За шеста поредна година Go Guide раздава Go Food & Drink Awards за гастрономите, кулинарите и купонджиите сред вас. След като бяха номинирание най-добрите заведения в категориите, на вас, скъпи (и надяваме се гладни и жадни) читатели, се пада отговорността да изберете любимите ви измежду тях.

На 20 април отвориха вратите на сайта за гласуване. На awards.goguide.bg те чакат 19 различни категории, всяка с отделна страница и профил на местата. За да се отчете гласът ти, трябва да дадеш своя вот във всяка категория. Един от всички гласували ще спечели подаръчен ваучер от Fashion Days на стойност 1000 лв.

В следващите редове описваме вкусните и емблематични категории, в които са събрани тазгодишните Go Guide Food&Drink Awards. Те нямаше да се случат без генералното спонсорство на Takeaway.com.

А ето ги и тях:

Best Cafe

Кафе с далеч и оригинален произход, печено по специална технология и приготвено от професионалист – нима има сутрин или следобед, в които да не мечтаете за тия три неща... Изглежда някои навици не се променят - като стремежа към съвършенство, който откриваме в номинираните в категорията места. Една категория с аромат на кафе...

Best Brunch Place

Брънч е комбинация от късна закуска и ранен обяд. Думата е английски неологизъм, образувана от сливането на английските думи за закуска и обяд „breakfast“ и „lunch“. Терминът възниква като жаргонна дума на британските студенти около 1896 г. Това е философия, която с удоволствие изповядваме около отрупаните със специалитети маси у номинираните в тази категория. Ако и на теб любимото ти време от деня е нишата между закуската и обяда – попътешествай от маса на маса с нас!

Best Pastry Place

Тържествено обръщаме прожекторите си към представителите на сладкото в града.

Онези любими места, които разнасят ароматна диря от плодов сироп, ванилия, канела, карамел, прясно изпечено тесто и шоколад из любимия град. В търсенето на Негово Величество Десерта, щастливият кра на всяко кулинарно приключениеь стигаме до Сладките къщи. И да си признаем – просто се оставяме на порива на изкушението.

Best Pizza & Pasta Place

Aко съществува компас за най-добра пица и паста в града, то това непременно е небцето ни. Обгрижвано от нашите приятели – майсторите на „Маргарита“, „Неаполитана“ и талиателе, отдавна знаем какви са изискванията към Мис Пица и Паста. От замесването на тестото до къдриците – критериите са безмилостни. А това са наѝ-вещите в занаята на италианското кулинарно пиршество.

Best BBQ & Grill House

Вкусното опърлено месо отново ни зове, а ние тръгваме в търсене на безценното ни - на Властелините на добрия вкус, които владеят барбекю соса на съвършенството. Олимпийците в тази категория са софийските ресторанти с професионални грил-барбекюта, от чиито специалитети ще си оближеш пръстите и приборите.

Best Street Food Restaurant

Като във всеки модерен метрополис, и тук улицата е пресечната точка на бързите, но взискателни градски кулинарни въжделения.

Ето защо в тази категория отличаваме водещите имена в стрийт фууд културата у нас. Номинираните имат запазено паркомясто в сърцата ни. От полето на качествените многоетажни бургери, които сякаш ще рухнат под безподобната комбинация от съставки, до тъчлинията на още по-нестандартните вкусови комбинации – теренът е необятен.

Best Seafood Restaurant

Да възпеем брега и морето без да напускаме градската акватория, които носят вкуса на подводните изкушения. Ето какво е за нас тази категория. Като капитани на глада за хубава морска храна обикаляме пристанищата на добрия и автентичен вкус - онези, които устояват на бурите на времето. Ресторантите с морска храна акостират в тази категория.

Best Sushi Bar

Те са екзотичните дарове и пратеници на далечния Изток и доказват, че слънцето изгрява именно от там. Наши екскурзоводи в тази категория са суши майсторите, които ваят своите шедьоври в най-добрите суши барове. Изрисувани са сякаш от опитните ръце на талантливи калиграфи върху бамбуковата рогозка, оживели от древна японска гравюра.

