Миналата година Samsung придоби Harman - един от най-големите производители на аудио техника в света, който се отличава и като един от доставчиците на оборудване за някои топ автомобилни брандове. Като всяко сливане от подобен мащаб, това породи доста въпроси, част от които получиха отговор на EISA Convention в Антверпен миналата седмица. Там компанията започна презентацията си с обяснението, че е нова колона в бизнеса на Samsung, но много неща остават непроменени - централата остава в САЩ, екипите ще са същите в следващите три години, но може би най-важното е, че бранд политиката на компанията също е непроменена. Това означава, че Harman/Kardon и JBL ще продължат съществуването си, като компанията търси начините, по които да работи в синергия с новия си собственик. Част от причината за това е фактът, че Harman е силен бранд, с изградено име и традиции, които не би било удачно да се изоставят току-така.

Но по-интересната част от презентацията бяха продуктите в категорията мобилно аудио за тази година, част от които вече са на пазара. Други обаче ще са факт през есента и за съжаление нямаме право да говорим за тях все още. Затова се фокусираме върху наличното, а от него става ясно, че Harman иска да премине крачка напред към идеята за свързан дом, оборудван с качествено аудио.


Най-очевидно е това от обновената серия свързани говорители Harman/Kardon Omni+. Тя включва няколко говорителя - 10+, 20+, 50+, както и джаджата Adapt+, която да приобщи и старите ви колони към системата. Идеята на Omni+ e, че използва собствена мрежа, с която всички колони работят заедно, за да предават HD аудио. Тази система се настройва от мобилно приложение, което ще бъде пускано поетапно в целия свят от началото на юни. Свързването на говорителите става бързо, лесно и интуитивно, а управлението е възможно както от приложението, така и от самите колони. Разликата между различните модели е най-вече в размера, като 50+ е голяма колона, която да използвате навън, 10+ е най-малкият представител на серията, който да сложите в кухнята си например, а 20+ е продуктът от среден калибър с най-широко приложение. Omni 20+ е с форма, която й придава повече издръжливост, като кабелите и антените вътре са изолирани, така че да не влияят на звука, който е истинско стерео - с две "пищялки". Освен самостоятелно стерео Omni 20+, както и другите колони от серията могат да предават само един канал, така че да свържете двойка говорители в стерео система. 20+ обаче има и специфичен дизайн, който включва пасивна мембрана на гърба си и вдлъбнатини около предните говорители, които да спомогнат за по-качествения звук.

Omni+ е система за HD аудио през Wi-Fi

Най-интересното е, че можете да стриймвате съдържание от всякакви музикални услуги, но вече и през Bluetooth. Когато вържете едно устройство към някоя от колоните, за да плейва от Bluetooth, тази колона се превръща в център, който предава сигнала към останалите. Така можете да пуснете същата музика в друго помещение, без да трябва да правите допълнително свързване с телефона. Това е особено важно за потребителите на Apple Music, тъй като е единственият начин за тях да се възползват от системата през смартфона си.

Подобен подход има и при JBL Playlist. Разработката на този продукт започва от въпроса "какво ще стане, ако комбинираме Chromecast с говорител"? Причината в Harman да си го зададат е, че виждат огромен ръст на продажбите на кабел, който да свързва Chromecast Audio с техните говорители. Отговорът е свързана колонка, която стриймва от облака през Spotify или всяко друго Chromecast приложение. Така джаджата не точи батерия от телефона, стриймва директно от Wi-Fi и поддържа всички функции на Google Home, включително приложението, multi room функциите и Google Home колоната с гласов асистент. Колкото до звука, той е на очакваното от JBL ниво, поне като първо впечатление. Цената тук е 179 евро, като Playlist вече е на пазара.

За финал в "откритата" част от презентацията на Harman бяха слушалките JBL E55BT, топ моделът от бюджетната E серия. Те са over-the-ear модел, наследник на E50BT и едни от най-достъпните Bluetooth слушалки от този клас на пазара. Те си имат контролер на дясната слушалка, а батерията им издържа до 20 часа при умерена сила на звука. Връзката им е надеждна, а звукът, предаван от 50 мм драйвъри, е с добро качество, без да изпъква. Слушалките идват без калъф за пренасяне, но се сгъват удобно, като цената им е 129 евро.

Като част от презентацията представителите на Harman не пропуснаха да се похвалят със счупения от тях световен рекорд. На събитие в Лондон през април компанията е свързала 1000 JBL Flip 4 колонки, които са свирили от един източник. С това са подобрили предишния рекорд от 208 свързани говорителя, поставен около година по-рано. Така компанията демонстрира способностите на JBL Connect+ технологията си, с която очевидно можете да свържете всички околни JBL колонки и да си направите изненадващо шумен купон.

Тагове: