Renault представи една нова и интересна концепция по време на автомобилното изложение в Делхи, Индия. Тя се нарича Kwid и е създадена с участието на Renault Design India. Дизайнът наподобява бъги, а задвижването е единично. Интериорът буди интерес, тъй като е проектиран да обгръща пътниците като пашкул и е вдъхновен от птиче гнездо. Концепцията Kwid предлага и климатизация на задното пътническо отделение с контролери, разположени на гърба на пътническата облегалка, както и вентилация чрез концентрични перфорации.

 

 

Приборното табло е интегриран таблет, от който се контролира навигацията на Flying Companion (дрон). Дрон? Да, точно така. Концепцията включва този „придружител“, а целта е увеличение на сигурността. Започвайки от въртящата се задна част на покрива на Kwid, Flying Companion може да се контролира чрез един от двата режима – автоматичният режим използва предварително програмирана „flying sequence“ и GPS местоположение, както и механичен режим, който позволява спътникът да се контролира чрез таблет в автомобила. Flying Companion може да се използва за различни цели, включително да проучва трафика, да снима пейзажа и да засича препятствия на пътя пред вас.

 

Kwid може да бъде оборудван с електрически батерии и контакт за зареждане, разположен зад логото на Renault. Автомобилът се задвижва от последно поколение 1.2-литров бензинов турбодвигател, куплиран с EDC автоматична трансмисия с двоен съединител.Другите технологични функции включват електрически регулируемата предна седалка-тип пейка, движеща се върху релса по средата, електрически отварящи се врати, LED осветление, липсваща смяна на предавките (командва се чрез докосвания до волана). Монтираният вертикално TFT сензорен дисплей играе ролята на приборно табло в концепцията Kwid, предлагайки също така достъп до услугите за свързаност.

Със сигурност интересна концепция, която трудно можем да си представим по пътищата...поне в близкото бъдеще.

Вижте концепцията Tabby: да си сглобиш автомобил за 60 минути.