още продължава или е планирано, но пълният набор определено е нещо, което си заслужава да се изчака. Разполагате с комбинация от генеративни функции на ИИ във всички области - от интелигентно управление на производителността на телефона до коригиране на снимките ви, за да съответстват на определен външен вид, с помощта на AI Studio. Използвайки мощта на Google Gemini, Reno 12 Pro разполага със странична лента с ИИ, която може да анализира съдържанието, показвано на екрана, и да предлага подходящи инструменти за него. Тя може например да обобщи дълга статия в няколко точки, да препоръча текст, който да публикувате в социалните мрежи, или дори да изговори съдържанието на даден уебсайт. Това е само върхът на айсберга за функциите с изкуствен интелект, които Oрро предоставя на всички, които могат да си го позволят, а цената на Reno 12 Pro гарантира това.

Като изработка компанията се фокусира повече върху издръжливостта и дълготрайността на дизайна, като гарантира, че телефонът ще издържи здрав и функционален дълго време. Той използва най-новата защита Corning Gorilla Glass Victus 2 за екрана и може да се похвали със степен на устойчивост на прах и вода IP65. Любопитно е, че Oрро говори и за биомиметична възглавница за вътрешните части, вдъхновена от структурата на гъба, която допълнително предпазва чувствителните компоненти от удари и падания. Въпреки това само подходящо разглобяване ще разкрие истинското естество на този нов защитен слой.

Oрро Reno 12 Pro е доста привлекателен и може да се похвали с множество функции, за които можете да чуете само при премиум флагманите, начело с най-достъпния набор от различни ИИ функции, от които може да имате нужда в ежедневието си.

Снимки: Oppo