Volvo пуснаха серия видеоклипове, в които начертават бъдещите си планове за развитие на автомобилните технологии. Основната насоченост е към автомобил, който сам да избягва опасности, които могат да доведат до катастрофа. От клиповете можем да видим, че Volvo разработват нови технологии или доразвиват вече съществуващи такива. 

 

Засичане на пешеходци и животни в тъмнина е една от сферите, върху които се работи - Volvo's City Safety System (Градска система за сигурност), която идва с моделите S60, XC60, XC70 и S80. Тази система автоматично натиска спирачките, ако изчисли, че ще се стигне до неизбежен сблъсък, а ако колата се движи с до 30 км/ч, ударът може да бъде напълно избегнат. Подобна система се предлага и от Subaru.

 

През 2014 от Volvo ще пуснат и първия модел със система, която засича, ако колата ще напусне очертанията на пътя или доближава пътната бариера. Моделът ще е XC90, а според производителите системата работи и при избелели или несъществуващи маркировки. Нейната работа е автоматично да върне автомобила обратно на пътя. 

 

Комуникация автомобил-автомобил се разработва от няколко производители, включително и Volvo. С нейна помощ автомобилите ще могат да си предават информация, с която да предупреждават водачите. 

 

Автоматичното паркиране не е новост, но от Volvo доразвиват тази идея. В техния план влиза възможност, при която пътниците да слязат от колата, а тя сама да си потърси място за паркиране и разбира се, да се паркира там.

 

Много автомобили вече имат адаптивен круиз контрол, но от Volvo искат да добавят още възможности. Системата няма да поддържа само определена скорост, но ще може да завива и насочва автомобила в бавнодвижещ се трафик. Много удобна функция за моментите, които прекарваме в някое досадно задръстване. Mercedes и Cadillac също разработват подобна система.

 

Всички тези технологии се разработват от Volvo и са обединени в програма Vision 2020, а целта е до 2020 г. да могат да бъдат предотвратявани всички инциденти, които биха довели до нараняване или фатален край.

 

Тагове: