„Плаващата“ интернет мрежа на Google - Project Loon - не само ще бъде мобилна, носеща се от стратосферните течения в небето, но тя ще обновява своите предаватели на всеки 100 дни. В ново видео, появило се в Google+ профила на Loon, Google обясни, че всеки балон е програмиран да остане във въздуха в продължение на три обиколки на земното кълбо. Чу ли това, Фернандо Магелан.


Сто дни, може и да не звучи като много, но имайте предвид, че докато са във въздуха тези балони ще бъдат на 20 километра над Земята, преминавайки над океани и дори военни зони. Не може просто така да изпратите човек, който да поправи счупена антена. Както обяснява Пам Дисроучерс, производствен мениджър на Loon балоните, постоянния цикъл на замяна, ще гарантира, че Google ще има най-актуалната технология във въздуха, но също така ще помогне за предотвратяване на загуба на своите балони и тяхната разхерметизация.


"Най-важната част за това балоните да останат във въздуха за дълго време е, като се уверите, че те са херметични" каза Дисроучерс. "Площта на балона е наистина огромна, около 500 кв. м, и това предоставя много възможности за малки дупчици и течове, които могат да скъсят живота на нашия полет."Балоните ще бъдат подложени на големи температурни промени, когато слънцето изгрява и залязва, причинявайки им вътрешен натиск и драстични промени в налягането. Междувременно Loon ще "насочва" балоните в стратосферните ветрове, където ще се изпомпва въздух навътре и навън и така ще се създава допълнително напрежение.


"Материалът, от който е направен нашия балон е като ластик", казва Дисроучерс. "Когато се разпъва отново и отново и отново, в крайна сметка ще го скъса. Когато го сложите във фризер и след това го разпънете твърде много, той ще се повреди."


За първоначалните тестове на Loon в Нова Зеландия, Google използва полиетилен в своите балони, направени от компания от Южна Дакота, Raven Industries. Но Google сега тества всякакви материали, за да ги изпитва за трайност, температурна издръжливост и херметичност.

 

Вижте и какво има в Loon балоните на Google!