Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

През последните няколко години масовите телевизори направиха огромна крачка напред по отношение качеството на картината. За съжаление същото трудно може да се твърди за аудио възможностите им. С всяка следваща генерация стремежът на производителите е да направят моделите си колкото може по-тънки и леки, а това обикновено означава компромис с мощността и качеството на вградените им говорители.

Затова напоследък все повече потребители се ориентират към някаква външна озвучителна система, която да допълни с качествено аудио картината на ултимативното домашно забавление.

Едно най-популярните решения, разбира се, са така наречените саундбар говорители – монолитни аудио системи, които са за предпочитане пред класическите тонколони по една основна причина – изключителната си компактност.

Повечето от тях включват от два до седем говорителя, обединени в общо тяло с относително скромни размери, което без проблем се вмества в пространството под телевизора. Така саундбар колоните не заемат много място, но осигуряват качествен звук и разширени възможности като Dolby декодиране, безжична връзка към външни устройства като смартфони и лаптопи, а понякога дори опции за гласово управление.

Макар на външен вид да изглеждат по сходен начин, различните саундбар модели често се различават драстично, а цените им варират от 200-300 лева до няколко хиляди. За да ви помогнем по-лесно да направите най-подходящия за вашите специфични нужди и желания избор, сме ви подготвили кратко ръководство, в което ще разгледаме тези разлики; ще обясним кои са ключовите параметри на един саундбар и ще ви дадем конкретни препоръки за модели в различните ценови класове.

Ключови технологии

Първият важен въпрос, на който ще трябва да си отговорите, преди да започнете да търсите конкретен модел, е: „Какъв размер саундбар ми е необходим?“. Няма нищо по-неприятно от това да прекарате няколко дни в избиране на ултимативния саундбар и когато се приберете у дома и започнете да го инсталирате, да установите, че не се събира в тясното пространство под телевизора ви буквално за милиметри.

Следващата ключова стъпка е да се уверите, че саундбарът разполага с подходящи опции за свързване с вашия телевизор. Една от основните разлики между моделите от бюджетен клас и тези в средния и високия ценови диапазон е свързана именно с броя и вида на входно-изходните портове, които саундбарът поддържа.

Най-достъпните модели обикновено разполагат с доста ограничени интерфейсни възможности, които се свеждат до един аудио вход – най-често оптичен от тип S/PDIF (Toslink) или HDMI. Това означава, че ако желаете да свържете и други външни устройства към вашия саундбар – да речем игрална конзола, компютър или ресивър, това може да се окаже трудно осъществимо или невъзможно начинание.

Като алтернатива може да разчитате на безжична връзка – много модели предлагат поддръжка на Wi-Fi или Bluetooth свързване, но това невинаги е подходящ метод за интерфейс, който често е свързан с компромис в качеството на звука.

За сметка на това наличието на безжични опции често означава и поддръжка на разширени възможности, като например гласов контрол, достъп до услуги като Google Assistant и други.

Разбира се, в никакъв случай не бива да забравяме и съществени характеристики като качество и сила на звука. Повечето бюджетни модели обикновено предлагат само базови конфигурации от вградени говорители – понякога дори само стерео без допълнителна бас колона. Подобна инвестиция, колкото и изгодна да изглежда, едва ли е оправдана, тъй като в най-добрия случай ще получите качество на звучене една идея по-добро от това на вградените в телевизора говорители. Затова съветът ни е да се ориентирате минимум към 2.1 система, т.е. саундбар, предлагащ поне две вградени колони плюс отделен бас.

Проверете и какви аудио формати поддържа съответният модел – не всички саундбар системи например предлагат възможности за декодиране на многоканално Dolby аудио (Dolby Digital, Dolby Atmos).
И след този относително кратък преглед на ключови параметри и технически спецификации да разгледаме какво предлагат различните саундбар модели в съответните ценови категории.

Задължителният Philips TAPB603/10

Отлично предложение на Philips, което предлага комбинация от три широколентови говорителя в основното тяло и отделен безжичен субуфер с обща изходна мощност от 300 вата.

Моделът разполага с S/PDIF, два HDMI входни порта и един HDMI изход с поддръжка на стандарта ARC, който позволява управление на саундбара през дистанционното на вашия телевизор.

Предлага се още Bluetooth безжично свързване, USB порт и дори стандартен 3.5 мм аудио жак за включване на външни аудио устройства.

Системата поддържа и Dolby Atmos декодиране и предлага опции за удобен монтаж на стена.

- Цена: 799 лева*

Достъпният LG SJ2

Компактна саундбар система, която предлага най-необходимото за хора, които не разполагат с неограничени средства за домашно озвучаване. SJ2 е модел от тип 2.1, т.е. монолитно тяло с чифт стерео говорители и отделна бас колона с обща изходна мощност от 160 вата – напълно достатъчни за помещение с нормални размери или малък хол.

Недостатък са силно ограничените интерфейсни възможности на модела – на практика те се свеждат до един оптичен аудио вход, USB порт за включване на външни устройства (флаш памет стик например) и Bluetooth безжично свързване.

Плюс е безжичният субуфер и, разбира се, достъпната цена.

- Цена: 219 лева*

Умелият Philips HTL3325/10

По-достъпният вариант на РВ603 е отлична опция за хора, които не се нуждаят от допълнителни HDMI входове и съответно няма нужда да заплащат допълнително за функции, които едва ли някога ще използват. В HTL3325 Philips са запазили най-ключовите предимства на модела - 3.1 система от висококачествени говорители и отделен безжичен бас със сборна мощност от 300 вата, HDMI порт с eARC функционалност и разбира се, опция за Bluetooth свързване на съвместими, външни устройства като мобили телефони, лаптопи и таблети.

Системата предлага същия супер компактен дизайн, както и РВ603, плюс поддръжка на Dolby Digital декодиране - в това число и (отново) възможност за монтаж на стена.

- Цена: 599 лева*

Многоканалният Samsung HW-Q60R

Макар да носи логото на Samsung, този саундбар е съвместна разработка на корейската компания с популярния аудио бранд Harman/Kardon.

Системата предлага пет вградени говорителя за многоканален звук плюс отделна бас колона, която се свързва безжично с основното тяло.
Интерфейсните опции включват чифт HDMI портове (единият от които поддържа стандарта ARC), оптичен аудио вход, мини стерео жак и Bluetooth безжична връзка.

Системата поддържа Dolby Digital и Dolby DTS Digital Surround за 5.1 обемен звук, като илюзията за триизмерност се реализира с технология за адаптивно насочване, с помощта на която звукът се отразява в стените на помещението.

Сборната мощност на HW-Q60R е 360 вата.

- Цена: 849 лева*

 

Аудиофилският Sony HT-ST5000

Тази многоканална (7.1) система на Sony може да се похвали с цели 800 вата сборна мощност, изобилие от опции за свързване и поддръжка на практически всички hi-fi аудио формати, достъпни в момента.

Срещу доста солидната цена на HT-ST5000 получавате възможности за декодиране на Dolby ATMOS, Dolby TrueHD, Dolby Digital+, Dolby Digital и Dolby Dual Mono входен сигнал, един HDMI изход и три HDCP 2.2 съвместими HDMI входа, оптичен вход, 3.5 мм жак и USB порт.

Предвидени са както Bluetooth, така и Wi-Fi опции за безжично свързване и дори Ethernet вход за LAN кабелна мрежа.

Единственият проблем тук е, че срещу парите, които ще трябва да платите за HT-ST5000, спокойно можете да си вземете и класическа 7.1 аудио система от висок клас с отделни говорители, които да разположите по подходящ начин в помещението, което искате да озвучавате. Разбира се – стига да разполагате с нужното пространство. Ако сте ограничени в това отношение, HT-ST5000 безспорно е по-добрият вариант, тъй като е несравнимо по-компактна опция.

- Цена: 3021 лева*

Скъпият Sennheiser AMBEO

Sennheiser AMBEO не е точно саундбар, а истинско високотехнологично аудио чудовище, предназначено за хората, които искат максимално качество на звука, без да се интересуват особено от цената.

Това е най-обемистият и тежък саундбар модел в обзора ни с общо тегло над 18 килограма, така че ако спрете на него избора си, освен с неограничен бюджет ще трябва да разполагате и със солидно пространство за инсталация.

Системата включва цели 13 отделни говорителя с обща мощност от 500 вата. AMBEO разполага с три HDMI (v2.0a) входа, един HDMI изход, поддържащ най-новата ревизия на стандарта ARC (eARC) и Dolby Vision HDR, цифров, оптичен и RCA вход. Разбира се, предвидена е опция за Wi-Fi и Bluetooth безжично свързване, вход за Ethernet кабелна мрежа и пълна съвместимост с технологиите Chromecast и Home app на Google.

Разбира се, поддържат се и практически всички модерни аудио технологии, в това число и Dolby Atmos и DTS:X.

Цената, както споменахме, е умопомрачителна и честно казано – от тази гледна точка Sennheiser AMBEO стои в изцяло самостоятелен ценови клас сам по себе си, практически без конкуренция, поне що се отнася до саундбар сегмента.

- Цена: 4799 лева*

 

* Препоръчителна цена.