Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Макар че 2019-а беше година на доста драматични промени в света на РС хардуера, нещата в мобилния сегмент от пазара бяха относително безветрени. Това, разбира се, не означава, че новости липсваха, но в голямата си част те бяха по-скоро еволюционни, отколкото революционни.

Вижте още: Новият iPad Pro ще наблюдава света по нов за него начин

До голяма степен причината за това беше възприетата от AMD стратегия за анонсиране на нови продукти. Докато основният им конкурент Intel през последните няколко години обикновено стартира с новите си микроархитектури, ориентирани към мобилния пазар, а едва след това показва вариантите, предназначени за десктоп сегмента, при AMD нещата вървят в обратен ред.

Именно поради тази причина „завръщането на конкуренцията“, което през тази година наблюдавахме в настолния хардуер, ще трябва да почака до следващата година, когато AMD ще покажат своите мобилни варианти на ултра популярната напоследък Zen 2 архитектура.

Междувременно на мобилния пазар нещата останаха спокойни – доминацията на Intel е на практика непоклатима и шансът да срещнете лаптоп с процесор, различен от добре познатите i-та, е почти нулев.

При таблетите нещата стоят горе-долу по същия начин, но по различни причини. Хегемонията на Apple е тотална, тъй като повечето водещи Android компании явно не са особено ентусиазирани от перспективите на този дял от пазара. Проблемите, с които се сблъска Huawei, също изиграха роля за липсата на особена динамика в света на таблетите и като цяло негативният тренд тук се запазва изцяло в унисон с прогнозите на анализаторите за прогресивно свиване на продажбите в идните 5 години.

Което, разбира се, не означава, че през годината липсваха интересни модели – напротив. Мобилният пазар е в зряла фаза, което означава, че повечето проблеми отдавна са изчистени, производителите боравят уверено с наличните технологии и могат да предложат изключително високо качество на достъпна цена. Ето и конкретни примери в подкрепа на това твърдение.

 

Най-добрите лаптопи от висок клас през 2019 година


Ултра тънки. Почти безтегловни. Невъзможно бързи. Така накратко могат да се опишат най-добрите преносими РС на 2019. Да, цените никак не са ниски – особено на фона на факта, че на пазара в момента се предлагат лаптопи за 1/5 от стойността на топ моделите. Но в този сегмент заплащате не само за най-бързия, но и най-енергоефективния хардуер, осигуряващ впечатляващо време за автономна работа. Отделно получавате и безкомпромисно качество на изработка, високо ниво на сигурност и – което е най-важното – производителност, която ще ви спести време, а вероятно и пари – особено ако използвате лаптопа си за работа, а не за развлечение.

 


Dell XPS 13


Когато преди 7 години от Intel за пръв път стартираха инициативата „ултрабуук“, едва ли дори самите те са предполагали колко производителност ще може да се вмести един ден в корпус с дебелина малко над сантиметър и тегло под 1.5 килограма.

XPS 13 е ярък пример за дългия път, който извървя технологията от 2012 г. насам, и в неговото леко и здраво шаси, изработено от цял блок алуминий, Dell са разположили комфортно мощни Intel процесори от осмо поколение (Whiskey Lake), между 8 и 16 GB оперативна памет, светкавично бързо SSD nVME устройство и прелестен Infinity edge дисплей с висока резолюция.

Още по-впечатляващото е, че Dell обещава между 12 и 21 часа живот на батерията в зависимост от начина на използване и резолюцията на екрана – време за автономна работа, което само допреди няколко години беше немислимо.

 

Asus VivoBook S15

Както вече споменахме в началото, на практика тоталната доминация на Intel в този сегмент от пазара доведе дотам, че от гледна точка на технически характеристики почти всички лаптопи в един и същи ценови клас си приличат като родни братя. Въпреки това от Asus са успели да откроят техния VivoBook по безспорен начин.

Първото, което привлича погледа в този модел, е страхотният NanoEdge дисплей, който почти няма рамка и предлага 86% съотношение между тяло и екран. Както повечето водещи ултрабук модели на пазара, S15 е тънък (едва 18 милиметра) и лек (под 2 килограма), но благодарение на специалната конструкция на корпуса си е изключително ергономичен.

