Докато Wi-Fi връзката по време на полет е доста често срещано нещо в САЩ, тази възможност за свързане с интернет по време на полет е по-трудно срещана в Европа. Но това скоро може да се промени, ако се осъществи новият джойнт-венчър между сателитната компания Inmarsat (Великобритания) и телекомуникационния оператор Deutsche Telekom (Германия).

Двете компании днес обявиха старта на "Европейската авиационна мрежа", нова рамка, която съчетава LTE и спътникови мрежи за предоставяне на високоскоростен интернет над целия континент.

Мулти-излъчващи спътници ще разчитат на 30MHz Inmarsat (2 х 15MHz) S-лента от радиочестотния спектър, която обхваща всичките 28 страни членки на ЕС (т.е. и България). Deutsche Telekom, от друга страна, ще използва 300 специално модифицирани LTE антени, чийто обхват варира до 80 км (нормалните антени предлагат около 10 км) и могат ефективно да обслужат самолет, движещ се с висока скорост на височина 3000 метра.

Докато British Airways е била спрягана за първата авиокомпания, която ще стартира WiFi за своите клиенти, всъщност Lufthansa ще бъде първата европейска авиокомпания, която ще стартира системата на „Европейската авиационна мрежа“ през 2017 г. Нейната самолети ще бъдат оборудвани с техника, която ще позволява връзка, както със спътниците в космоса, така и с високоскоростната широколентова наземна мрежа.

Превключването между двете системи (в космоса и на земята) ще става автоматично, което ще гарантира на пътниците надеждни WiFi скорости. От Inmarsat казват, че ще осигурят "комфортен широклентов достъп подобен на домашния", без значение дали самолетът лети над земя или над вода.

 

 

Прочетете още: iFixit разглобиха рутера на Google – OnHub

Тагове: