Темата за модерните „умни домове“ (Smart Home) ви е интересна, но все още не сте напълно наясно с възможностите, които Internet Of Things устройствата предлагат? Няма проблем! Водещите технологични производители, като Samsung, са се погрижили да „затворят“ целия цикъл от технологични устройства така, че да улеснят максимално ежедневието ви. Да ви свържат с близките и дома, които обичате, да ви отърват от досадните домашни задължения. На това е посветена и концепцията за „свързан живот“ - Connected Living.

Следва един съвсем реален пример, за това как би могъл да протече вашият обикновен работен ден, продължен от приятна семейна вечер. А вашият живот да се улесни максимално от „умните технологии“.

Събуждате се от приятна, спокойна мелодия точно в 6 сутринта. Време е да се подготвите за работа, а телефонът ви добре знае това и ви буди с информация за точния час, времето и най-важните новини. Докато вземате сутрешния душ, не се притеснявате, че водната струя ще ви разсъни рязко, обливайки ви със студени вълни, или пък обратното – че ще ви опърли кожата ненужно – той също е научил любимата ви температура.

Излизайки от банята ви посреща звука от любимото радио, а кафето ви е вече готово, топло, току-що приготвено и ухаещо. Да, защото умният SmartHub вече е „свикнал“ с вашата радиостанция, а кафемашината се включва сама точно в 6:15 – секунди, преди да излезете от банята. Така ароматът му е силен и приятен. Е, ще трябва да се облечете сами, няма как.

Половин час по-късно, когато вече сте готови, излизате с бодра крачка навън без да мислите за досадните неща от миналото: „загасих ли ютията, заключих ли вратата, какво трябваше да купя днес като продукти“ и още и още. Можете просто да поднесете смартфона си до устата и да уведомите умния асистент Bixby, че излизате, а той ще свърши всичко останало вместо вас – защото никога не го мързи! Ако пък използвате IFTTT автоматизация и локализиране на местоположението си, дори не е нужно да правите и това – домашният асистент ще разбере, че не сте си у дома и ще стартира множество дейности, които могат да се свършат по време на отсъствието ви: роботът прахосмукачка POWERbot ще изчисти всякакви следи от мърсотия, осветлението и отоплението ще бъдат изключени, охранителните камери активирани и т.н.

Работният ви ден ще започне спокойно. По-късно през него се досещате, че трябва да напазарувате, но сте забравили каква храна липсва? Няма проблем! С едно натискане на екрана на Galaxy S10/S10+ ще узнаете веднага, какво има в хладилника – той разполага с вградена камера отвътре и ви показва на живо липсите. Ако предварително пък сте съставили списъка у вас - предвидливо върху екрана на „умния хладилник“ Family Hub, той ще се синхронизира веднага с вашето устройство. Или пък обратното – ако искате да споделите нещо с вашите близки у дома си, напишете или го снимайте и отново с едно движение ще го споделите, а то ще се покаже веднага у дома ви - на дисплея на Family Hub. В много случаи дори няма да се налага да вадите телефона от джоба си, за да прочетете мейлове или нотификации – за това се грижи умният ви часовник Galaxy Active, също синхронизиращ дейността ви с останалите „умни неща“ от домашната екосистема.

Това се отнася и за спретнатият ви вид. Ако предвидливо сте заредили мръсните дрехи сутринта преди да излезете, умната пералня QuickDrive ще се погрижи да ги изпере докато ви няма. Ако пък сте забравили, спокойно! Можете да я пуснете дистанционно или пък докато гледате вечерта новините, тя ще пере, а вие ще узнаете, че дрехите са вече чисти веднага след приключването - чрез екранна нотификация в реално време на умния ви QLED телевизор.

Идва време да се приберете, а процесът по подготовка на посрещането ви вече е в ход, задвижен от умните IOT елементи SmartThings, инсталирани във вашия дом. Климатикът се включва, осветлението ви посреща празнично, а дори любимата ви отпускаща музика, струяща от Sound Bar-а вече ви подготвя за вечерното питие. Умните устройства са свършили голяма част от досадната ежедневна работа, а за вас остава удоволствието след вечеря – някое страхотно стрийминг 4K (или 8К) заглавие, вървящо на огромния QLED умен телевизор. И знаете ли? Дори него можете да управлявате директно от смартфона си – не само като дистанционно. Ако например сте заснели нещо интересно през деня, с едно натискане на бутон ще го споделите директно на екрана на телевизора… или пък в кухнята - на този на хладилника! В допълнение, вашият QLED телевизор, се превръща в монитор, на който можете да наблюдавате всички свързани умни устройства в дома си благодарение на вграденото в него приложение SmartThings.

Когато късно вечерта всички около вас вече са заспали, но не искате да ги притеснявате, просто включете Galaxy Buds Bluetooth безжичните слушалки и ги поставете на ушите си. Смартфонът ще ги открие и с едно натискане на бутон, звукът от телевизора ще се пренасочи към тях. Така само вие ще чувате звуците, докато останалите спят. Следващият работен ден предстои! Но вие вече сте спокойни – у дома ви има кой да мисли за всичко.

Тагове: