Президентът на САЩ Барак Обама сериозно обмисля някои големи промени в Агенцията за национална сигурност (NSA) и нейните програми за наблюдение, съобщава Wall Street Journal. Той възнамерява да обяви решенията си идния петък.

Обама може да разшири защитата на неприкосновеността на личния живот за неамериканци след скандалните разкрития, че NSA е шпионирала цивилни и дори официални граждани от приятелски страни, което само по-себе си предизвика възмущение по целия свят. Тази седмица президентът също така ще се срещне с членове на технологичната общност, които са били засегнати от действията на NSA.

Промяната в политиката на NSA може да бъде както голяма, така и незначителна. Но така или иначе след разкритията на Едуард Сноудън светът е доста по-чувствителен на тема неприкосновеност на личните данни и американското правителство в лицето на Барак Обама ще трябва да се съобрази с това, ако не иска да си навлече по-сериозни негативи.

При разкритието на тайните документи на NSA Едуард Сноудън искаше публично обсъждане на въпроса за сигурността и изглежда, че постигна целта си.