Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

За много модерни потребители терминът „операционна система“ означава Windows или MacOS (последните години също Android и iOS). Сравнително скромна група от хора с по-задълбочени познания в технологичната сфера евентуално биха прибавили тук и вездесъщия Linux.

Вижте още: Huawei, Oppo, Xiaomi и Vivo ще правят алтернатива на Play Store 

Някога обаче, в зората на РС революцията, не 1 - 2, а половин дузина и повече операционни среди се конкурираха активно за сърцата и умовете на масовите потребители, като всяка от тях имаше амбицията един ден да доминира на този многообещаващ пазарен сегмент. Говорим за имена като OS-9 на Microware, AmigaOS от Commodore, Atari TOS, OS/2 на IBM.

С времето обаче по една или друга причина те отпадаха от конкурентната борба, докато в крайна сметка в края на 90-те години на миналия век Windows и MacOS установиха почти тотална доминация в комерсиалния РС сегмент, която продължава и до днес.

Извън плътната корпоративна хватка на Microsoft и Apple обаче съществува впечатляващо голямо количество алтернативни операционни системи, за които вероятно дори не подозирате. При това всички те – за разлика от мегапопулярните Windows и MacOS, са напълно безплатни! Ето някои от най-интересните измежду тях.


FreeBSD

Често бъркана със значително по-широко известната Linux, тази безплатна ОС безспорно споделя много общи черти с кода на Линус Торвалдс. Точно като Linux FreeBSD е с отворен код и може да използва графични интерфейси като Gnome и KDE, които я правят да изглежда като „безплатен Windows“.

В действителност обаче FreeBSD е базирана на едно от най-старите ОС ядра – UNIX, една от първите пълноценни операционни среди, разработена още в далечната 1971 г.

Тъй като говорим за код с много тясно специализирано, професионално приложение, FreeBSD не е за всеки – ако процесът по инсталацията и настройката на Linux ви се струва сложен, то от аналогичните операции под BSD ще ви заболи главата.

Командният ред (потребителският интерфейс) по подразбиране на FreeBSD е tcsh, който изглежда по този начин:


и както се вижда, борави само и единствено с текстови команди. Добре дошли в Ерата преди мишките и графичните интерфейси!

Дори и да не сте особен почитател на подобен сорт комплексни операционни среди, вие вероятно използвате FreeBSD ежедневно, без дори да подозирате. Тъй като нейният програмен код е отворен и свободен за използване, части от него са интегрирани в масови продукти, като MacOS на Apple, PlayStation 4 на Sony и редица популярни рутери.


ReactOS

Не е тайна, че много безплатни операционни системи се стараят да предложат алтернатива на Windows. Логично – все пак това от години е най-масовата и добре позната РС ОС. За разлика от тях ReactOS открито иска ДА Е Windows. Иначе казано, нейната цел е да предложи потребителско преживяване, неразличимо от това на Microsoft платформата, но напълно безплатно!

За съжаление това упражнение много прилича на опита за смесване на масло и вода. Това, че и двете са течности, не означава, че резултатът е особено обнадеждаващ. Причината се корени основно в това, че целият код на Windows е собственост на Microsoft и съответно не е масово достъпен, тъй като е запазена търговска марка на корпорацията. Съответно среди като ReactOS няма как да получат достъп до ключови Windows API (програмни интерфейси). От което, разбира се, следва, че няма как да изпълняват приложения, създадени за Windows.

Въпреки това хората, разработващи ReactOS, са постигнали удивително добре работещи резултати, при това напълно безплатно! За целта те работят в сътрудничество с друг много популярен проект с отворен код – Wine, чиято задача е да осигури възможност за безпроблемно изпълнение на Windows приложения под Linux.


FreeDOS

В белите страни тази носталгична версия на един от първите световно успешни продукти на Microsoft – DOS (Disk Operating System) е любопитна чудатост, вероятно позната на малцина. У нас обаче, ако сте си купували лаптоп или готово асемблирано настолно РС през последните няколко години, шансът то да е дошло с предварително инсталирана версия на тази „елитна“ ОС са много големи.

Целта, разбира се, е търговците да си спестят стойността на Windows, който иначе трябва да калкулират в цената на машината и по този начин да я оскъпят допълнително.

Макар да изглежда леко стряскащо на фона на модерните, базирани на графични интерфейси ОС, FreeDOS всъщност е напълно функционална операционна среда, която между другото е идеална, ако искате да си пуснете някоя стара игрална класика от ерата на MS-DOS. Оригиналния Doom например.


Haiku

Тази ОС с благозвучно име всъщност е базирана на BeOS. Нищо не ви говори? Жалко. През 90-те, макар и за кратко, BeOS беше един от най-перспективните и многообещаващи конкуренти на все още прохождащия и проблемен Mac OS. Разработена от Be Inc. – компания, основана от един от бившите СЕО на Apple, тази ОС беше сериозно изпреварила времето си.

Характерна с изключително изчистения си, лесен за използване графичен интерфейс, 64-битова система за управление на файлове и отличен мултитаскинг в защитен режим, BeOS изглеждаше като силен конкурент на Mac OS. В крайна сметка обаче надделява NeXT – не особено изненадващо на фона на факта, че тя е продукт на NeXT, Inc – компанията, основана от Стив Джобс, току-що завърнал се на чело на Apple.


Въпреки сравнително краткото си съществуване BeOS оставя след себе си солидна група посветени фенове, които години по-късно я възраждат под формата на проект с отворен код – Haiku. Той съществува и се развива и до днес.


Illumos

През 90-те технологичният гигант Oracle дълго време разработва и използва собствена версия на UNIX със затворен код. Нейното име е Solaris.

През 2008 компанията пуска сорса на платформата за свободно използване, а две години по-късно прекратява поддръжката на проекта OpenSolaris и се връща към вариант на операционната система със затворен код (Solaris 11).

OpenSolaris продължава да съществува обаче и да се развива като open source операционна система под името illumos.


Syllable

Интересен проект с отворен код, базиран на AtheOS, която пък е клонинг на AmigaOS – една от най-популярните операционни системи на 80-те години на миналия век. Логично – Amiga бяха сред пионерите на PC пазара. За това, че AmigaOS все още има малка, но вярна група почитатели, можем да съдим по факта, че дори днес, 34 години след официалната си поява, тази операционна система все още се поддържа жива. Всъщност през 2015 сорс кодът на AmigaOS 3.1 дори изтече онлайн.

Syllable е безплатна версия, ориентирана най-вече към домашните и офис потребителите. Сред плюсовете ѝ са нелошият набор от нейтив приложения - в това число собствен уеб браузър и мейл агент, както и фактът, че можете спокойно да я използвате върху машина с… 32 MB RAM. Да, правилно сте прочели – мегабайти! Цялата инсталация на Syllable заема смешните по модерните ОС стандарти 250 МВ. За справка последна версия на Windows 10 заема между 15 и 20 гигабайта!


AROS Research Operating System

Докато Syllable просто копира култовата AmigaOS, целта на AROS е директно да осигури бинарна съвместимост с оригинала на ниво програмен интерфейс. С други думи това, което се опитва да направи ReactOS с Windows – не просто имитация, а практически неразличимо от гледна точка на потребителя преживяване.

След като вече споменахме, че AmigaOS все още съществува, сигурно се чудите, кой би си губил времето с подобна странна задача. Много просто – за разлика от AROS, AmigaOS не е безплатна. Да, невероятно, но факт – някой все още иска пари за над 30-годишна ОС, за която повечето потребители дори не са чували.

AROS предлага достъпна алтернатива за всеки, който иска да използва AmigaOS софтуер, но не желае да плаща за архаична ОС от зората на РС технологиите.

 

MenuetOS

Тази безплатна ОС е ярко доказателство, че не е необходимо една операционна среда да „тежи“ десетки гигабайти, за да изпълнява основните си функции. Някога, преди ерата на оптичните дискове и бързия интернет, основното средство за запис и разпространение на информация в РС света бяха гъвкавите магнитни (флопи) дискове. Е, спокойно можете да запишете MenuetOS върху една такава дискета, която между другото предлагаше максимален обем от „чудовищните“ 1.44 МВ.

Това не пречи на MenuetOS да е пълноценна ОС, която поддържа до 32 GB RAM.


DexOS

Откак Windows и MacOS възцариха тоталната си хегемония на РС пазара, повечето съществуващи ОС се стараят да имитират познатия им графичен интерфейс.

Съответно масово операционните системи изглеждат под една или друга форма като техни клонинги.

Е, случаят с DexOS е съвършено различен. Използването ѝ е много по-близо до потребителския интерфейс на домашната ви игрална конзола, отколкото на типично РС.

Стартирането на приложенията например наподобява зареждането на софтуер в добрия стар Dreamcast. Ориентирана приоритетно към геймърите, DexOS спокойно се побира върху обикновена дискета и е дело основно на един софтуерен ентусиаст и скромна група поддръжници.


Visopsys

Още един хоби проект, дело на самостоятелен разработчик. Създадена през 1997, едно от най-впечатляващите неща в тази ОС е, че тя не е базирана върху кода на вече съществуваща операционна среда. Разбира се, тя използва елементи от вече съществуващ сорс с отворен код, но в основата си е изцяло оригинална концепция.