Противно на скоро появилата се информация, руското правителство няма да разработва собствена операционна система за мобилни устройства. Въпреки това усилията за намаляване на влиянието на Apple и Google на руския пазар не са спрели — на скорошната среща между правителствени фигури и директори на местни технологични компании това беше съобщено много ясно.

В момента 90% от смартфоните в Русия използват iOS или Android, а крайната цел е тази бройка да намалее до 50% до 2025 г. Това ще бъде постигнато със стимулиране на местните разработчици и технологични компании. Руският министър на телекомуникациите Николай Никифоров съобщи в Twitter, че правителството ще дава финансови бонуси на разработчиците, които решат да портнат приложенията си за Linux базираните мобилни платформи Tizen и Sailfish. Двете платформи ще предлагат и поддръжка за повече местни услуги и приложения с локализирани версии.

Анти Саарио, който работи за Jolla — компанията зад Sailfish, сподели, че кампанията за интеграция на повече руски услуги в операционната система вече е започнала. Според него слуховете за нова операционна система, създавана от руското правителство са били напълно неоснователни и вероятно се дължат на грешно интерпретирани новини. Той смята, че начинанието “изобщо няма смисъл… няма да проработи и не е нужно”. Саарио не коментира политическите аспекти на съвместната си работа с правителството.