След като започна работа по нова операционна система, Huawei изглежда вече работи и по алтернатива на Play Store. Според нов доклад на Ройтерс китайският гигант ще получи подкрепата на Xiaomi, Oppo и vivo за създаването на такава платформа.

Към момента Play Store не може да се използва в Китай, като същото се отнася и за другите приложения и услуги на Google. В резултат продаваните там Android устройства са без достъп до магазина и производители и потребители търсят алтернативни методи за инсталирането на приложение.

Идеята на четирите Android гиганта в Китай – Huawei, Xiaomi, Oppо и vivo – е да създадат конкурент на Play Store. Той обаче няма да има формата на един магазин, а ще бъде платформа за разработчици, която обединява и засилва отделните магазини за приложения на четирите компании. В този смисъл новата платформа ще позволи на програмистите да качат своите приложения еднократно и това да ги направи достъпни в четирите магазина.

Новата платформа изглежда се нарича Global Developer Service Alliance и трябва да заработи от март, макар че това може да бъде отложено заради епидемията от коронавирус. Освен приложения там ще се предлагат игри, филми и музика. Когато стартира, платформата изглежда ще покрива девет различни държави, сред които Китай, Индия, Индонезия и Русия. Huawei има силни позиции в Европа, докато Xiaomi се радва на успех в Индия, а vivo и Орро в Югоизточна Азия.

Виж още: Новият коронавирус – поредният грип или сериозна глобална заплаха?

Тагове: