Може би не си спомняте, но през 2009 година се появи един много интересен проект, наречен Transparantius. Идеята, дело на руското студиото за дизайн Art Lebedev, е колкото проста, толкова и добра – монтиране на камера в предната част на камион, която се свързва с екран на гърба на ремаркето. По този начин бавното и многотонно возило става „прозрачно“ за водача зад него. Именно това е и идеята, която имат от Samsung и която реализират в прототип на камион, оборудван с екран и безжични камери.

От корейския производител коментират, че в момента се опитват да получат одобрение от регулаторите, за да могат да пуснат в експлоатация своя Safety Truck. Според The Verge начинанието е благородно, но не е никак евтино. Да, камерите няма да струват много, а и поставянето им не е трудно, но ситуацията с екраните е много по-различна. На гърба на всеки камион трябва да се разположат четири екрана, което е сериозна инвестиция за всяка транспортна компания. Трябва да се отбележи, че това е безвъзмездна покупка, тъй като, макар и много полезна, тя не носи възвращаемост за вложените в нея средства.

 

 

Надяваме се, че начинанието няма да остане само добро пожелание, тъй като от Samsung са се справили много добре с реализирането му и елиминирането на слънчевите отблясъци от дисплеите. Разбира се, трудно можем да си представим масово навлизане, но от The Verge ни напомнят за една технология, която може да скоро да спасява човешки животи – връзката между автомобилите (V2V). Тя ще направи своята премиера в САЩ след около година. Основната й цел е да предостави постоянна комуникация между автомобилите в движението. Връзката се осъществява автоматично и всяка кола ще знае точно къде се намират превозните средства около нея, колко бързо се движат, каква е посоката им и дали има предпоставка за сблъсък.

Сигурни сме в едно – очакват ни много интересни технологии в света на автомобилите.

А знаете ли защо страхът от технологиите е безпочвен?