Пантите, свързващи основното тяло на лаптопа и екрана, са така конструирани, че при отваряне повдигат леко долната му част, за да направят клавиатурата по-удобна за работа и набор на текст.

Макар че предлага отлични характеристики, VivoBook е изненадващо достъпен, а животът на батерията му е между 4 и 8 часа в зависимост от сценария на използване.

 


MacBook Pro 16

Ако можете да си го позволите, новият ултрабук шедьовър на Apple е най-доброто, което може да предложи модерната мобилна технология. В това число Intel процесори от най-висок клас, високопроизводителна графика AMD Radeon Pro, между 16 и 64 GB оперативна памет и светкавично бързи SSD дискове с капацитет до умопомрачителните 8 TB.

Абсолютната звезда на MacBook Pro „шоуто“ обаче безспорно е неговият фантастичен Retina дисплей с резолюция от 3072 x 1920 пиксела.

Животът на батерията също е впечатляващ – до 12 часа в зависимост от сценария на използване.

Ключово предимство на MacBook Pro, разбира се, е фактът, че за разлика от останалите си ултрабук конкуренти, разчитащи на Windows, той ви осигурява достъп до екосистемата от продукти и услуги на Apple.

 

Най-добрите таблети от висок клас за 2019 г.


Умопомрачителна производителност в максимално компактен формат – това накратко могат да предложат таблетите от най-висок клас през 2019 г.

Разликите в чисто хардуерните спецификации между класическите преносими РС и таблетите са почти напълно заличени и много често най-сериозните продукти в този сегмент могат без проблем да мерят сили дори с най-бързите лаптопи на пазара. Разбира се, можете да очаквате също така впечатляващо големи дисплеи с фантастична резолюция, както и отличен живот на батерията. В много отношения един класен таблет дори може да замести пълноформатен лаптоп – стига, разбира се, да се примирите с факта, че няма да имате толкова комфортно голяма и удобна клавиатура за набор на текст.

 

 

iPad Pro 12.9 (2018)


Донякъде е странно, че класацията ни за таблети от висок клас през 2019 г. е оглавена от продукт, дебютирал през миналата годна, но анонсираните през октомври iPad Pro модели от следващо поколение вероятно ще са на пазара едва през март 2020.

Предвид на факта какъв „звяр“ от гледна точка на спецификации е актуалният в момента iPad Pro, обаче нямаме никакви резерви да го препоръчаме като отличен избор за всеки потребител, търсещ максимум производителност в минимум формат.

Определението Pro в името му ясно показва, че това не е продукт за развлечение, а за сериозна работа. Екипиран с A12X Bionic процесор от най-ново поколение, с огромен (като за лаптоп) 12.9-инчов Retina дисплей с резолюция 2048 x 2732 пиксела и до 1 ТВ локална памет, iPad Pro без особени проблеми може да замени повечето лаптопи като основен професионален инструмент за всеки дигитален артист, фотограф, художник.

Заслуга за това безспорно има и отличната имплементация на Apple Pencil, който превръща сензорния дисплей на iPad Pro в истинско дигитално платно за рисуване.

 


Samsung Galaxy Tab S6

Най-добрият Android таблет в момента. Комбиниращ светкавично бърза Qualcomm 855 платформа от последно поколение с прелестен AMOLED дисплей с висока резолюция, Galaxy Tab S6 е ултимативното средство за развлечения и работа.

Подобно на iPad Pro, този таблет предлага поддръжка на допълнителен стилус (S Pen), с който можете да рисувате или да си водите ръчни записки.

 


Microsoft Surface Pro


Този таблет завършва картината на „светата троица“ по отношение на доминиращите софтуерни екосистеми на пазара в момента. Той разчитана Windows (което не е особена изненада, предвид на факта, че се предлага от Microsoft) и от чисто технологична гледна точка на практика представлява ултра портативно РС. Surface Pro разчита на Intel процесори от последно поколение, разполага с 4 до 16 GB оперативна памет и до 1 ТВ локално пространство за съхранение на информация.

Разбира се, предлага се и поддръжка за ръчно въвеждане на записки или рисуване със стилус.


Най-добрите гейминг лаптопи през 2019 г.


Само допреди няколко години повечето сериозни РС играчи и хардуерни ентусиасти гледаха с пренебрежение на „гейминг“ определението на лаптопите в този клас. И донякъде с право. Драконовските изисквания по отношение на охлаждане и енергийна консумация в ултра тънките корпуси на повечето лаптопи позволяваха използване единствено на силно модифицирани версии на настолните централни и графични процесори, които десктоп феновете на видеоигрите възприемаха като „геймърски“.

Напоследък обаче напредъкът в технологиите за производство позволи постигането на минимум компромис в производителността за сметка на енергийни потребности и работна температура. Съответно модерните геймърски лаптопи действително заслужават тази титла и почти не отстъпват на настолните си аналози по отношение на бързодействие, като в същото време разполагат с предимството да са наистина портативни.

 

Asus ROG Zephyrus S GX701

Този модел нa Asus вероятно е едно от най-ярките доказателства в подкрепа на тази теза. Разчитащ на комбинация от мощен Intel Core i7 процесор от най-ново поколение с 6 ядра/12 нишки и графичен адаптер Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q от висок клас, този лаптоп предлага най доброто от модерната РС гейминг технология.

Видеокартата, с която е екипиран, е способна не само да осигури впечатляващо ниво на реализъм благодарение на поддръжката на уникалната рей трейсинг технология за осветяване, но и да гарантира безпроблемна игра при ултра високи честоти на опресняване до 144 херца.

Дисплеят, който използва GX701, на практика представлява геймърски монитор от висок клас – с максимален рефреш от 144 херца, технология за активна синхронизация G-Sync, предлагаща плавно възпроизвеждане на дори най-динамичните сцени и висококачествена IPS матрица.

Накратко истинска, мощна РС гейминг система с тегло под 3 килограма!

 


Lenovo Legion Y740


Legion серията на Lenovo предлага отлично съчетание от висока производителност и елегантен дизайн и най-новата Y генерация на компанията не прави изключение.

Бърз 6-ядрен Intel процесор, Nvidia RTX графичен адаптер, солидно количество оперативна памет и дискова подсистема, комбинираща модерно SSD устройство и класически твърд диск за съхранение на по-тривиални неща като филми, снимки и музика. Всичко това на изключително достъпна цена – Legion предлага страхотно игрално преживяване за разумна сума пари.

 

MSI GS75 Stealth 8SG

Освен мощен хардуер и дисплей с висока честота на опресняване този лаптоп на MSI разполага и с още едно „тайно“ оръжие – клавиатура с ефектна RGB подсветка, разработена съвместно с елитния геймърски бранд SteelSeries.

Моделът предлага още до три SSD диска, специална система за охлаждане с три активни вентилатора и всичко това в ултра тънък (като за геймърски латоп) корпус с дебелина едва 18.95 мм и тегло от 2.25 килограма.

 

Качествените таблети по джоба на всеки за 2019 г.


Разбира се, ако не използвате таблета си за сериозна, професионална работа, а просто се нуждаете от мобилно устройство за онлайн общуване и развлечение, едва ли ви е нужна мощта на продукти като iPad Pro или Microsoft Surface. Съответно едва ли бихте били особено склонни да платите солената цена на подобни продукти, за да можете просто да гледате YouTube и Netflix в движение.

За щастие пазарът днес предлага значително по-достъпни решения, които, вярно, не разполагат с върхова, но достатъчна производителност за повечето ежедневни задачи като гледане на видеоклипове, стрийминг и сърфиране в интернет.

 


Huawei MediaPad T5 10

Един от най-достъпните Android таблети в момента, който разчита на отличната HiSilicon Kirin 659 платформа, собствена разработка на Huawei. В комбинация с фирмената EMUI модификация на популярната мобилна OS на Google, MediaPad T5 ще ви предложи висока производителност, дълъг живот на батерията и разумна цена – все плюсове, които в последно време свикнахме да свързваме с бранда на Huawei.

Сред другите предимства на MediaPad T5 се нареждат двойката вградени говорители за стерео възпроизвеждане на звук, както и наличният слот за SD карта, с която можете да разширите обема на вградената памет.

 


Apple iPad 2018 9.7


Ако искате да станете част от голямата Apple екосистема, този iPad модел е един от най-достъпните варианти, които ще откриете на пазара в момента.

Базиран на A10 Fusion чип с висока производителност, две вградени камери и пълноценна поддръжка на стилуса Apple Pencil, този таблет е чудесна първа стъпка в света на iOS и вероятно единственият му по-сериозен недостатък е, че по стара Apple традиция не предлага опция за разширяване на относително скромното количество вградена памет.

 


Lenovo Tab 4 8 Plus

Хлапето ви настоява да има таблет, но не е от най-внимателните и се притеснявате да инвестирате твърде голяма сума пари в устройство, което едва ли ще оцелее дълго? Tab 4 от Lenovo е идеално решение – едновременно супер достъпен, но осигуряващ отлична функционалност.

Макар че е тънък и лек – с дебелина едва 7 мм и тегло около 300 грама, той предлага добре защитен дисплей с двойно стъклено покритие, което го пази от повреди и надраскване. Уникалният Lenovo софтуер позволява конфигуриране на няколко профила за различни потребители в това число и детски пакет специално за вашите малчугани.

 


Качествените лаптопи по джоба на всеки за 2019 г.


Бюджетните лаптопи днес не са бюджетните РС от вчера – напротив. В много случаи ще се изненадате колко много и разнообразни неща умеят те и при това ги умеят добре – поне толкова добре, колкото и значително по-скъпите си събратя от по-висок клас. Вероятно единственото, в което са ограничени лаптопите от достъпен клас, е видеоигралната им производителност – просто по традиция видеоигрите са сред най-взискателните видове компютърен софтуер и изискват мощни графични и централни процесори, които са и доста скъпи.


За всичко останало обаче – леки офис задачи, сърфиране в интернет, мултимедия – този клас лаптопи ще ви свършат отлична работа, без да ви оставят с усещането, че сте направили недопустим компромис с производителността в името на цената.

 

Acer Aspire 5

Продуктите от тази серия предлагат всичко най-необходимо за масовия потребител, при това на изключително достъпна цена: бързи и ефективни Intel процесори, дискретни графични решения – вярно от базов клас, но все пак значително по-добри от вградените, приятен дизайн и бързи SSD дискове.


Освен това Aspire 5 са с много приятен дизайн, тънки и леки с тегло под 2 килограма. Страхотни бюджетни предложения, които ще допаднат на всеки освен може би на най-взискателните РС геймъри.

 

Lenovo IdeaPad S340

Една от първите продуктови линии на компанията, която предлага процесори както на Intel, така и на AMD, комбиниращи Zen+ ядро с Radeon графика (RX Vega 8).

Това ви дава възможност да избирате измежду изключително широк спектър от най-разнообразни конфигурации, които най-добре да паснат на вашите изисквания за скорост и, разбира се, на бюджета, с който разполагате.


IdeaPad S340 предлага и приличен живот на батерията – въпреки бюджетната си ориентация, и може да ви осигури до 8 часа време за автономна работа в зависимост от сценария на използване.

 

HP 250 G7

Тази серия предлага балансиран набор от характеристики на достъпна цена, което прави HP 250 G7 лаптопите еднакво подходящи както за леки професионални задачи, така и за развлечение – стрийминг, гледане на филми.


Слабост е отсъствието на варианти с по-сериозна дискретна графика, но ако не планирате да играете игри, такава не ви е и особено необходима.

За сметка на това можете да избирате от широк спектър процесори – като се започне от базови варианти като Intel Celeron N4000 и се стигне до четириядрени Core i5 с 8 нишки.