Ако използвате кредитна карта или мобилен телефон означава, че всеки месец получавате подробни извлечение за всяка покупка или всеки проведен разговор. Такъв подробен отчет може да се прехвърли и върху сметките за електроенергия – с проект, който се разработва от Belkin. Целта е да се проследи колко енергия точно е изразходвал телевизорът, пералнята машина или някой от другите уреди.

 

Belkin Echo Electricity е малко устройство, което се свързва с електромера и следи електромагнитните смущения, които се излъчват от уредите, включени в контактите. В момента се провеждат тестове в малък брой американски домакинства. Belkin планират да инсталират 10.000 устройства през следващата година. Те ще се монтират във военни учреждения, апартаменти и хотели. Впоследствие устройствата могат да достигнат и до електромерите в частни домове, а може да е възможно и устройството просто да се включва в някой контакт.

 

Echo Electricity е продължение на технология от 2010 г. - Zensi. Първообразът е разработен от Sidhant Gupta и Shwetak Patel. Echo Electricity използва сензор, който отчита електромагнитни смущения, които са специфични за различните уреди. Wi-Fi чип в устройството изпраща информацията към уеб сайт, където, чрез алгоритъм, данните се анализират. Резултатът е разчетна информация за потреблението на всеки уред. Gupa използва демо апликация за iPad, в своя дом, която показва какъв процент от електроенергията е използвана от кухненското осветление, лаптопа или декодера за телевизия.

 

Сопред Belkin масовото навлизане на подобно устройство ще е възможно след няколко години. Те вярват, че ако хората видят нагледно колко енергия използват ще бъдат по-пестеливи. Вместо да продава устройството директно на потребителите, Belkim предпочитат да работят с компаниите, които снабдяват електромери, кабели и т.н.

 

В момента Echo Electricity може да отчита до 90% от месечната сметка. Някои уреди са лесни за засичане, като хладилниците, но с други е по-трудно – системата за домашно кино, например.