Смартфоните отдавна имат екрани с Full HD и QHD резолюции и разликата между тях, която може да засече човешкото око, е почти незабележима. Изглежда това не е фактор за производителите на хардуер като Sharp. Японската компания представи първия 5.5-инчов IGZO екран с Ultra HD резолюция (2160 х 3840), или казано накратко 4K.

Масовото производство на този екран е насрочено да започне през 2016 г., а най-впечатляваща е умопомрачителна плътност на пикселите – 806 ppi (пиксела на инч). Но това не е всичко, защото се намеква, че в не толкова далечното бъдеще смартфон екраните ще достигнат 8K резолюция (4320 х 7680)! Това са 16 пъти повече пиксели от 1080p екраните.

s

Samsung също намекна за 4K AMOLED екран, който трябва да видим в Galaxy Note 5, а LG ще произведе 8K панел за следващия 27-инчов монитор на Apple. В крайна сметка ще бъде добре, ако някой от тези производители обясни практическата насоченост на 4K екраните в смартфони и таблети. 2K екраните са считани от много потребители (и дори производители) за излишни, а какво остава за 4K или 8K.

Едно от обясненията е, че 4K екраните могат да предложат по-гладко възпроизвеждане на 4K съдържание, което означава изключително остри и наситени визуализации, гледани от близко разстояние. Второ обяснение е, че 4K екраните ще извисят VR изживяванията до невиждани висоти, осигурявайки по-добро потапяне във виртуалните светове.

Всичко звучи много, много добре, нали? Но ние, а както предполагаме и вие, се надяваме, че с развитието на тези чудовищно детайлни екрани ще видим и сериозно практическо развитие при батериите, за да имаме приемлив период на автономна работа на нашите смартфони и таблети.

s

 

Прочетете още: Сериозен информационен теч разкри LG G4 в цялата му прелест 

Тагове: