Днес се случи нещо, което много хора предвиждаха, а именно, че един Bitcoin достигна пазарна оценка от 10 000 щатски долара! Новината идва само два дни след като Bitcoin мина цифрата от 9000 щатски долара и осем дни след като достигна 8000.

Оценката на Bitcoin се покачи с 1258 процента през последната година, а криптовалутата в обръщение се оценява на общо 316 милиарда долара.

Маркетинговият директор на хонконгската борса Gatecoin, Томас Глъксман коментира пред BloombergTV, че цената от 10 000 долара всъщност е ниска за bitcoin. "Ако погледнем отдалеч на технологията и нейния потенциал в следващите десетилетия, bitcoin е подценен", коментира той.

Някои анализатори казват, че това е началото на зараждаща се индустрия на стойност трилион долара и най-голямото нещо, което се случва в областта на технологиите от съществуването на интернет. Според някои по-смели коментатори Bitcoin има потенциала да замени златото и щатския долар и всеки паричен инструмент между тях. Но други казват, че това е най-големият „балон“, който светът някога е виждал, и че Bitcoin ще се срине до нулата “утре“.

Може би истината е някъде по средата, но все пак много хора се питат, докъде ще стигне тази история и дали това не е просто един огромен интернет балон.

Всъщност много хора все още нямат представа какво е Bitcoin, какво прави и как да се сдобият с такъв. Същото важи и за Уолстрийт, където много институционални инвеститори все още не купуват дялове в Bitcoin. Πpeдвид тeмпoвeтe нa пoĸaчвaнe Bitcoin мoжe дa дocтигнe 11 000 дoлapa oщe в paмĸитe нa yтpeшния дeн.

Тагове: