Първият работен ден на есенния форум IDF, който се провежда вече за 15-и път, бе открит с важно встъпление на вицепрезидента на компанията Intel - Дейвид (Дади) Пърлмътър. Целта на доклада, озаглавен The Future of Innovation is Wide Open („Бъдещето на иновациите е широко открито") е в това, да вдъхнови създателите на приложения, услуги и хардуер максимално ефективно да използват новите разработки на Intel, предназначени за всякакъв тип задачи, от потребителските устройства до облачните услуги.

За да покаже нагледно широкия спектър на приложение на решенията, които предлага Intel, Дади Пърлмътър демонстрира два чипа, в дясната си ръка Intel Atom (Medfield), а в лявата Xeon Phi. Ясно се вижда, че размерите на двата чипа са тотално различни, както впрочем и броят на транзисторите им.

Обемът от информация в интернет е огромен и продължава да се увеличава. Расте и количеството данни, сваляно от Мрежата. Потребителите искат да получат достъп до информацията, използвайки мобилните устройства (ултрабуци, таблети и телефони). Удобен начин за съхранение и осигуряване на достъпа до данните се явяват облачните услуги. Именно заради това Intel отделя особено внимание на решенията за създаване на големи бази данни. При това работата им се води в тясно сътрудничество с техните партньори, което позволява на клиентите да не се опасяват от несъвместимост на компонентите от различните производители.

В сегмента за мобилните компютри Intel вижда голям потенциал в ултрабуците. През 2013 г. те ще бъдат снабдявани с четвърто поколение Core процесори, известни сега с кодовото име Haswell. Тези процесори ще се произвеждат по 22-нанометровата технология и ще въплъщават в себе си нова архитектура и ново графично ядро. При проектирането на Haswell особено внимание е отделено на енергопотреблението, но без ущърб на производителността. Новото графично ядро сега е съвместимо с DirectX 11, OpenGL 4 и OpenGL 1.2. За демонстрация възможностите на вграденото в Haswell графично ядро, на прототип на мобилна система и на ултрабук с процесор Ivy Bridge бе пуснато демото Unigine. Освен по-голям брой кадри за секунда, системата на Haswell възпроизвежда демото и с по-голяма плавност. При това потреблението на електроенергия е повече от два пъти по-ниско и както се споменава - това още не е пределът на възможностите им. Системите на базата на Haswell процесори изразходват в режим на очакване по малко от 5 миливата, което е средно 5 - 10 пъти по-малко, отколкото при системите с Ivy Bridge. Според Intel това десетилетие ще бъдат създадени компютърни технологии, които ще променят живота на всеки човек.

 

 

 

Тагове: