Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

В сферата на домашните забавления технологиите за подобряване на картината отбелязаха гигантски квантов скок напред. В резултат, модерните тв панели като QLED моделите на Samsung предлагат визия с качество и размах, на каквито доскоро повечето зрители можеха да се насладят пред най-скъпите телевизори.

Вижте още: Телевизорите: какво следва?

Безкомпромисната картина обаче не е достатъчна за истинско, неподправено кино преживяване. Това, което липсва на повечето домашни киносалони, е подходящо озвучаване от същата висока класа, каквато предлага всяка модерна IMAX зала.

Kато една от водещите компании в сферата на домашните развлечения, Samsung добре разбира това и от години работи усилено в множество и различни направления, за да предложи на потребителите си именно това – завършено, цялостно кино приключение, комбиниращо по неподражаем начин висококачествена картина и убийствен звук.


Samsung и Harman Kardon – очаквано добра комбинация

Обикновено, когато говорим за успешно ко-брандиране, едно от най-важните, дори задължителни условия е двете компании, участващи в него, да се допълват взаимно. От съществено значение е наличието на пресечни точки в потенциалния пазарен таргет за всеки от двата бранда, сходни цели и, разбира се, споделяне на общи ценности.

От тази гледна точка колаборацията между водеща технологична компания като Samsung и топ аудио производител от ранга на Harman Kardon се оказа изключително плодотворна идея.

През 2017, когато официално беше обявена партньорската сделка, корейският гигант вече имаше сериозно присъствие в редица технологични сегменти – най-популярният производител на смартфони в света, водещ бранд в сферата на висококачествените тв панели и битовата техника.

В сферата на хай-фай аудио технологиите обаче Samsung имат по-малко разработки, което е логично – няма как една компания да се развива едновременно във всички възможни технологични сектори. Безценното ноу-хау на Harman Kardon, които безспорно са един от най-разпознаваемите аудио брандове на пазара през последните 70 години, позволи на Samsung да разработи редица върхови аудио технологии, които да интегрира в топ QLED продуктите си от следващо поколение.

Отличен пример за успеха на тази колаборация е най-новата, премиум Q серия саундбар системи. Абсолютният шампион в нея – HW-Q90R, е специално оптимизиран за линията елитни QLED телевизори на Samsung.

Говорим за система с впечатляваща мощност от над 500 вата, комбинираща едно масивно основно тяло, осигуряващо истински 7.1.4-многоканален звук, отделен бас говорител и две безжични сателитни тела, осигуряващи плътна, обемна аудио картина.

Естествено, осигурена е поддръжка на модерни технологии за подобряване на аудиото като Dolby Atmos и DTS:X. Към тях обаче колаборацията с Harman Kardon е прибавила и още уникални фирмени функции. Като например Adaptive Sound – ИИ алгоритъм, позволяващ на Q90R динамично да променя профила си на звучене в зависимост от възпроизвежданото съдържание – спорт, гейминг, филми и сериали. Ако гледате любимия си кино шедьовър вечер, при намален звук, Adaptive Sound осигурява по-комфортно преживяване, като подсилва звученето на диалога, за да не напрягате слуха си да чувате по-ясно и отчетливо актьорите.

Четири от вградените в Q90R говорители – два отпред и два задни, са конструирани така, че да насочват звука в посока нагоре. По този начин той се отразява от тавана на помещението и създава още по-реалистична илюзия за истинско съраунд озвучаване.


За звука научно и какво ново предстои

Според Samsung, технологии като Acoustic Beam и Adaptive Sound са само началото. За изключително сериозния ангажимент на компанията по отношение на звуковите технологии свидетелства фактът, че към днешна дата тя финансира редица елитни изследователски лаборатории в света, които активно работят в тази област. Крайната цел? Един ден в недалечното бъдеще аудио технологията на Samsung да бъде сред водещите в индустрията.

Базираната в Лос Анджелис, Audio Lab е един от най големите подобни „инкубатори“ на аудио иновации.

Разработеното от тях Q-Symphony решение например днес се използва широко в много от премиум развлекателните продукти на корейската компания и най-вече във водещите QLED модели. То е базирано именно на идеята за насочени нагоре говорители, които създават уникална, високореалистична илюзия за обемен звук, дори и без комплексна аудио система с 5 или 7 физически говорителя, разположени в помещението. Това позволява Q серията премиум саундбар системи на Samsung да гарантират висококачествено аудио преживяване, без това да е за сметка на размери, комплексна инсталация и, разбира се, непосилна цена. Повече за тази нова функционалност очакваме през годината.

Един от задължителните елементи за Q-Symphony е наличието на една нова разработка, дело на Audio Lab, а именно OTS – Object Tracking Sound – технология за позициониране на звука с висока точност. Благодарение на специални средства за компютърно моделиране на различните материали и изследване начина, по който те реагират, когато са използвани като част от аудио говорителите в системи като Q9R, инженерите в Audio Lab разработват технологии, които се адаптират към вида на възпроизвежданото съдържание.

В комбинация с техники за дълбоко обучение (deep learning) те осигуряват на зрителя не просто илюзия, а истински плътен и въздействащ съраунд, фино настроен към мултимедийното съдържание, което той гледа в момента.


С мисъл за бъдещето

Според Audio Lab и Samsung подобни ИИ технологии тепърва ще променят драматично ландшафта в сферата на домашните аудио технологии. Компанията например вече разполага с технологии като AVA – Adaptive Video Acceleration. Тя позволява на Samsung телевизорите от следващо поколение да разпознават сами характера на аудио-визуалното пространство, в което са инсталирани, и да се адаптират интелигентно към специфичните условия на средата, за да предложат на потребителите си оптимално развлекателно преживяване.

Ако например, докато гледате телевизия шумовата картина в помещението се промени (половинката ви пусне прахосмукачка, да речем), вашият QLED ще регистрира това и автоматично ще увеличи звука на мача, който гледате, за да не пропуснете момента, в който любимият ви отбор отбележи гол. Кой казва после, че от модерните технологии нямало полза?