Какво по-хубаво от това да оставиш някой друг да върши чистенето вместо теб? Именно затова е създаден Tody, роботът, който се грижи за чистенето на подове, мебели, ъгълчета и дори тавани. Създадн от турският дизайнер Рана Алпер, той прилича на малък, анимационен октопод, с четири крайника, които му помагат да достигне и най-непристъпните замърсени местенца.

 

Всяко от четирите пипала на Tody разполага с 22 парни дюзи, 29 вакуумни дюзи и хиляди малки, самозалепващи се точици, които напомнят на краката на влечугите от рода на гущерите. Крайниците на роботът позволяват той да се катери по всякакви, дори най-гладки повърхности, като застава с главата надолу, чистейки завеси, дивани, стени, прозорци и ъглите по тавана, където се събират досадните паяжини.

 

Tody се програмира чрез гласови команди и дори може да му се „нареди“ да се скрие някъде, когато дойде неочакаван гост или просто не ви се иска да ви се мотае в краката. Роботът, разбира се, все още е концепция, но ще вземе участие в тазгодишното издание на състезанието Electrolux Design Lab. А в случай, че стане победител, със сигурност можем да очакваме неговата сериозна разработка и производство.