Best International Restaurant

Вкусът е вселена – еклектична, провокираща, многообразна. Винаги различна и уникална по своему. Вкусът е и като килимчето на Аладин – отвежда ни до различни краища на света.

За това, разбира се, ни помагат чуждестранните кулинарни посолства, които правят гастро картата на София цветна, мултикултурна и винаги вълнуваща.

Best New Restaurant

Вкусът е като октопод от дълбините на морето-океан. Простира пипалата си из града и ни хваща в хватката си. А всеки път щом се появи нова звезда на гастрономическия небосклон на София, ни обзема трескаво вълнение. Новите места за хапване в града изпълват стомасите ни не само с пеперуди, но и с неопитвани досега кулинарни специалитети.

Best Restaurant

Додохме си до А група - мястото на големите мъже, а не на момчетата. Най-добрият ресторант е онзи, който не само устоява на капризите на времето, но и който е една крачка напред. Начело на него винаги са капитаните на кулинарните фрегати – онези спецове с визия, които знаят какво предстои и в същото време пазят традициите. Пристанище на добрия живот, в което си готов да се връщаш отново и отново – дори когато го познаваш добре.

Best Bar & Diner

Животът е прекалено кратък, за да не комбинираме някои от любимите си занимания в едно.

Да вечеряме на любимо място, а после да завършим с питие в ръка - нима това не е двойно удоволствие? В тази категория отличаваме онези заведения, в които сърцето ни тупти еднакво силно и на масата, и в шейкъра на най-добрите алхимици на високите градуси в града.

Best Wine Bar

Ароматите на удоволствието ни водят в тази категория. И духът на Хедон, който излиза от гърлата на бутилките, за да срещне аматьори и ценители на напитката на боговете. А ние се превръщаме в малки градски богове всеки път щом усетим горчиво-тръпчивия вкус на този неповторим ферментирал нектар в чашите си. Добре дошъл в най-добрите винени барове от вечнозелените лозя на града!

Best Beer Bar

Пътят на кехлибара обединява претендентите в тази пивка категория, които се грижат за обилната пяна на дните ни. И с това, което правят, ни напомнят, че еликсирът с оттенък на слънце от всички краища на света и запечатан с червения восък на качеството, е истински дар тези дни...

Best New Bar

Всяка от свръхновите в бар галактиката на града предизвиква особено вълнение у зажаднелите ни за забавления души. За да влязат в орбитата на сърцето ни, са нужни три неща: музика, която събира хората; коктейли, които достигат бреговете на удоволствието; и вайб, който резонира с нас.

Best Bar

Всеки път когато сърцето ни мине от тръс в галоп, знаем, че сме тръгнали подир претендентите в тази категория. Тук влизат не просто най-яките барове, а най-яките салове в морето на времето. Местата, на които градските Пепеляшки и тиквите се чувстват еднакво добре.

Best Bar Live Club

Tе са къщите на древните легендни. Митичните властелини на софийската нощ, за които се носят легенди надлъж и шир. За да проверим кой е „Клубният Едем“, влизаме в ролята на Великия Гетсби. Тръгваме на обиколка из лайв клубовете, за да проверим откъде минава пътят на парти коприната и къде купонът е най-звезден.

Best Delivery Idea

Пътищата на удоволствието са неведоми – особено когато си гладен! В тази категория се превръщаме в добрите вестоносци, като ти припомняме кои са заведенията с най-интересните изкушения, доставяни до вратата ни. Защото, когато Мохамед не отива при Вкуса, Вкусът идва при Мохамед...

Best Place In Plovdiv

Поемаме по пътя към Пловдив и скачайки от тепе на тепе, се оглеждаме за… висотите в кулинарния пейзаж на този толкова любим град. А сега затегнете коланите, защото Пловдив не е само в застиналите възрожденски къщи. Той е и в махленско живеене на Хаджи Хасан махала, и в Сахат тепе – хълма на културата, и във всичко между тях, събрано на най-добрите маси за хранене.

Основен медиен партньор на Наградите е БГ Радио.

 

Тагове:
Още от HiComment